Rejtett város Tor-Tour-a

Rejtett város Tor-Tour-a

Akadálymentes belvárosi séta

A fogyatékossággal élők számára alapvető probléma az akadálymentesítés, különösen ha az ép társadalom által akadálymentesnek nyilvánított területek az ő szempontjukból mégsem azok. A fogyatékossággal élőknek joga van és lehetősége kell legyen az ugyanolyan életminőséghez, mint ép társaiknak, nem elfogadható, hogy bizonyos területekről kizáródnak sérülésük okán. 

Ilyen életminőség javító, de elzárt terület a turizmus, mely számukra is nagy  jelentőséggel bír szabadidős, egészségügyi, közösségépítő szempontból. 

A téma hiánypótló jellegére utal, hogy a jelenlegi turizmus kutatásokban nem, vagy alig kap szerepet az akadálymentes turizmus. Mi jobban szeretünk nem is akadálymentes, hanem inkluzív turizmusról beszélni, mely szélesebb értelmezésű, jobban megmutatja miről is szól a turizmus ezen ága.  Az inkluzív turizmus minden ember számára hozzáférhető, így a célcsoport nem merül ki a fogyatékossággal élőkben, hanem igen széles körre bővül azokkal akiknek szintén akadálymentesítésre van szüksége: idősek, kisgyerekesek, átmenetileg sérültek… (Inklúzió jelentése: társadalmi befogadás, elfogadás minden társadalmi csoport számára). E célcsoportoknak a turizmus bizonyos országokban még mindig problematikus, a szállásadók, utazási irodák és a turizmus más szereplői számára nem egyértelmű a fogyasztóként való bevonásuk. Ide tartozik sajnos Magyarország is. 

A People First Egyesület az Erősödő Civil Közösségek által 2019 március – 2020 január között támogatott, “Ha nincs akadálya, mi is jövünk!” projektje keretében  újdonságként speciális, figyelemfelkeltő akadálymentes idegenvezetést dolgozott ki és kíván bevezetni Pécsett, szakértő szervezetek együttműködésével. 

Lényeges a társadalom érzékenyítése és bevonása. A fogyatékossággal élők nem külön, hanem együtt szeretnének részt venni a turizmusban is ép társaikkal. Az akadálymentes/inkluzív turizmus kiváló lehetőség a fogyatékossággal élők és az épek együttműködésére, mely az érzékenyítés leghasznosabb formája. 

Fontos, hogy széles partner kapcsolaton alapuló megvalósítást kívánunk elérni, szakmai szervezetek, civil szervezetek és a lakosság bevonásával, mely a számunkra fontos társadalmi inklúzót támogatja. 

Ami akadálymentes nemcsak a fogyatékossággal élőknek jó! 

Lényeges a városmarketing a fogyatékossággal élők szempontjából történő befolyásolása, az innováció. Ez utóbbi érdekében az idegenvezetésben azt a már markánsan érezhető jelenséget igyekszünk kihasználni, hogy a turisták újszerűséget keresnek, a szokásostól eltérő lehetőségeket. Egy-egy város felfedezésében is a másfajta szemléletet, más megvilágítást keresik. 

A Rejtett város idegenvezetés más szemüveget ad az abban résztvevőkre, megmutatja, hogyan jutnak el a fogyatékossággal élők egy-egy pécsi nevezetességhez, milyen furmányokat kell időnként bevetniük ha meg akarják azokat nézni. Mit lehet, mit nem lehet számukra, mit jelent időnként a kompromisszum, mit jelent a “nem adom fel akkor sem”, milyen érzéseik vannak ezzel kapcsolatban. 

Mindezt inkább ironikusan, nem célunk negatív érzések közvetítése, sokkal inkább egy jókedvű együttlét, jó benyomások keltése. A fogyatékossággal élők pozitív hozzáállásának, találékonyságának, akartának bemutatása, egyben a résztvevő épek érzékenyítése, hogyan lehet és kell segíteni egymásnak. 

Ehhez segédeszközöket is igénybe veszünk: kerekesszékben lehet kipróbálni a városnézést, a látássérültséget modellező szemüveget adunk, a hallássérültséget füldugó segítségével mutatjuk be a vállalkozó kedvűeknek.

Időtartam: a túrákra egy-másfél órát szánunk. 

Több változatot kínálunk, melyekre szakmailag felkészült idegenvezetést biztosítunk. 

“A” terv (jó idő esetén): történelmi belváros nevezetességeinek megtekintése más szemmel.

Útvonal: 

  1. Széchenyi tér – Dzsámi – Dóm tér – Barbakán – Széchenyi tér – Király u. – ILP Café
  2. Széchenyi tér – Dzsámi – Dóm tér – Barbakán – Széchenyi tér – Király u. – Szőlő u. – Tettye – Havi hegy – Tettye kávézó

“B” terv: eső, rossz idő esetén:

Útvonal: 

  1. Széchenyi tér – Király u. – zsolnay Negyed – Griff Kávézó
  2. Széchenyi tér – Dzsámi – Dóm tér – Cella Septichora – Széchenyi tér ILP Café

A túrák mindig egy kávézóban érnek véget, mivel a kiértékelés, a résztvevők véleményének megismerése lényeges eleme a társadalmi érzékenyítésnek, a bevonásnak. 

Célközönség:

  1. a városba látogató turisták. A túra online foglalható.
  2. helyi lakosok. Egyrészt tematikus túrák negyedéves vagy havi rendszerességgel (hasonlóan a már meglévő tematikus túrákhoz), másrészt iskolai csoportoknak lazább, játékosabb formában. Itt bevonhatók érzékenyítő játékelemek is. 

Fő célunk, hogy a Rejtett város Tor-Tour-át  Pécs állandó tematikus túrái közé illesszük.  

Célok emellett: 

A társadalom érzékenyítése, informálása, bevonása, szemléletformálása. Fontos cél számunkra az inklúzió, a fogyatékossággal élők teljes jogú részvétele a társadalomban. 

A társadalom alulinformáltságának jelentős javulása fogyatékosság ügyben. 

Pécs városmarketingjében kapjon szerepet a fogyatékossággal élők aktív támogatása, mely a város megítélésére pozitív hatást gyakorol hazai és nemzetközi szinten is. Szeretnénk, ha Pécs példaértékű város lehetne a fogyatékossággal élőkkel kapcsolatos szemléletében, és büszkék lehetnénk e szempontból is városunkra. 

A sajtó és szociális média révén széleskörű nyilvánosságot nyerünk a témának és a városnak.

A projekt hosszútávú hatása, hogy a helyi fogyatékossággal élők számára munkaalkalmat teremtünk az akadálymentes turizmusban. Újabb képességek, ismeretek elsajtátítása, tapasztalatok, “szakma” szerzése válik lehetővé számukra. A projekt hosszútávú fenntarthatóvá tételével aktív társadalmi elfoglaltságot adunk a résztvevőknek, egyben innovatív turisztikai kínálatot nyújtunk Pécsett.

Széles partneri hálózat épül, széles látókörű összefogás alakul ki a civil szervezetek, a város és turisztikai szervezetek között.