Rejtett város Tor-Tour-a

Rejtett város Tor-Tour-a

Akadálymentes belvárosi séta

Először kis háttérinformáció a Rejtett város Tor-Tour-ánk létrejöttéről:
A fogyatékossággal élők számára alapvető probléma az akadálymentesítés, különösen ha az ép társadalom által akadálymentesnek nyilvánított területek az ő szempontjukból mégsem azok.

A fogyatékossággal élőknek joga van és lehetősége kell legyen az ugyanolyan életminőséghez, mint ép társaiknak, nem elfogadható, hogy bizonyos területekről kizáródnak sérültségük okán. 

Ilyen életminőség javító, de elzárt terület a turizmus, mely számukra is nagy  jelentőséggel bír szabadidős, egészségügyi, közösségépítő szempontból. 

A téma hiánypótló jellegére utal, hogy a jelenlegi turizmus kutatásokban nem, vagy alig kap szerepet az akadálymentes turizmus.
Mi jobban szeretünk nem is akadálymentes, hanem
inkluzív turizmusról beszélni, mely szélesebb értelmezésű, jobban megmutatja miről is szól a turizmus ezen ága.  Az inkluzív turizmus minden ember számára hozzáférhető, így a célcsoport nem merül ki a fogyatékossággal élők körében, hanem igen szélesre bővül azokkal akiknek szintén akadálymentesítésre van szüksége: idősek, kisgyerekesek, átmenetileg sérültek, akár a bőröndöt/bevásárlótáskát maguk után húzók… (Az inklúzió jelentése: társadalmi befogadás, elfogadás minden társadalmi csoport számára). E célcsoportoknak a turizmus bizonyos országokban még mindig problematikus, a szállásadók, utazási irodák és a turizmus más szereplői számára nem egyértelmű a fogyasztóként való bevonásuk. Ide tartozik sajnos Magyarország is. 

A People First Közhasznú Egyesület az Erősödő Civil Közösségek által 2019 március – 2020 január között támogatott, “Ha nincs akadálya, mi is jövünk!” projekt keretében  újdonságként speciális, figyelemfelkeltő akadálymentes idegenvezetést dolgozott ki, majd vezetett be 2021-ben a pécsi Tourinform iroda együttműködésével. 

Célja a társadalom érzékenyítése és bevonása. A fogyatékossággal élők nem külön, hanem együtt szeretnének részt venni a turizmusban is ép társaikkal. Az akadálymentes/inkluzív turizmus kiváló lehetőség a fogyatékossággal élők és az épek együttműködésére, mely az érzékenyítés leghasznosabb formája. 

Fontos, hogy széles partnerkapcsolaton alapuló megvalósítást kívánunk elérni, szakmai szervezetek, civil szervezetek, a városi önkormányzat, és a lakosság bevonásával, mely a számunkra fontos társadalmi inklúzót támogatja. 

Ami akadálymentes nemcsak a fogyatékossággal élőknek jó! 

Lényeges a városmarketing a fogyatékossággal élők szempontjából történő befolyásolása, az innováció. Ez utóbbi érdekében az idegenvezetésben azt a már markánsan érezhető jelenséget igyekszünk kihasználni, hogy a turisták újszerűséget keresnek, a szokásostól eltérő lehetőségeket. Egy-egy város felfedezésében is a másfajta szemléletet, más megvilágítást keresik. 

A Rejtett város idegenvezetés más szemüveget ad az abban résztvevőkre, megmutatja, hogyan jutnak el a fogyatékossággal élők egy-egy pécsi nevezetességhez, milyen furmányokat kell időnként bevetniük ha meg akarják azokat nézni. Mit lehet, mit nem lehet számukra, mit jelent időnként a kompromisszum, mit jelent a “nem adom fel akkor sem”, milyen érzéseik vannak ezzel kapcsolatban. 

Mindezt inkább ironikusan, nem célunk negatív érzések közvetítése, sokkal inkább egy jókedvű együttlét, jó benyomások keltése. A fogyatékossággal élők pozitív hozzáállásának, találékonyságának, akaratának bemutatása, egyben a résztvevők érzékenyítése arra, hogyan lehet és kell segíteni egymásnak. 

Ehhez segédeszközöket is igénybe veszünk:
kerekesszékben lehet kipróbálni a városnézést, a látássérültséget modellező szemüveget adunk, a hallássérültséget füldugó segítségével mutatjuk be a vállalkozó kedvűeknek, fehér bottal lehet járdaszegélyeket és vakvezető sávokat tapogatni, vakvezető kutyával együtt lehet sétálni.

Időtartam: a túrákra egy-másfél órát szánunk. 

Több változatot kínálunk, melyekre szakmailag felkészült sorstársi idegenvezetést biztosítunk. 

A túrák mindig kiértékeléssel érnek véget, mivel a résztvevők véleményének megismerése lényeges eleme a társadalmi érzékenyítésnek, a bevonásnak. 

Célközönség:

  1. A városba látogató turisták. 
  2. Üzleti, hivatásturizmus (MICE). Konferenciák kiegészítő eseményeként, best practice-ként (jó gyakorlat) Pécs példaértékűségének bemutatása
  3. A helyi lakosok. Egyrészt tematikus túrák negyedéves vagy havi rendszerességgel (hasonlóan a már meglévő tematikus túrákhoz), másrészt iskolai csoportoknak lazább, játékosabb formában. Itt bevonhatók érzékenyítő játékelemek is. 

Fő célunk, hogy a Rejtett város Tor-Tour-át  Pécs állandó tematikus túrái közé illesszük.  

Célok emellett: 

A társadalom érzékenyítése, informálása, bevonása, szemléletformálása. Fontos cél számunkra az inklúzió, a fogyatékossággal élők teljes jogú részvétele a társadalomban. 

A társadalom alulinformáltságának jelentős javulása fogyatékosság ügyben. 

Pécs városmarketingjében kapjon szerepet a fogyatékossággal élők aktív támogatása, mely a város megítélésére pozitív hatást gyakorol hazai és nemzetközi szinten is. Szeretnénk, ha Pécs példaértékű város lehetne a fogyatékossággal élőkkel kapcsolatos szemléletében, és büszkék lehetnénk e szempontból is városunkra. 

A sajtó és szociális média révén széleskörű nyilvánosságot nyerünk a témának és a városnak.

A projekt hosszútávú hatása, hogy a helyi fogyatékossággal élők számára munkaalkalmat teremtünk az akadálymentes turizmusban. Túravezetőink minden esetben szakmailag felkészült fogyatékossággal élő egyesületi tagjaink. Újabb képességek, ismeretek elsajátítása, tapasztalatok, “szakma” szerzése válik lehetővé számukra. A projekt hosszútávú fenntarthatóvá tételével aktív társadalmi elfoglaltságot adunk a résztvevőknek, egyben innovatív turisztikai kínálatot nyújtunk Pécsen.

Széles partneri hálózat épül, széles látókörű összefogás alakul ki a civil szervezetek, a város és turisztikai szervezetek között.

Rövid betekintés egy kétperces videós tudósítás által a Youtube csatornánkon: Gyertek velünk sétálni Pécsen! Akadálymentesen