MIÉRT?

Kampányt indítottunk a Facebook és weboldalunkon, MIÉRT? címmel.

Azt vettük ugyanis észre, hogy az emberek alapvetően segítőkészek és kíváncsiak. Az előbbi miatt szívesen támogatnak, ha tudják hogyan és miért. Az utóbbi miatt pedig információra van szükségük a fogyatékossággal élőkről.

Információval a mai világban könnyen és több formában is szolgálhatunk. Kampányunkban megmagyarázunk nagyon röviden néhány tényt a fogyatékossággal élőkkel kapcsolatban, ami érthető módon nem egyértelmű egy ép ember számára.

Témáink például: Miért szélesebb az akadálymentes parkoló? Miért vannak a vakok vezetősávjai és mit jelentenek? Miért akadálymentes egy szállodai szoba?

Várjuk felvetéseiteket, ötleteiteket a kampány témáihoz itt, vagy a pfpecs@gmail.com-on!

19

márc 21

2021 március 19, péntek

MIÉRT kampány 12: MIÉRT más a tolószék és a kerekesszék?

By Pataki Veronika / MIÉRT?

Igen, úgy tűnik a két fogalom ugyanaz és teljesen mindegy melyiket használjuk. Van azonban egy óriási különbség, és ez az, ami bánthatja az ezzel élőket: a passzivitás és az aktivitás. Olvasd el mit írunk erről és mindjárt megérted:

Read More

4

jún 20

2020 június 4, csütörtök

MIÉRT kampány 11: MIÉRT nem minden siket ugyanazt a jelnyelvet használja?

By Pataki Veronika / MIÉRT?

Tudtátok, hogy a siketeknek, hallássérülteknek segítségül szolgáló jelelő nyelv angolul, németül, magyarul, vagyis minden egyes nyelven létezik?? Vagyis másként jelel egy japán, egy magyar, egy finn vagy egy amerikai siket. Sőt, van egy külön nemzetközi nyelnyelv is,  a Gestuno nyelv, bár ez hasonlóan nehézkesen tud teret nyerni, mint az eszperantó.  Sőt-sőt, a jelnyelvnek nyelvjárásai is vannak, csak Magyarországon összesen hét nyelvjárást különböztetünk meg! Nyelvcsaládok, eltérő nyelvtanok, szórendek léteznek. Na és a fő sőt, hogy van jelnyelvi szleng is. Mindez miért??

Read More

23

febr 20

2020 február 23, vasárnap

MIÉRT kampány 10: MIÉRT jó a “csendes óra”?

By Pataki Veronika / MIÉRT?

Az autisták nagy része szenzorosan túlérzékeny: a mi érzékszerveink szűrő nélkül kénytelenek befogadni mindent, ami látható, hallható, tapintható, szagolható, ízlelhető - minden napunk "érzékek koncertje" maximális hangerőn....Érdekes mellékhatása a kezdeményezésnek, hogy nemautisták is nagyon üdvözlik a lehetőséget és élvezik a csendes órákat.

Read More

2

febr 20

2020 február 2, vasárnap

MIÉRT kampány 9: MIÉRT mehetnek be a segítő kutyák MINDENHOVA?

By Pataki Veronika / MIÉRT?

Tudtad, hogy a segítő kutyák sokfélék lehetnek, nemcsak a látássérülteket vezetik? És hogy ezeknek az intelligens kutyáknak a gazdái jogszabályban szabályozott módon bárhova bemehetnek velük? Igen, bárhová. Ezt azonban sokszor az egyes intézmények dolgozói, de néha maguk a fogyatékossággal élők sem tudják pontosan. Megint valami olyanról van szó, ami nem kegy, nem lehetőség, hanem kötelezően biztosítandó. De olvass tovább arról is, lehet-e simogatni a segítő kutyákat.

Read More

6

jan 20

2020 január 6, hétfő

MIÉRT kampány 8.: MIÉRT van még mindig létjogosultsága a Braille írásnak?

By Pataki Veronika / MIÉRT?

Amit sokan tudnak a Braille írásról, hogy ez a pontkombinációkból álló írásrendszer tapintás útján olvasható a látássérültek számára. Mindezt Louis Braille dolgozta ki, alapja 6 db pont, amelyek a dobókocka 6 db pontjához hasonlóan helyezkednek el. Azt azonban biztos nem tudtátok, hogy van külön angol, német stb. Braille-ábécé. Azt sem tudtátok ugye, hogy a Braille-írással nem csupán betűket, írásjeleket tudunk megjeleníteni, hanem számokat és műveleti jeleket, kémiai, fizikai, számítástechnikai jelöléseket, kottát, stb.

Read More

6

júl 19

2019 július 6, szombat

MIÉRT kampány 7: MIÉRT beszélj szemből egy hallássérülttel?

By Pataki Veronika / MIÉRT?

A hallássérülés semmiképpen sem jelent szellemi fogyatékosságot, ne úgy kezeld a hallókészülékest vagy siketet. A velük való kommunikáció nem könnyű, de kis odafigyeléssel ugyanúgy megoldható, mint ép társainknál. 

Read More

11

jún 19

2019 június 11, kedd

MIÉRT kampány 6: MIÉRT ne beszélj helyette?

By Pataki Veronika / MIÉRT?

Ne vegyük el a fogyatékossággal élő emberek esélyét attól, hogy ők maguk kommunikáljanak, véleményüket elmondják és felelős döntéseket hozzanak! Néha egy olyan apró lépéssel is rengeteget tehetünk az esélyegyenlőségért, mint hogy azt a személyt szólítjuk meg, akivel beszélni szeretnénk, és nem a kísérőjét.

Read More

1

jún 19

2019 június 1, szombat

MIÉRT kampány 5: MIÉRT használnak a mozgáskorlátozottak szívószálat?

By Pataki Veronika / MIÉRT?

Különös lehet, hogy a szívószál mellett kampányolunk, amikor minden magára valamit adó étterem éppen kivonja a használatból a környezetkárosító szippantókat. A mozgássérültek többsége számára azonban elengedhetetlen az eszköz, így kénytelenek lesznek az akadálymentesség szempontjából magukra valamit adó kávézók továbbra is megtartani ezt eszköztárukban - ám környezetbarát módon.

Read More

1

jún 19

2019 június 1, szombat

MIÉRT kampány 4: Miért mennek a kerekesszékesek az úton, nem a járdán?!

By Pataki Veronika / MIÉRT?

A járdán az épek könnyedén közlekednek, csak néha bosszankodnak egy falhoz álló autó vagy járdafelbontás miatt. A járda a kerekesszékesek számára azonban valódi akadálypálya!

Read More

1

jún 19

2019 június 1, szombat

MIÉRT kampány 3: MIÉRT mások az akadálymentes hotelszobák?

By Pataki Veronika / MIÉRT?

Azért mert kerekesszékben ülve kicsit más szállásra van szükségünk. Lehet, hogy soknak hangzik, de mi, kerekesszékesek enélkül nem tudunk utazni, és egy akadálymentes szálláshely legtöbbször jó szándékkal gond nélkül létrehozható.

Read More

1

jún 19

2019 június 1, szombat

MIÉRT kampány 2: MIÉRT van a vakok vezetősávja?

By Pataki Veronika / MIÉRT?

MIÉRT kampányunk újabb darabja: Te is találkoztál már városi sétáid során, közintézményekben, vagy egyéb helyeken a padlózatból kiemelkedő, a háttértől elütő színnel jelölt valamivel? Na ez a vezetősáv, ami a vakok és gyengénlátók közlekedését hivatott megkönnyíteni.

Read More

1

jún 19

2019 június 1, szombat

MIÉRT kampány 1.: MIÉRT szélesebb az akadálymentes parkoló?

By Pataki Veronika / MIÉRT?

Sok esetben már a mozgássérülteket szállító autók méretei is nagyobbak, hiszen a kerekesszéknek is el kell férnie az autóban. Fontos szempont a jobb első ajtó mérete és nyitási lehetősége, az anyósülésre való átjutás külön művészet ennek a feladatnak bizony komoly helyigénye van. Ha kisbusszal érkezik a mozgássérült, vagy a busz oldalában, vagy a hátulján rámpát kell illeszteni a járműhöz és azon gurulnak ki a kerekesszékesek.

Read More