Akadálymentes parkolás

A Biokom NKft. 2021. áprilisi adatszolgáltatása alapján.

❗️2022. július 1-én hatályba lépett Pécs város környezetkímélő forgalmi rendjéről, valamint a díjköteles várakozóhelyek üzemeltetéséről és használatáról szóló 43/2021. (XI.22.) önkormányzati rendelete.

A főbb változások:
1. Fizető parkoló övezetek: a városban 2 díjzóna üzemel, automatákkal különböző fizetési módokkal (érmés, kártyás, mobilparkolás) lehet a szolgáltatást igénybe venni. A díjköteles időszak hétköznap 8:00 órakor kezdődik és az I. díjzónában 19:00 óráig, a II. díjzónában 17:00 óráig tart, szombaton (kivéve munkaszüneti napon) az I. díjzónában és a II. díjzóna C. szektorában 07.00- 13.00 óráig.

2. Forgalomcsillapított övezetek: ez a történelmi belváros, itt nincsenek automaták. Használatuk behajtási engedéllyel lehetséges, melyet előzetesen meg kell váltani. Behajtási engedélyt a BIOKOM Nonprofit Kft-nél lehet váltani a Pécs, Siklósi út 52. szám alatti ügyfélszolgálaton.
A szállodák vendégei részére is szükség van behajtási engedélyre, amiből hármat bianco válthat meg a telephellyel rendelkező szálloda, ezen túl csak saját telken belül várakozhat engedély nélkül a vendég. 

3. Korlátozott várakozási övezetek: ez új, leginkább a forgalomcsillapított övezet környezetében lévő utcákban élő lakók parkolási helyzetét hivatott könnyíteni. A nem jogosult lakók számára mindössze 2 óra időtartamra engedélyezett az ingyenes parkolás, melynek igazolásához a kereskedelmi forgalomban kapható tárcsás óra használata kötelező.

4. A korábbiakhoz képest szigorodtak a zöld rendszámmal rendelkező gépjárművekre vonatkozó parkolási kedvezmények.  2022. július 1. után kizárólag elektromos meghajtású gépjárművek vehetik térítésmentesen igénybe a fizetőparkoló övezeteket, előzetes regisztrációt követően. A regisztrációt a parkolas@biokom.hu e-mailcímre elküldött forgalmi engedéllyel lehet elvégezni, egyszeri alkalommal. Zöld rendszámmal ellátott hybrid meghajtású gépjárművek esetén nem áll fenn az ingyenes parkolás lehetősége.

Az alábbi linkre kattintva olvasható – nagyon hosszasan – a rendelet. Hasznosak azonban a mellékletei, ahol az utcaneveket is felsorolták, és térképeket mellékeltek: 21ren43_211202.pdf (pecs.hu)

További kérdés esetén a Biokom Nonprofit Kft. ügyfélszolgálata áll rendelkezésre a 72/502-101 telefonszámon, vagy a parkolas@biokom.hu e-mail címen.