Rólunk

Kik vagyunk?

Átlagos emberek, akik hétköznapi életet szeretnének élni. A fogyatékossággal élő személyek anyukák, apukák, fiúk, lányok, nővérek, testvérek, barátok, szomszédok, munkatársak, diákok és tanárok…A mintegy 10 millió magyar közül minden ötödik embernek van valamilyen fogyatékossága. De ők is ugyanúgy – Emberként – gazdagítják a közösséget, a társadalmat, amelyben élnek.

Alapelvünk:
Az inkluzív társadalomban nem határozzák meg mi a “normális”, amelyre a társadalom minden tagjának törekednie és teljesítenie kell. Az egyetlen dolog, ami normális, az a tény, hogy vannak különbségek. Ezeket a különbségeket a társadalom gazdagításának tekintik, és nincsenek hatással az egyének alapvető részvételi jogára. A társadalom feladata, hogy olyan struktúrákat hozzon létre az élet minden területén, amelyek lehetővé teszik e társadalom tagjai számára, hogy szabadon mozoghassanak benne. (Peer-AcT)

A People First – a Társadalmi Elfogadásért – Magyarországi Központi Egyesület (röviden: People First Egyesület – Pécs) segíti és támogatja a fogyatékossággal élők önálló életvitelét minden szinten, így önálló lakhatás, képzés, munka, szabadidő, érdekvédelem, akadálymentesítés területeken, társadalmi el- és befogadásuk érdekében.

Az Egyesület tagsága alapvetően fogyatékossággal élő teljes értékű emberekből, kisebb mértékben őket segítőkből és szakemberekből áll. Mi nem teszünk különbséget ember és ember között, nekünk az Ember az első: People First, ezt jelenti egyesületünk neve is, mely egy nemzetközi hálózat egyetlen magyar tagjaként működik Pécsett.

Az Egyesület 2018 áprilisában teljesen megújult, új vezetés, új célok szerint kezdtünk aktív munkába. Több futó projektünk által végezzük a társadalom érzékenyítését, az akadálymentesítést Pécsett, nemzetközi projektekben is munkálkodunk és aktívan együttműködünk a hasonló célú helyi és országos szervezetekkel. Az egyesület részt vett Pécs városának Helyi Esélyegyenlőségi Programja 2018-2023 kidolgozásában, kezdeményezésére jelenleg folyamatban van a városvezetés munkáját segítő Pécsi Fogyatékosságügyi Tanács felállítása.

Mindenkit várunk, aki elfogadja azt, hogy normális az emberek közötti különbség, ám az Ember az első. Aki ismeri az alapvető emberi jogokat és annak érvényesítésének fontosságát a mindennapi életben. Tagjaink fogyatékossággal élők és az őket segítők.

A People First érdekérvényesítő program 1968-ban Svédországban indult el, mint szülők által alapított szervezet. Mottójuknak a következőt választották: „Helyettük,értük beszélünk!” Ez a mottó azonban hamar megdőlt, mert belátták, hogy az érintettek maguk tudnak legjobban beszélni magukról. Ezt követően nemzetközi hálózattá fejlődött a People First mozgalom: hasonló csoportok szerveződtek Angliában, Kanadában, USA-ban, Németországban, Ausztriában….és azóta mindenütt. Célunk, hogy Magyarországon se egyedüli szervezet legyünk, hanem minél több People First szervezet alakulhasson.

Szeretnél tagunk lenni? Létrehoznál Te is People First szervezetet? Jelentkezz nálunk, várunk!

Általános információk rólunk:

Teljes nevünk:
People First – A Társadalmi Elfogadásért- Magyarországi Központi Egyesület

Elnök: Pataki Veronika

Cím: 7621 Pécs, Szent Mór u. 16.

Email: pfpecs@gmail.com

Web: www.peoplefirst.hu

Facebook: https://www.facebook.com/PeopleFirstHun/

Instagram: peoplefirstpecs

Youtube csatorna: https://www.youtube.com/channel/UCVGNxSt-CPxT716TUM8lsvg

Tel: +36 30 6621941

Adószámunk 18027158-1-02

Bankszámlaszámunk: Dél Takarék 50800104-11110299

Bírósági nyilvántartás: 02-02-0001955

Alapítás éve: 2008

Alapszabályunk letölthető ide kattintva