Cella S. kezdőkép

Cella Septichora Látogatóközpont

Pécs sok izgalmas látnivalóval büszkélkedhet, de minden bizonnyal a UNESCO világörökségi helyszínként nyilvántartott ókeresztény sírkamrák a legérdekesebbek közül valók. Magyarország  legjelentősebb ókeresztény temetőegyüttese Pécs római kori elődjéből, Sopianaeból maradt ránk. A több száz ismert sír, számos sírkamra, sírkápolna, valamint négy nagyobb sírépület egykori vallási központra utal. A Dóm tér alatt nyugvó késő római kori temetői emlékeket a Cella Septichora Látogatóközpont fogja össze egyetlen komplexumba. A Látogatóközpont területén összesen 6 kétszintes sírkamra és két nagyobb épület tekinthető meg. Nem mindegyik helyszín akadálymentes, (így a mauzóleum és az Apáca utcai emlékek), de a központi Látogatóközpont 90%-ban bejárható ily módon. 

Mindenekelőtt tisztáznunk kell mi az a Cella Septichora, mert ilyenről bizony nem nagyon hallhatunk máshol a világban. A neve Hétkaréjos kápolná-t jelent, a Sopianae-i ókeresztény temető egyik legjelentősebb emléke. Elnyújtott nyolcszög alakú építmény, amelynek hét oldalán apszisok, vagyis félkörös fülkék találhatók (a nyolcadikon a bejárat van), innen ered a neve. 

Pécs város római kori elődje, Sopianae ókeresztény temetőjének egy része 2000-ben felkerült a világörökségi helyszínek közé. A minősítést azzal érdemelte ki, hogy a feltárt leletegyüttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan szemlélteti a Római Birodalom korai keresztény temetkezési építészetét és művészetét. A számos téglasír, sírkamra egy része festett, belső terük bibliai jelenetekkel és szimbólumokkal díszített. A Cella Septichora teljesen egyedi megoldás, ilyen sok apszisos épület ritkán fordul elő. A Cella Septichora építését a római korban nem fejezték be, így végleges funkciója bizonytalan. Talán temetkezőhelynek,  vagy akár temetői bazilikának is szánhatták.

Az épület először 1927-ben került elő, de csak 1938–40-ben tárták fel, részlegesen. A teljes régészeti kutatásra 2005–2006-ban került sor.  A Cella Septichora Látogatóközpont 2007-ben nyitotta meg kapuit. Érdekességként egy nagy és több kisebb átlátszó üvegtető teszi lehetővé, hogy a felszínről is bepillanthassunk a régészeti kincsekbe. Bentről fölfelé nézve pedig a téren sétáló embereket láthatjuk a fejünk fölött. 
Az évek során az épület állapota leromlott, így 2023-ban jelentős felújítás történt. Ez leginkább a gépészetet, illetve valóban izgalmas interaktív eszközök beépítését jelentette, az akadálymentesség sajnos nem került fejlesztésre. Ennek ellenére már többször bejártuk kerekesszékkel, legutóbb a felújítást követően, 2024 májusában. 

A bejárat akadálymentes, enyhén lejtős hosszú rámpán érkezünk a recepcióhoz. A recepcióhoz közvetlen egy üvegajtón keresztül kell bejutni, ami nem nyílik automatikusan. Még az üvegajtó előtt, közvetlen a bejárat mellett található a mindenki számára használható WC, ami teljesen akadálymentes.
A recepciónál hallássérültek számára rendszeresítettek mobil indukciós hurkot, látássérülteknek segíthet a helyszíneket magyar és angol nyelven elmagyarázó audio guide. Taktilis jelek nincsenek. A visual guide 6 nyelvű tárlatvezető funkció pedig képekkel, 3D rekonstrukciókkal, játékokkal nyújt  további információkat mindenkinek.
Fogyatékossággal élőknek és kísérőjüknek kedvezményes jegyet lehet váltani, ez 2024. májusban 800 Ft/fő-volt. 

Indulásként a nagy, hétkaréjos kápolnába érkezünk, ahol a falon meghagyott földdarabok érzékeltetik, hogy e falak mindig is a földben helyezkedtek el. Itt többnyelvű videón ismerkedhetünk meg a római birodalom, Sopianae és a sírkamrák történetével. Fölöttünk az üvegtető egészen különleges élményt nyújt. Ez a terület teljesen akadálymentes, a bejutáskor a rámpa azonban emelkedős-lejtős, manuális kerekesszékkel segítség szükséges.

Innen továbbindulva, a Korsós sírkamrán kívül minden más helyszínre eljutottunk kerekesszékkel is. Néha kisebb lejtőkkel találkozunk, melyekhez nem árt a segítség. Az akadálymentességet két helyen lift segíti, egy helyen pedig lépcsőjáró. A lifteket önállóan lehet működtetni, itt érdemes arra figyelni, hogy folyamatosan kell nyomni a gombot. Majd ha megérkezett az adott szintre a lift, engedjük el a gombot, hogy ki tudjuk nyitni az ajtót. A benti gombokat szintén folyamatosan kell nyomni. Ha ehhez segítségre van szükség, egy segítő be tud szállni az amúgy kerekesszék méretűre kialakított liftekbe. A liftgombokon Braille írás található, hangos bemondás nincs.
Máshol Braille írásos tájékoztatással nem találkoztunk. 

A lépcsőjárót a recepción dolgozó, segítőkész, kedves személyzet működteti. Úgy érezzük, érdemes lenne számukra rendszeresen érzékenyítő, felkészítő tréninget tartani az akadálymentes eszközök működtetéséről. Látogatóként sem árt tudni, hogy a lépcsőjáró szerkezet működtetéséhez a segítőnek folyamatosan kell nyomnia a távirányító gombot, és azt a szerkezet érzékelőjére kell irányítania. Maga a lépcsőjáró lassan közlekedik, előfordul, hogy elromlik, így mindenképpen egy modernebb változatra kellene cserélni a közeljövőben.
Elektromos kerekesszékkel fontos információ, hogy 190 kg-ot bír el a lépcsőjáró szerkezet. 

A föld alatti izgalmas sétán mindenképpen segítségre van szükség manuális kerekesszékkel és látássérültként, mert időnként kisebb emelkedőkkel találkozunk az amúgy könnyen járható, sima, fémrácsos rámpákon. Elektromos székkel mindez nem gond. Látássérültként vigyázni kell arra, hogy a járófelület végig lyukacsos fémrács, így a bot elakadhat benne. 

Az izgalmas interaktív élmények közül a szelfi-ponthoz akár korhű ruhába is be lehet öltözni. Sajnos a kamera túl magasra van állítva ahhoz, hogy kerekesszékből is fotót készíthessünk magunkról. Hasonló a helyzet az információs oszlopokkal, kerekesszékből (vagy gyerekként) nem látható a szöveg rajta, túl magasan van, ráadásul a monitor ferdén döntött. A problémát jeleztük a vezetőségnek. 

Weboldal:
A weboldalon a jobb felső 3 csíkra kattintva az “Információk” menüpontban “Akadálymentes információk” almenüt találunk. Itt a helyszín akadálymentes látogathatósága mellett a jegyárakra vonatkozóan is további információ olvasható: https://www.vilagoroksegpecs.hu/informacio/akadalymentes-informaciok
Látássérültként a weboldal teljesen áttekinthető, olvasható, akadálymentes. A képekhez azonban sajnos itt sem tartozik helyettesítő szöveg, vagy leírás, így azok látássérültek számára láthatatlanok. 

Megközelítés:
busszal az Árkád bevásárlóközpontnál leszállva enyhe emelkedőn felfelé haladva az Irgalmasok utcán a Széchenyi térig. Kerekesszékkel a tér kövezete kissé csúszós. Látássérülteknek az Irgalmasok utcájától taktilis jelek segítenek. Vigyázni kell, mert a Széchenyi téren jobb oldalt részben a taktilis jelekre települtek a vendéglátóhelyek teraszai! A Széchenyi tértől a Janus Pannonius utcán át jutunk el a Szent István térre, itt a Dóm, illetve a Kioszk épülete előtt található a Cella Septichora látogatóközpont bejárata.
A Főpályaudvarról a 30-as és 130-as buszokkal a Kodály Zoltán utcai megállónál kell leszállni, innen 3 perc séta akadálymentesen a Szent István tér. 

autóval a legközelebbi akadálymentes parkoló a Széchenyi tér és az Janus Pannonius utca sarkán, a Nagy Lajos gimnáziumnál található. Néhány méterrel odébb, a tér másik oldalán a bíróság előtt és mellett további 2db akadálymentes parkolót találunk. 

Helyszín

Helység
Pécs
Cím
7624 Pécs, Szent István tér
Városrész
Belváros
Akadálymentes WC
igen

Cella Septichora Látogatóközpont 1 hozzászólás

Írj véleményt
4
1 hozzászólás
  • Berkes Gergő

    Majdnem tökély 🙂 szinte az egész látogatóközpontot be tudtam járni kerekesszékkel, helyenként kis segítséggel. A selfi-pont kerekesszékkel nem elérhető, ahogy az információs oszlopok sem. Túl magasan vannak, így azokat nem értem el. Azonban sokkal inkább megoldandó feladat lenne a lépcsőjáró korszerűsítése. Láthatóan öreg, viseltes masina ami a kb. 10 méteres szakaszon több alkalommal leállt.. Ezek ellenére is érdemes volt megnézni a Cellát. Látványos és élvezhető.

Írj véleményt

Az email címét nem jelentetjük meg. A csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni. *

Megszakítás