Rejtett város Tor-Tour-a

Rejtett város Tor-Tour-a
Akadálymentes belvárosi séta                                   

Először kis háttérinformáció a Rejtett város Tor-Tour-ánk létrejöttéről:
A fogyatékossággal élők számára alapvető probléma az akadálymentesítés, különösen ha az ép társadalom által akadálymentesnek nyilvánított területek az ő szempontjukból mégsem azok.

A fogyatékossággal élőknek joga van és lehetősége kell legyen az ugyanolyan életminőséghez, mint ép társaiknak, nem elfogadható, hogy bizonyos területekről kizáródnak sérülésük okán. 

Ilyen életminőség javító, de elzárt terület a turizmus, mely számukra is nagy  jelentőséggel bír szabadidős, egészségügyi, közösségépítő szempontból. 

A téma hiánypótló jellegére utal, hogy a jelenlegi turizmus kutatásokban nem, vagy alig kap szerepet az akadálymentes turizmus. Mi jobban szeretünk nem is akadálymentes, hanem inkluzív turizmusról beszélni, mely szélesebb értelmezésű, jobban megmutatja miről is szól a turizmus ezen ága.  Az inkluzív turizmus minden ember számára hozzáférhető, így a célcsoport nem merül ki a fogyatékossággal élőkben, hanem igen széles körre bővül azokkal akiknek szintén akadálymentesítésre van szüksége: idősek, kisgyerekesek, átmenetileg sérültek… (az inklúzió szó értelmezése: társadalmi befogadás, elfogadás minden társadalmi csoport számára). E célcsoportoknak a turizmus bizonyos országokban még mindig problematikus, a szállásadók, utazási irodák és a turizmus más szereplői számára nem egyértelmű a fogyasztóként való bevonásuk. Ide tartozik sajnos Magyarország is. 

A People First Egyesület az Erősödő Civil Közösségek támogatása által 2019-ben újdonságként speciális, figyelemfelkeltő akadálymentes idegenvezetést dolgozott ki, majd vezetett be 2021-ben állandó városi tematikus túraként a pécsi Tourinform iroda együttműködésével. 

Célja a társadalom érzékenyítése és bevonása. A fogyatékossággal élők nem külön, hanem együtt szeretnének részt venni a turizmusban is ép társaikkal. Az akadálymentes/inkluzív turizmus kiváló lehetőség a fogyatékossággal élők és az épek együttműködésére, mely az érzékenyítés leghasznosabb formája. 

Fontos, hogy széles partner kapcsolaton alapuló megvalósítást kívánunk elérni, szakmai szervezetek, civil szervezetek, a városi önkormányzat és a lakosság bevonásával, mely a számunkra fontos társadalmi inklúziót támogatja. 

Ami akadálymentes nemcsak a fogyatékossággal élőknek jó!


Lényeges a városmarketing a fogyatékossággal élők szempontjából történő befolyásolása, az innováció. Ez utóbbi érdekében az idegenvezetésben azt a már markánsan érezhető jelenséget igyekszünk kihasználni, hogy a turisták újszerűséget keresnek, a szokásostól eltérő lehetőségeket. Egy-egy város felfedezésében is a másfajta szemléletet, más megvilágítást keresik. 

A Rejtett város idegenvezetés más szemüveget ad az abban résztvevőkre, megmutatja, hogyan jutnak el a fogyatékossággal élők egy-egy pécsi nevezetességhez, milyen furmányokat kell időnként bevetniük ha meg akarják azokat nézni. Mit lehet, mit nem lehet számukra, mit jelent időnként a kompromisszum, mit jelent a “nem adom fel akkor sem”, milyen érzéseik vannak ezzel kapcsolatban. 

Mindezt inkább ironikusan, nem célunk negatív érzések közvetítése, sokkal inkább egy jókedvű együttlét, jó benyomások keltése. A fogyatékossággal élők pozitív hozzáállásának, találékonyságának, akaratának bemutatása, egyben a résztvevő épek érzékenyítése, hogyan lehet és kell segíteni egymásnak. 

Ehhez segédeszközöket is igénybe veszünk: kerekesszékben lehet kipróbálni a városnézést, a látássérültséget modellező szemüveget adunk, a hallássérültséget füldugó segítségével mutatjuk be a vállalkozó kedvűeknek, fehér bottal lehet járdaszegélyeket és vakvezető sávokat tapogatni, vakvezető kutyával együtt lehet sétálni.

Időtartam: a túrákra egy-másfél órát szánunk. 

Több változatot kínálunk, melyeken szakmailag felkészült sorstársi idegenvezetést biztosítunk. 

Alap terv (jó idő esetén): történelmi belváros nevezetességeinek megtekintése más szemmel.

Útvonal: Széchenyi tér – Dzsámi – Dóm tér – Barbakán – Széchenyi tér – Király u. – (ILP Café)

A túrák mindig egy beszélgetéssel, adott esetben egy kávézóban érnek véget, mivel a kiértékelés, a résztvevők véleményének megismerése lényeges eleme a társadalmi érzékenyítésnek, a bevonásnak. 

Többféle túrát találtunk ki, célcsoportokhoz vagy kérésekhez tudunk igazodni, és saját izgalmas változataink is vannak.

Célközönség:
1. a városba látogató turisták
2. üzleti, hivatásturizmus (MICE). Konferenciák kiegészítő eseményeként, pécsi Best practice-ként, céges rendezvényekre
3. helyi lakosok. Egyrészt tematikus túrák negyedéves vagy havi rendszerességgel, másrészt iskolai csoportoknak lazább, játékosabb formában. Itt bevonhatók érzékenyítő játékelemek is. 

Nagy eredménynek tartjuk, hogy a Rejtett város Tor-Tour-át  az Irány Pécs/ Tourinform irodával partnerségben Pécs állandó tematikus túrái közé illeszthettük:
Állandó turisztikai kínálat

Célok emellett:
A társadalom érzékenyítése, informálása, bevonása, szemléletformálása. Fontos cél számunkra az inklúzió, a fogyatékossággal élők teljes jogú részvétele a társadalomban.
A társadalom alulinformáltságának jelentős javulása fogyatékosság ügyben. 

Pécs városmarketingjében kapjon szerepet a fogyatékossággal élők aktív támogatása, mely a város megítélésére pozitív hatást gyakorol hazai és nemzetközi szinten is. Szeretnénk, ha Pécs példaértékű város lehetne a fogyatékossággal élőkkel kapcsolatos szemléletében, és büszkék lehetnénk e szempontból is városunkra. 

A sajtó és szociális média révén széleskörű nyilvánosságot nyerünk a témának és a városnak.

A projekt hosszútávú hatása, hogy a helyi fogyatékossággal élők számára munkaalkalmat teremtünk az akadálymentes turizmusban. Túravezetőink minden esetben szakmailag felkészült fogyatékossággal élő egyesületi tagjaink. Újabb képességek, ismeretek elsajátítása, tapasztalatok, “szakma” szerzése válik lehetővé számukra. A projekt hosszútávú fenntarthatóvá tételével aktív társadalmi elfoglaltságot adunk a résztvevőknek, egyben innovatív turisztikai kínálatot nyújtunk Pécsett.

Széles partneri hálózat épül, széles látókörű összefogás alakul ki a civil szervezetek, a város és turisztikai szervezetek között. 

A túrák ára:
2500Ft/fő
Csoportos kedvezmény amennyiben min. 10 fő egyszerre vásárolja meg a jegyét:
2000Ft/fő

A Rejtett város Tor-Tour-a és az Akadálymentes Pécs Adatbázisunk szorosan összekapcsolódnak. A Rejtett város séták alkalmával megmutatunk néhány helyszínt, melyeket már feltártunk az adatbázisban, beszélünk arról, hogyan működik az adatbázis: bemutatjuk az akadálymentes helyszíneket és jobbító javaslatokat teszünk. Megmutatjuk azt is, mennyi eredményt értünk el ezzel, hány helyszín lett akadálymentes amely korábban nem volt. A Rejtett város az Akadálymentes Pécs Adatbázis nélkül csak egy kellemes séta lenne, így az adatbázisra épülve azonban nemcsak megmutatjuk mi nem akadálymentes, hanem elmondjuk mit és hogyan teszünk érte.

Rövid betekintés egy kétperces videós tudósítás által a Youtube csatornánkon:
Gyertek velünk sétálni Pécsen! Akadálymentesen