Az épület előtt a felfedező csapat, Gergő és Balázs kerekesszékben, Evelin áll előttük. Az épület előtti nagy tér sima kőlapokkal lerakott, középső részén kis területen virágágyással, mögötte szintén nem nagy területen a földből előbukkanó szökőkút fúvókákkal. A teret U alakban fogja közre az épület. Vakvezető sávok a téren magán nem találhatóak, a burkolat azonban fehér-fekete kontrasztokkal ellátott.

Selyemgyár Kulturális Negyed

A mohácsi Selyemgyár Kulturális Negyed egészen fantasztikus példája a régi gyárépületek felújításának. Külön szerettük, hogy mindenhol nagyméretű képeken kerülnek bemutatásra az egykori gyárépület terei, gépei és a benne dolgozók.

A Duna partján fekvő régi szépséges épületet és környékét 2021 nyarán adták át új funkciójának, igaz még nincs az egész épületegyüttes készen. Várhatóan 2022-ben elkészül a mellette álló nagyobb épület felújítása is, ahol sportcentrum és kávézó nyílik, illetve itt épül a parkoló. A másik oldalán álló szintén ódon, felújított épületben étterem nyílik nyár elején.
Mi 2022 februárban a már megnyílt főépületet jártuk körbe akadálymentes szemmel a
központ vezetőjének és rendezvényszervezőjének kedves vezetésével.

Az épület akadálymentessége példamutató, végre nemcsak a jogszabályok betartása volt a célja az építtetőnek, hanem látható, hogy minden részletre odafigyeltek.

Ez ugyan megérkezésünkkor még nem látszott, mert az akadálymentes bejárat rögtön megakasztott bennünket, hiszen az ajtaját zárva találtuk és se csengőt, se feliratot nem találtuk a bejutásról tájékoztatva. A központ vezetőjétől azonban megtudtuk, hogy bár neve hasonló, a Selyemgyár Kulturális Negyed - legalábbis egyelőre - nem úgy működik, mint a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed. Ide nem lehet csak úgy betérni nézelődni, vásárolgatni, kiállítást nézni, a Selyemgyár elsősorban rendezvényhelyszín, konferenciák, esküvők, egyéb nagy események tere. Így a bejáratok a főbejárat kivételével zárva vannak, az események alatt azonban mindegyik kinyit és az akadálymentes bejáratoknál (mert több is van a város és a Duna felől is) személyesen várják a vendégeket. Ennek ellenére javasoltuk tájékoztató felirat és esetleg csengő kihelyezését az akadálymentes bejutáshoz.

A város felőli bejárathoz vezető vakvezető sáv is erősen módosításra szorul, hiszen egyelőre egy mellvédhez vezet, nem a bejárathoz. Az épületen belül vezetősávok nincsenek.

A benti tér csodaszép, és mint említettük akadálymentes a javából. A bejáratok, rámpák lejtése tökéletes, a lift végre beszél és felirattal is jelzi hol tart, illetve Braille felirattal ellátott.

A főépületben és a mellette található, szintén akadálymentes Játszóházban található 1-1 akadálymentes WC, mely a fogyatékossággal élők és kisgyerekesek igényeit is teljes mértékben kielégíti.

A liften kívül több helyen található Braille felirat mely a helyszínek irányát jelzi.

Indukciós hurok az épületben nem található.

A Tourinform iroda kis trükkel, az egyik akadálymentes bejáraton át, majd a teraszon keresztül közelíthető meg a város felől, vagy ennél jóval egyszerűbben és ésszerűbben egy akadálymentes bejáraton keresztül a Duna felől. Az üzlethelyiségek még hasznosításra várnak, remek ötletek azonban már vannak.

Az udvaron található játszótéren és az edzőparkban akadálymentes eszközök nem találhatóak.

Akadálymentes parkoló egyelőre nincsen felfestve, a nemsokára megnyíló új épület és a főépület közötti parkolóban kerül majd kijelölésre.

A Selyemgyár weboldala tetszetős, profin felépített. Akadálymentesség szempontjából mozgássérültként egérrel jól használható, egyszerűen, jól van felépítve. Látássérültként telefonnal és asztali gépen is könnyen lehet navigálni rajta képernyőolvasóval, jól be vannak állítva a címsorok, jól tördeli a szövegtörzseket. A menü is könnyen elérhető, átlátható, mindent meg lehet találni. Hiányoljuk azonban az akadálymentes ikont, ahol beállítható lenne a szín, kontraszt és betűméret a gyengénlátók számára.

Visszatérünk nemsokára és az elkészülő további épületrészeket is felfedezzük.
Update 2023 nyár: Megnyitott a Selyemgyár oldalsó gyönyörű régi épületében a Selyemház Étterem. Az étterem lenyűgöző hangulatú Duna-parti nagy terasszal rendelkezik. Bent az alsó szinten kellemes étterem, fent az emeleten 100 fő fogadására alkalmas rendezvényterem található.
Ennek azonban egyelőre csak részben tudunk örülni, mert bár az épület és az étterem kívül-belül nagyon szép, sajnos nem akadálymentes. A terasz, az ételkínálat akármennyire hiánypótló, nincsen rámpa ahol kerekesszékkel, vagy babakocsival fel lehetne jutni. Az étterembe kb. 4-5 centiméteres küszöb nehezíti a bejutást. Akadálymentes WC nincsen.
Kérdésünkre megtudtuk, hogy kérelmet adtak be az illetékeseknek a műemlék épület rámpával való kiegészítésére. Várjuk ennek fejleményeit. 

Kis kiegészítés: rövid sétát téve Mohácson a főutcán mi egyetlen akadálymentes kávézót vagy éttermet sem találtunk, és a Duna partra kerekesszékkel nem tudtunk lemenni. Aki tud ilyenről és lejáratról, kérjük ossza meg velünk itt kommentben, vagy az info@peoplefirst.hu emailen.

Megközelítés:
autóval a 6-os úton kb. 50 perc, vagy az M60-as autópályán útdíj fizetésével, ekkor kb. 40 perc a menetidő

busszal Pécs Autóbuszállomásról Mohács Autóbuszállomásig, onnan kb. 10 perc gyalog a Selyemgyár, így kicsit több, mint 1 óra az út

Helyszín

Helység
Mohács
Cím
7700 Mohács Szent János utca 5.
Városrész
Pécsen kívül
Akadálymentes WC
igen

Selyemgyár Kulturális Negyed 0 hozzászólás

Írj véleményt

Még nincsen hozzászólás

Írj véleményt

Az email címét nem jelentetjük meg. A csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni. *

Megszakítás