Aktuális hírek

Minden ami akadálymentesíthető. A műemlék épületek valóban kizárva?

A People First Egyesület gondolatébresztő, jövőformáló konferenciára várja az érintetteket 2021.november 10.-én Pécsen. A konferencia témája az akadálymentesítés, ezen belül is a műemlék épületek akadálymentesítése, mely Pécsen különösen aktuális.
Read More

Indulnak a klubok a BeFogadóban

Nyár óta több eseményt szerveztünk már a júliusban indult BeFogadó közösségi terünkben. Volt már író-olvasó találkozó, hangfürdő, kreatív foglalkozás...és egyre többet indítunk útjára ősztől. Elindítjuk rendszeres klubjainkat is, melyek célja még inkább az, hogy közösséget építsünk, találkozásokat generáljunk, ahol a résztvevők érzékenyek lesznek a társadalmi befogadás, az elfogadás iránt.
Read More

Meghívást kaptunk Pécs Város Napjára

A Pécs Város Napja alkalmából tartott ünnepi közgyűlésre kapott megtisztelő meghívást a People First Egyesület is. Ez az ünnepi nap minden évben szeptember 1-je, annak tiszteletére, hogy Magyarország első egyetemét 1367. szeptember 1-én Pécsett alapították meg. A legértékesebb az volt azonban számunkra, hogy a többi Pécsért önzetlenül dolgozó civil szervezettel találkozhattunk a város ünnepén. Reméljük, ezt követően egyre inkább előtérbe kerülhetünk a város gondolkodásában mi civilek is. 
Read More

Akadálymentes Turizmus Napja Program

Elkészült az V. Akadálymentes Turizmus Napja programja. A változtatás jogát fenntartjuk. Kattínts a képre a teljes mérethez.  
Read More

Akadálymentes Turizmus Napja, immár ötödször

Idén is megszervezzük az Akadálymentes Turizmus Napját a Pécshez közeli varázslatos szépségű Orfűn. Mint mindig, most is szeptember első szombatján, vagyis szeptember 4-én 10.00-16.00 óra között várunk mindenkit a szigetre, a Sporttáborba és a Medvehagyma Házba. Az esemény fő célja most is olyan élményeket nyújtani fogyatékossággal élőknek, melyeket amúgy nem tudnak megtapasztalni a hétköznapi életben. Emellett alapcélunk az is, hogy a fogyatékossággal élők és épek együtt szórakozzanak, ismerjék meg egymást.
Read More

BeFogadó programkatalógus – alakítsuk együtt!

Indulunk! 2021. július 1-től elindul régi álmunk: a "BeFogadó" közösségi terünk Pécsett. Ennek alapvető célja az inklúzió, az önálló életvitel támogatása. Sok jó programot kitaláltunk már az előttünk álló 3 évre, de nélkületek nem kezdjük el, izgatottan várjuk a Ti ötleteiteket, hozzászólásaitokat! Töltsétek ki kérdőívünket, mindössze 5-7 percet vesz igénybe.
Read More

Egyesületünk a #pecsnyitva kampányban

Ismerőseid jönnének Pécsre nyaralni? Ajánld nekik a #pecsnyitva kampányt, amiben Pécs legizgalmasabb látványosságait népszerűsíti a város. A járvány utáni turizmus fejlesztéséhez járul hozzá Pécs város #pecsnyitva kampánya, melyben a People First Egyesület is helyet kapott. Mi az akadálymentes turizmust népszerűsítjük a városban az Akadálymentes Pécs adatbázisunkkal és a Rejtett város Tor-Tour-ánkkal.
Read More

Itt a Gépház jelentkezik!

📢Hallo, itt a Gépház jelentkezik, ezentúl ajánló a mi oldalunkon is. Teljes gőzzel előre, minden pénteken este 20.00-kor! ÚJ DOLOGBA KEZDÜNK ISMÉT: ezentúl megosztjuk Veletek a Gépház rádiós műsor heti ajánlóit, hogy minél többen követhessétek Rauch Róbert tagunk és két kollégája remek műsorát. Mi is ez a műsor? Olvass tovább:
Read More

Megújult a weboldalunk és az Akadálymentes Pécs adatbázis

Saját fejlesztésünk eredményeként a weboldal és az Akadálymentes Pécs adatbázis is szebb lett, jobb lett, okosabb lett. Számos változást végeztünk, hogy még egyszerűbben találd meg Pécs és környéke valóban akadálymentes helyszíneit. Olvasd el a cikkben mi minden újult meg:
Read More

Önálló Életvitel Centrumot hozunk létre Pécsett

Három éve tervezünk egy nemzetközi projektet, ami most megvalósul! El tudjátok képzelni milyen érzés? A németországi Aktion Mensch támogatásával közösségi teret hozunk létre Pécsett, mely Önálló Életvitel Centrumként működik majd.
Read More

Elstartolt a saját Youtube csatornánk. Iratkozz fel!

Útjára indítottuk saját Youtube csatonánkat! Rövid, izgalmas, figyelemfelkeltő kis filmeket láthatsz itt rólunk, velünk. Iratkozz fel, legyél követőnk és like-old amelyik különösen tetszik. Nagyon örülünk kommentjeidnek is. Megírhatod mit szeretnél látni rólunk.
Read More

Elindult a művészetet és fogyatékosságot összekötő nemzetközi projektünk

A mai kick-off meeting-el, vagyis a feladatok elosztásával kezdetét vette az ARTcoWorkers nevet viselő, nemzetközi Erasmus+ projektünk. A mai találkozó eredetileg a németországi Erfurtban lett volna, a pandémia azonban itt is közbeszólt, így online módon találkoztak először a projektpartnerek Németországból, Magyarországról, Macedóniából és Hollandiából. 
Read More

Végre választ kaptunk az ombudsmantól

Ki emlékszik már? - mondhatnátok, és talán igazatok is lenne. Tavaly, vagyis 2020. július 31-én küldük el beadványunkat az ombudsmannak. Ebben jeleztük, hogy igen eltérőek a gyakorlatok az egyes intézmények a Covid alatti hozzáállásában, van, ahol a mai napig látogathatóak az idősek és fogyatékossággal élők, van ahol majd' egy éve zártságban kell élniük.  Az ombudsman kivárta a Covid harmadik hullámának lassan a végét. De legalább válaszolt. Hosszasan, részletesen, udvariasan......Olvassatok tovább a hírben!
Read More

A városi Turisztikai Kerekasztalon vettünk részt

Az akadálymentes turizmust képviselhetjük és terjeszthetjük a város turisztikai palettáján.
Read More

Videó az Akadálymentes Turizmus Napja szervezőbizottságától

A szervezés elindult, nézzétek meg a videós összefoglalóban hogyan! Információk az V. Akadálymentes Turizmus Napjáról.
Read More

Adjukössze.hu! Várjuk az 1%-os felajánlásodat

A NIOK Adjukössze.hu oldalán mától egyesületünk 1%-os kampánya is szerepel. Szeretnéd megtudni mire fordítjuk ha felajánlod számunkra személyi jövedelemadód 1%-át? Neked csak néhány kattintás, nekünk nagyon sokat segít, hogy segíthessünk másokon. Ha kérdésed van az 1%-os felajánlással kapcsolatban, írd meg nekünk, szívesen segítünk! Klikk ide, olvasd el mit mesélünk erről röviden: 
Read More

A szervezőbizottság első ülése – támogatókat várunk

A Magyar Parasport Napján 2021.02.22.-én megtartotta első ülését a szervezőbizottság Orfűn a Medvehagyma Házban. Szponzorokat, támogatókat azonban nagyon várunk, mivel idén először egyelőre nem látszik pályázati támogatás hiánypótló és egyedülálló rendezvényeünkhoz! Ötleteknek, segítségnek örülünk, szervezzünk együtt!
Read More

Közgyűlést tartottunk, ezúttal online

2021. 02. 18-án este a Covid járvány miatt nem szokványos módon, Zoom-on gyűltünk össze és beszéltük át dolgainkat.  Témáink a 2020-as év értékelése, a 2021-es tervek átbeszélése voltak, majd a tagság kérdései, kérései, ötletei kerültek terítékre.  Idei terveink között megint sok izgalmas dolog szerepel, például: 
Read More

Pécs akadálymentes helyszíneit frissítjük

Matricás teamünk újra nagy munkában, mit nekünk a Covid! 🙂 Természetesen csak azokat a helyszíneket járjuk most be, melyek a járvány ellenére is megközelíthetőek. Első körben most az Akadálymentes Pécs adatbázisunkban található több, mint 60 helyszínt frissítjük, hogy ne érjen senkit meglepetés ha ezek valamelyikére látogat. Eddig azonban csak pozitív változásokat tapasztaltunk!
Read More

ARTcoWORKers nemzetközi projektünk indul áprilistól!

Óriási hírünk van! Nemzetközi Erasmus+ pályázatunk NYERT! Négy országgal kezdünk bele áprilistól egy nagyon izgalmas projektbe a kulturális kreatív ipar és a fogyatékossággal élők együttműködésében. Olvassátok el a rövid leírást a projektről itt a weboldalunkon a Projektek menüben.
Read More

Folytatódik az akadálymentes helyszínek feltárása

Éééééés elindult a munka, a 2020. december 10-i "Élő Adás" online közösségi adománygyűjtésből kapott pénzből a matricás projekt immár harmadik évét kezdtük meg! A mostanra professzionális team azt vállalta idén, hogy.......olvass tovább!
Read More

A fenntartó reagálása az intézményi bezártsággal kapcsolatos levelünkre

A teljesség igényével - és mert többen kértétek - megjelenítjük itt a Covid járvány alatti, tagtársainkat érintő intézményi bezártsággal kapcsolatos levelezésünk utolsó darabját, a Baptista Szeretetszolgálat budapesti központjának, vagyis a fenntartónak a válaszát. 
Read More

Elfogadták a Helyi Esélyegyenlőségi Program felülvizsgálati javaslatait

A jelenlegi felülvizsgálati anyagot három bizottság is megtárgyalta előzetesen és a visszajelzések során megjegyezték, hogy nagyon fontos és színvonalas szakmai anyagot sikerült összeállítani, több képviselő is köszönetét fejezte ki. Ez nagy eredmény, és nagyon boldoggá tesz bennünket, hogy felismerik és elismerik annak fontosságát. Köszönjük, és erre alapozva bízunk a várossal való jövőbeni eredményes együttműködésben!
Read More

Közösségi támogatásból folytatódik matricás projektünk!

Több, mint egymillió forintot gyűjtöttünk össze tegnap, 2020. december 20-án a Pécsi Közösségi Alapítvány "Élő Adás" nevű online adománygyűjtő estjén!! A támogatásból az Akadálymentes Pécs adatbázisunkat folytatjuk és bővítjük, melyet itt a weboldalunkon találhattok meg. Nagyon hálásak vagyunk, rendkívüli élmény volt részt venni egy ilyen eseményen, megtapasztalni Pécs összetartó erejét, érezni a támogatást, a segítséget! Miközben minket, a People First csapatát is még inkább egymást segítő, támogató, igazi közösséggé kovácsolt össze.
Read More

December 3: a fogyatékossággal élők világnapja. Nézd meg videós flashmobunkat!

Ma van a Fogyatékossággal élők világnapja! Ez alkalomból fogadjátok szeretettel figyelemfelhívó kis videónkat.Kattints a hírben látható linkre!
Read More

Konferencián jártunk Berlinben! – persze csak online

A német Munkaügyi és Szociális Minisztériumtól kapott meghívást egyesületünk egy nagyon profin megszervezett online konferenciára a fogyatékossággal élők hatékony európai politikai részvétele témában. Izgalmas téma ugye? A konferenciát tulajdonképpen az alábbi mottóval lehet összefoglalni: a demokráciához inklúzió kell!
Read More

Válasz panaszunkra az intézményi bezártság kezeléséről

Meglepően elutasító választ kaptunk a Covid vírus okán a második hullámban ismételten teljes izoláltságban élő társainkkal kapcsolatos ügykezelést panaszoló levelünkre. A pécsi intézmény vezetője sajnos teljes mértékben figyelmen kívül hagyta levelünk segítő szándékát,  közös megoldásra törekvő voltát, és az együttműködés teljes hiányát mutató elutasításban részesültünk. A törvény lehetőséget ad a fenntartóhoz fordulásra amennyiben nem értünk egyet. Amellett, hogy természetesen nem értünk egyet, mert nem érthetünk egyet a járványügyi előírások empátia és emberség nélküli értelmezésével, továbbra is a partnerségre törekszünk és továbbra is segíteni kívánunk. Ezt nyilvánítottuk ki a fenntartónak a mai napon eljuttatott levelünkben, bízva megértésükben és annak felismerésében, hogy közös céljaink lévén továbbra is segítséget ajánlunk.  Az alábbiakban olvashatjátok a panaszlevelünkre kapott választ, majd ez alatt a mai napon a fenntartónak eljuttatott fellebbezésünket:
Read More

Egyetemistákkal konferenciáztunk

Mindig nagyon örülünk, ha fiatalokat tudunk bevonni a munkánkba és megmutathatjuk nekik milyen az élet fogyatékossággal élőként. Nagyon jó velük, szinte nem is kell érzékenyíteni őket, nekik a másság elfogadása teljesen természetesen. 
Read More

Panaszlevél az intézményi bezártság enyhítésére

Egyesületünk néhány tagja fogyatékossága okán intézményben él. A COVID első hulláma már nagyon nehéz helyzetbe hozta őket azáltal, hogy 3 hónapra teljes izoláltságba kerültek, se ők nem mehettek ki, se látogatókat nem fogadhattak semmilyen formában. Jelenleg a második hullámban ugyanezt kénytelenek átélni. Ez a mértékű elzártság súlyos lelki, mentális problémákat okoz, emellett a szabad vallásgyakorláshoz, a szabad mozgáshoz, és a munkához való alapvető emberi jogokat is sérti. Egyszerűen fogalmazva: a társadalmi együttélés szempontjából nem fair, hiszen mi, intézményen kívül élők jelenleg is szabadon járunk-kelünk, dolgozunk, szórakozni járunk, utazunk, ügyeinket intézzük, vásárolunk.  Az alábbi levél tartalmát juttatuk el segítő szándékkal a mai napon az érintett pécsi intézmény fenntartóinak, vezetőinek, melyre panasz lévén 15 napon belül választ várunk:
Read More

Legyen Pécs akadálymentes! – támogass minket

Hello, mi vagyunk a matricás team! 🙂 Két éve járjuk Pécs üzleteit, hoteljeit, éttermeit, közintézményeit, turisztikai látnivalóit, templomait, turistaútjait, nyilvános WC-it, hogy felfedezzük és egy ingyenes adatbázisba gyűjtsük Nektek ami valóban akadálymentes. TÁMOGATÓKAT KERESÜNK munkánk folytatásához!
Read More

Nemzetközi Peer-AcT konferencia Orfűn

Az Orfűn 2020.09.04.-én rendezett konferenciát a Corona-helyzetre tekintettel online is közvetítettük, így vett részt 5 ország az akadálymentes turizmusról, illetve a Peer-AcT projekt eddigi eredményeiről szóló találkozón.
Read More

Helyi Esélyegyenlőségi Program Pécs 2018-2023 első felülvizsgálata

A felülvizsgálat célja az adatok frissítése, helyzetelemzés, a célok, határidők teljesülésének követése, ha szükséges akkor módosítások.
Read More

Németországi workshop

Bemutattuk a Rejtett Város Tor-Tour-ánkat német partnereinknek és szeptemberben több tagunkkal együtt visszatérünk, hogy kipróbáljuk több németországi városban.
Read More

Beadvány az ombudsmanhoz

Korábban már hírt adtunk róla, hogy a People First Egyesület vizsgálatot indítványoz a Covid-19 járvány elleni védekezés során a fogyatékossággal élő személyekkel kapcsolatban tapasztalt súlyos jogsértések kivizsgálása okán. Különös aktualitást ad a beadványnak, a második hullámra készülünk, illetve, hogy az intézményekben továbbra is furcsa korlátozó intézkedések vannak érvényben tagjaink irányába.
Read More

Sorstársi tanácsadókat képeztünk az akadálymentes turizmusban

A résztvevők turisztikai szervezeteknél, döntéshozóknál, önkormányzatoknál, turisztikai weboldaloknál, vagy akár meglévő munkahelyükön munkakörük kibővítésével dolgozhatnak tanácsadóként az akadálymentes turizmus témában. Számoljatok velük!
Read More

Újra matricázunk!

Most, hogy minden team tagunk kiszabadult a karantén fogságból ismét teljes gőzzel matricázunk és tárjuk fel Pécs akadálymentes helyszíneit! Minderről folyamatosan olvashatsz a Facebook oldalunkon: https://www.facebook.com/PeopleFirstHun/ vagy bővebben a weboldalunk Akadálymentes Pécs menüjében: http://peoplefirst.hu/akadalymentes-pecs/ Hozzászólásnak, véleménynek, saját tapasztalatnak nagyon örülünk!
Read More

Most először: inkluzív színdarab a IV. Akadálymentes Turizmus Napon!

Egyesületünk tagjai segítségével valósul meg az inklúzív (épek és fogyatékossággal élők együtt játszanak) színdarab a szeptember 5-én immár negyedik alkalommal megrendezendő Akadálymentes Turizmus Napján, Orfűn!
Read More

Indul a IV. Akadálymentes Turizmus Napja szervezése!

Összeült a szervező bizottság 2020. május 29-én, és eldöntöttük hogyan csapunk újra bele a járvány nagy vésze után a IV. Akadálymentes Turizmus Napja szervezésébe. Jelentjük, terveink szerint a nagy napot szeptember 5-én megtartjuk!
Read More

Workshop az akadálymentes turizmusban való speciális részvételről

Nemzetközi projekt foglalkozik az akadálymentes turizmussal, melynek első multiplikációs workshopját tartották nemrég fogyatékossággal élők számára Pécsett. A People First Egyesület fogyatékossággal élő tagjai személyes tapasztalataival és szakértőivel segíti a projektet, és részt vesz a sorstársi segítő tréningek valamint a turisztikai szereplőkkel szervezett pilot tréningek kidolgozásában, tagjai köréből kerülnek ki a leendő trénerek.
Read More

Közgyűlés: mi jön 2020-ban?

Értékeltük a 2019-es évet és beindítottuk a 2020-as esztendőt. Remek ötletek és tervek születtek, jó látni, hogy egyre több tagunk vesz részt aktívan és lelkesen helyi, országos és nemzetközi programjainkban. Ígérjük mindig izgi lesz amit csinálunk! Ha részt is vennél benne, csatlakozz hozzánk, tagfelvétel mindig van! 
Read More

Akadálymentes turizmus idegenvezetői tréninget tartottunk

"Rejtett város akadálymentes belvárosi idegenvezetés" projektelemünket a jövőben szeretnénk városi tematikus túrává fejleszteni, együttműködve Pécs turisztikai szereplőivel.
Read More

Folytatjuk Pécs akadálymentességének feltárását!

Hiánypótló adatbázist állítottunk össze Pécs akadálymentes helyszíneiről! Folyamatosan aktualizáljuk, új szempontokat is figyelembe véve. Ezzel kívánjuk segíteni a fogyatékossággal élő, babakocsival közlekedő és az idős lakosságot, illetve a hozzánk látogató turistákat. Kövessétek az Akadálymentes Pécs menüt!
Read More

Fórum a pécsi polgármester-jelöltekkel

A fogyatékossággal élőkkel kapcsolatos terveikről beszélgettünk tegnap a pécsi polgármester-, és képviselő jelöltekkel. A jövőre nézve sokat mondó volt kik jöttek el és kik nem jelentek meg. A Fogyatékosságügyi Tanács létrejöttét mindannyian üdvözölték.
Read More

III. Akadálymentes Turizmus Napja

Szeptember 7-én ismét Akadálymentes Turizmus Napja Orfűn! Olvasd el a részleteket!
Read More

NYERTÜNK!!!

Folytathatjuk az akadálymentes pécsi helyszíneket feltáró "matricás" projektünket!
Read More

Közgyűlés

Beszéltünk munkalehetőségről, külföldi tréningről, projektjeinkről, terveinkről.......
Read More

Párbeszéd a helyi szolgáltatókkal

Remek hangulatú, igazán építő jellegű, előremutató workshopon vettünk részt a Pécsi Közösségi Alapítvány szervezésében a helyi fogyatékossággal élők élethelyzetének javítása témában.
Read More

MIÉRT kampány 6: MIÉRT ne beszélj helyette?

Ne vegyük el a fogyatékossággal élő emberek esélyét attól, hogy ők maguk kommunikáljanak, véleményüket elmondják és felelős döntéseket hozzanak! Néha egy olyan apró lépéssel is rengeteget tehetünk az esélyegyenlőségért, mint hogy azt a személyt szólítjuk meg, akivel beszélni szeretnénk, és nem a kísérőjét.
Read More

Jó gyakorlatok a pécsi Fogyatékosságügyi Tanácshoz

Pécs városának fogyatékossággal élő lakosaival kapcsolatos munkáját kívánja segíteni - nem kritizálni, hanem előmozdítani - a leendő pécsi Fogyatékosságügyi Tanács (FOT).
Read More

MIÉRT kampány 5: MIÉRT használnak a mozgáskorlátozottak szívószálat?

Különös lehet, hogy a szívószál mellett kampányolunk, amikor minden magára valamit adó étterem éppen kivonja a használatból a környezetkárosító szippantókat. A mozgássérültek többsége számára azonban elengedhetetlen az eszköz, így kénytelenek lesznek az akadálymentesség szempontjából magukra valamit adó kávézók továbbra is megtartani ezt eszköztárukban - ám környezetbarát módon. 
Read More

Inkluzív turizmus, akadálymentes turizmus helyett!

Inklúzió = teljes társadalmi befogás, együtt az épekkel, nem szegregáltan.
Read More

MIÉRT kampány 4: Miért mennek a kerekesszékesek az úton, nem a járdán?!

A járdán az épek könnyedén közlekednek, csak néha bosszankodnak egy falhoz álló autó vagy járdafelbontás miatt. A járda a kerekesszékesek számára azonban valódi akadálypálya!
Read More

MIÉRT kampány 3: MIÉRT mások az akadálymentes hotelszobák?

Azért mert kerekesszékben ülve kicsit más szállásra van szükségünk. Lehet, hogy soknak hangzik, de mi, kerekesszékesek enélkül nem tudunk utazni, és egy akadálymentes szálláshely legtöbbször jó szándékkal gond nélkül létrehozható.
Read More

Május 5: az Önálló Életvitel Napja

Most lesznek az európai parlamenti választások. Ez alkalomból üzeneteket fogunk megfogalmazni az európai parlamenti jelöltek és képviselők számára. Gyere el, mondd el mit akarsz, a Te véleményed is számít!
Read More

MIÉRT kampány 2: MIÉRT van a vakok vezetősávja?

MIÉRT kampányunk újabb darabja: Te is találkoztál már városi sétáid során, közintézményekben, vagy egyéb helyeken a padlózatból kiemelkedő, a háttértől elütő színnel jelölt valamivel? Na ez a vezetősáv, ami a vakok és gyengénlátók közlekedését hivatott megkönnyíteni.
Read More

MIÉRT kampányunk 1.: MIÉRT szélesebb az akadálymentes parkoló?

Sok esetben már a mozgássérülteket szállító autók méretei is nagyobbak, hiszen a kerekesszéknek is el kell férnie az autóban. Fontos szempont a jobb első ajtó mérete és nyitási lehetősége, az anyósülésre való átjutás külön művészet ennek a feladatnak bizony komoly helyigénye van. Ha kisbusszal érkezik a mozgássérült, vagy a busz oldalában, vagy a hátulján rámpát kell illeszteni a járműhöz és azon gurulnak ki a kerekesszékesek.
Read More

Új kampányt indítunk – MIÉRT?

Rövidesen új kampányt indítunk a Facebook és weboldalunkon, MIÉRT? címmel. Kampányunkban megmagyarázunk nagyon röviden néhány tényt a fogyatékossággal élőkkel kapcsolatban, ami érthető módon automatikusan nem világos egy ép ember számára. Vegyél részt, küldd el ötleteidet!
Read More

1%

Köszönjük, ha felajánlod számunkra adód 1%-át! 18027158-1-02
Read More

Fogyatékossággal élőként Te is lehetsz vállalkozó, miért ne?!

Nem kell feltétlen óriási összegre, befektetésre, NAV-ra és egyéb rémisztő dolgokra gondolni, legyél partner akár úgy, hogy Te vagy egy vállalkozás vásárlója, vagy jó ötleteid vannak hozzá!
Read More

Innovatív együttműködés az önálló életvitel magyarországi megteremtéséért

Igen fontos állomásához érkezett az az alapvető célunk, hogy létrehozzuk Magyarországon is a személyi asszisztencia rendszerét. A hosszú távú tervünk a fogyatékossággal élők önálló életvitelének megteremtése. Az önálló életvitel azt jelenti, hogy mi dönthetünk azokban a kérdésekben, melyek fogyatékossággal élőként befolyásolják életünket, valamint hogy hozzáférésünk van minden olyan támogató szolgáltatáshoz melyek képessé tesznek bennünket az önállóság elérésére.
Read More

Alakul a magyar stratégia az önálló életvitel támogatásáról

Szakmai kerekasztal beszélgetésen vettünk részt tegnap Budapesten Csángó Dani és Molnár Zóra, valamint az amerikai külügyminisztérium “Professional Fellows” programja meghívására a magyar fogyatékosággal élő emberek önálló életvitelének támogatásáról. A fókusz a lakhatás és a személyi asszisztencia megoldásán volt.
Read More

Létrehozzuk a pécsi Fogyatékosügyi Tanácsot!

Nem állunk meg! Tavaly év végén létrejött Pécs város Helyi Esélyegyenlőségi Programja a 2018-2023 időszakra, melynek a 7., fogyatékossággal kapcsolatos fejezetét aktív pécsi civil szervezetek írták. Azon vagyunk, hogy a javaslataink meg is valósuljanak!
Read More

Újabb pécsi gimnáziummal dolgozunk együtt!

A Kodály Zoltán Gimnáziummal kötött együttműködés keretében újabb közösségi szolgálatos diákokat tudunk bevonni a közös munkába és érzékenyíthetünk a fogyatékossággal élők világa felé.
Read More

Újabb nyertes pályázat szerződését írtuk alá!

Az Emberség Erejével Alapítvány az Open Society Foundations Erősödő Civil Közösségek (ECK) programja keretében írta ki 2019-es pályázatát. 144 pályázat érkezett be a bíráló bizottsághoz 2018. decemberében, ezek közül 2019. januárban 64-et ítéltek támogatandónak - köztük a People First Egyesület “Ha nincs akadálya, mi is jövünk! :)” elnevezésű projektjét.
Read More

Konferencia a személyi asszisztenciáról

"Célunk, hogy folytassuk a fogyatékossággal élők által irányított személyi asszisztencia megteremtését Magyarországon, ehhez információkat és tapasztalatokat gyűjtsünk, támogassuk és terjesszük a kapcsolódó témák kutatási eredményeit, és eszmecseréket generáljunk a magyar jogi és társadalmi kontextusban. Célunk, hogy létrehozzunk egy erőteljes helyi fórumot, mely a személyi asszisztenciával kapcsolatos nemzetközi ismereteket köti össze a magyar keretekkel, hogy eredményesen hozhassunk létre működő személyi asszisztencia szolgáltatásokat."
Read More

Mit is csináltunk 2018-ban?

Eltelt egy év, egy igen aktív, munkás év, lássuk mit csinált 2018-ban a People First? Tanulmányúton jártunk Németországban, ők meg itt nálunk. Átalakult az egyesület, új alapszabály, új elnökség, új tervek, folyamatosan gyarapszik taglétszámunk. elindult kétnyelvű weboldalunk.........
Read More

Hangulatos év végi közgyűlés

Remek hangulatú évzáró nyílt közgyűlést tartottunk 2018.12.07.-én a tagunk által üzemeltetett Speckó szabadulószobában. Így még a feladatok átbeszélése is élmény volt!
Read More

Elindult a nemzetközi projektünk

Nemzetközi projektben vesz részt a People First Egyesület, ennek feladatelosztó első nemzetközi találkozójára került sor november 30. - december 3. között Barcelonában és Corberaban.
Read More

inKLOsiv nemzetközi kampány az akadálymentes WC-kért

A People First Egyesület - Pécs is részt vesz a nemzetközi inKLOsiv elnevezésű megmozdulásban november 19. - december 3. között, amely arra irányítja a figyelmet, mennyire fontos az akadálymentes WC-k elérése a fogyatékossággal élők számára is.  
Read More

MindTags – szuper ötlet vakoknak!

A berlini MindTags startup cég vak ügyvezető igazgatója kifejlesztett egy okostelefonnal vagy tablettel használható információs és útvonaltervező módszert vakoknak és gyengénlátóknak, amit akár "digitális rámpának" is hívhatunk.
Read More

Nyertünk!!!

Nagy-nagy örömmel bejelentjük, hogy a Pécsi Közösségi Alapítvány Pécs jövője Alap 2018 Közösségi Kreativitás Projektek pályázatán nyert egyesületünk "Pécs akadálymentesen is élhető város" című pályázata! 
Read More

Boccia OB: minden idők legjobb pécsi szereplése!

A pécsi csapat a két nap alatt 46 mérkőzésből 34-et megnyert! Gratulálunk egyesületünk tagjainak is: Berkes Gergőnek, Oláh Balázsnak és bíróként Belán Dávidnak!
Read More

Diákok dolgoznak nálunk

A People First Egyesület-Pécs szerződést kötött a pécsi Leőwey Klára Gimnáziummal, így közösségi szolgálatukat töltik nálunk lelkes és kedves diákok
Read More

Akadálymentes?!…….

Tanulságos videó.
Read More

Részvétel az Esélyegyenlőségi Program 2018-2023 kidolgozásában

Egyesületünk meghívást kapott Pécs város 2018-2023 időszakra szóló Esélyegyenlőségi Programjának kidolgozásában való részvételre.
Read More

II. Akadálymentes Turizmus Napja, 2018.09.08. Orfű

Egyesületünk tagjai idén komoly szerepet vállaltak a II. Akadálymentes Turizmus Napja szervezésében: ott voltunk a szervező bizottságban, a marketingben, az önkéntesek szervezésében és érzékenyítésében, a rendezvény résztvevőinek szállításában, a programokban.
Read More