Peer-Act Erasmus+ KA2 nemzetközi projekt

A projekt elnevezése:
Európai Sorstársi tanácsadó Tréning az Akadálymentes Turizmus területén
/European Peer Counselor Training in Accessible Tourism
Cooperation for innovation and the exchange of good practices

Időtartama: 2018.11.01.- 2021.04.30. (meghosszabbítva Covid-helyzet miatt: 2021. 08.31.)

Öt ország részvételével megvalósuló program, melyben a People First Egyesület a magyar partner – Zöld-Aktív Szociális Szövetkezet – társ partnereként vesz részt.

A projekt fő célja az inklúzió és az egyenlő esélyek biztosítása mentén sorstársi segítő (Peer Counselor) trénerek képzése a speciális igényű és fogyatékossággal élők köréből. A tréning módszertanának kidolgozásában három csoport: felnőttképzők, fogyatékossággal élő leendő trénerek és turisztikai szakemberek dolgoznak együtt. A projekt során a fogyatékossággal élő trénerek képessé válnak arra, hogy tanácsot nyújtsanak és tréningeket tartsanak az akadálymentes turizmus témában a turizmus teljes szolgáltatási területén (szállítás, szállás, gasztronómia, szabadidős tevékenységek, idegenvezetés, városi döntéshozók és tervezők). A jövőben trénerként, szaktanácsadóként dolgozhatnak a turizmusban.

Az öt résztvevő ország és partner:

  • Németország – VSBI, Verein zur sozialen und beruflichen Integration e.V.
  • Németország – KHuF, Kopf, Hand und Fuss gGmbH
  • Spanyolország – Probens, Asociación para el Estudio y promoción del Bienestar Social
  • Magyarország – Zöld-Aktív Szociális Szövetkezet
  • Olaszország – Unione Montana Alta Langa
  • Horvátország – Slap, Udruga za kreativni razvoj

A magyar partner a projekt módszertanát dolgozza ki: hogyan szerveződik a sorstársi segítés és mentorálás az akadálymentes turizmus területén. A People First Egyesület az előkészületektől kezdve személyes tapasztalataival és szakértőivel segíti a projektet, és részt vesz a sorstársi segítő tréningek valamint a turisztikai szereplőkkel szervezett pilot tréningek kidolgozásában, tagjai köréből kerülnek ki a leendő trénerek.