Aktion Mensch – BeFogadó: önálló életvitel központ Pécsen

A projekt címe:
Önálló életvitelt támogató központ létrehozása fogyatékossággal élőknek Pécsen

A projekt időtartama:
2021.07.01. – 2024.06.30.

Támogató:
Aktion Mensch

Projekt összefoglaló:
A német Aktion Mensch pályázatának keretében a People First Egyesület – Pécs, és németországi partnere a VSBI együttesen hoz létre Pécsett egy Önálló életvitelt támogató központot. A központban akadálymentesen kialakított tanácsadó- és találkozópont működik fogyatékossággal élőknek, hozzátartozóiknak és az együttműködő partnereknek. A VSBI koncepciója és többéves tapasztalatai alapján a központban képzések, információnyújtás és tanácsadás zajlik a célcsoport számára. 

Célcsoport: különböző fogyatékossággal élő pécsiek, illetve állami és privát szereplők.

  • Akadálymentes találkozópont létrehozása a Civil Közösségek Házával együttműködésben, annak udvari különálló épületében.
  • Sorstársi tanácsadók általi önálló életvitel tanácsadás és képzés nyújtása
  • Támogatói hálózat kiépítése az önálló életvitelhez, és sorstársi tanácsadói rendszer létrehozása
  • Általános információnyújtás és nyilvános rendezvények tartása az együttműködő partnerekkel 
  • Az önálló életvitellel, akadálymentességgel és inklúzióval  kapcsolatos tanácsadás nyújtása fogyatékossággal élőknek és hozzátartozóiknak
  • Személyközpontú önálló életvitel modell kidolgozása, hálózatépítés más szereplőkkel és az önképviseleti szervezetekkel Magyarországon.
  • Regionális konferencia szervezése az eredményekről. 

A fő cél a társadalmi inklúzió megerősítése az A fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény szerint, a fogyatékossággal élők önálló életvitelének fejlesztése érdekében, a saját maguk által választott lakhatás és társadalmi részvétel biztosítása.

Mindehhez szükséges a fogyatékossággal élők, a civil társadalom, a közigazgatás információkkal való ellátottságának növelése az ENSZ egyezményről, az inklúzióról, különösen az önálló élethez való jogról, a személyi asszisztenciához való hozzáférésről,  közösségi szolgáltatásokról, stratégiai-, végrehajtási-, finanszírozási modellekről.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük