ARTcoWORKers Erasmus+ nemzetközi projekt

Projekt címe:
ART coWORKers
Művészetek és fogyatékossággal élők – kooperatív digitális együttműködés a világjárvány idején az inklúzióért

Projekt időtartama:
2021.04.01 –  2023.03.31.

Támogató:
Erasmus+ KA2
Cooperation for innovation and the exchange of good practices, 
KA227
Partnerships for Creativity

Partner szervezetek:
VSBI Verein zur sozialen und beruflichen Integration e.V. , NÉMETORSZÁG
KOPF, HAND und FUSS gemeinnützige Gesellschaft für Bildung mbH, NÉMETORSZÁG
People First Egyesület – Pécs, MAGYARORSZÁG
Citizen’s Association for Multimedia Art Theater, Creativity and Culture SHADOWS AND CLOUDS Skopje,  ÉSZAK-MACEDÓN KÖZTÁRSASÁG
VitalPed, HOLLANDIA

Projekt összefoglaló dióhéjban:
A Covid járvány napjaink egyik legsokkolóbb világméretű eseménye volt mindenki számára. A rengeteg negatív hatása mellett azonban sok olyasmit is tanulhattunk belőle, amit érdemes felhasználni a jövőben. A legfontosabb az együttműködés, összefogás szükségessége. A másik tanulság pedig, hogy léteznek társadalmi csoportok, melyek sokkal erőteljesebben érintettek a hasonló krízishelyzetekben. Őket kell segítenünk elsősorban.
Az ARTcoWORKers projekt már a nevében is jelzi mindezt: négy ország dolgozik együtt (WORK) azért, hogy segítsen a fogyatékossággal élőknek a hasonló nehéz helyzetekben, ehhez pedig az egyik legtöbbek által érthető, és leginkább használható nyelvet használja, a művészetet (ART).
Mindeközben érzékenyíti a társadalmi befogadásra, és új utat mutat a művészek számára is, akik szintén erőteljesen érintettek voltak a Covidban. 

Kicsit részletesebben a projektről:
A projekttel fel akarjuk vértezni a fogyatékossággal élőket a szükséges eszközökkel és készségekkel ahhoz, hogy kreatív és innovatív megoldásokat találjanak a kirekesztés és az elszigeteltség kockázatával szemben, illetve a társadalmi befogadás eléréséhez a pandémia helyzetben is. Különösen arra keresünk megoldásokat, hogy a kulturális és kreatív iparágak hogyan kűzdhetnek meg ezekkel a társadalmi kihívásokkal, és hogyan járulhatnak hozzá a világjárvány leküzdéséhez. Különös figyelmet fordítunk a kreatív megoldásokra és a fogyatékossággal élő művészekre.
Másrészt a kulturális és kreatív iparágakat is jelentős korlátozások érték,  munkanélküliség, bezárások, jövedelem nélküliség. Kifejezetten igaz ez a fogyatékossággal élő művészekre és kulturális dolgozókra.
Ezért úgy láttuk, szükség van egy nemzetközi projektre, amely egyrészt a fogyatékossággal élők és a különböző országok művészeti és kulturális iparával kapcsolatos tapasztalatok cseréjét szervezi. Másrészről pedig megtalálja az érdekelt csoportokban azokat az erőforrásokat és kreativitást, amelyek a művészetek és a kultúra együttműködésében, az egyenlő jogok és önrendelkezés követelésében, a világjárvány korlátozásainak leküzdésében, és új vállalkozások, foglalkoztatás és jövedelmek létrehozásában való együttműködésben teljesedhetnek ki.

A projekt négy fő kimenete: 

 1. Az ARTcoWORKers Módszertan
 2. Az ARTcoWORKers Tananyag és kurzus a fogyatékossággal élők számára az aktív polgári szerepvállalás és a kreatív munka témában 
 3. Az ARTcoWORKers Előadóművészet – 6 árnyékszínházi előadás
 4. ARTcoWORKers Platform/digitális eszköztár 

Partnerként együttműködünk továbbá fogyatékossággal élők felnőttoktatási szakértőivel, a fogyatékossággal élők képviseleti szervezeteivel, pedagógiai és képzési szakértőkkel, művészekkel és színházi szövetségekkel, valamint a kreatív munka és az inkluzív együttműködés téma szakértőivel. Ez a földrajzi, strukturális és üzleti sokszínűség teszi a konzorciumot nagyon kompetenssé és erőssé.

A projekt várható fő hatásai:

 • A bevont fogyatékossággal élők képzettséget kapnak és feljogosítva érezhetik magukat arra, hogy a művészetet és a színházi darabokat önképviseletre használják, illetve egyenlő jogokat érvényesíthessenek a világjárvány idején, csakúgy mint más diszkriminációs helyzetekben.
 • A fogyatékossággal élők jobban és egyenlőben férhetnek hozzá a felnőttkori tanulási lehetőségekhez, különösen a digitális tanuláshoz.
 • A széleskörű helyi, regionális és nemzeti közvélemény, valamint a politikai döntéshozók sokkal több ismeretet szereznek az ENSZ CRPD-ről, a fogyatékossággal élők jogairól általában és egy világjárvány idején, és ezáltal visszaszorítják az intézményekben és otthon élő  fogyatékossággal élő személyek hátrányos megkülönböztetését és szegregációját.
 • A felnőttképzési szervezetek, valamint a művészeti és kulturális üzletág közötti együttműködés a kreativitás megerősítéséhez vezet a nem formális és formális oktatásban. Mindkét ágazatban új készségek és kompetenciák jönnek létre.
 • Az érintett művészeti, kulturális és kreatív ipar új üzleti és munkalehetőségeket talál a fogyatékossággal élőkkel együttműködésben. 
 • A fogyatékossággal élők lehetőséget kapnak arra, hogy művészként vagy a kulturális ágazatban dolgozóként tevékenykedjenek.

A magyar partner (a People First Egyesület) fő feladata
A disszemináció (a projekt eredményeinek terjesztése), és a szociális média, illetve marketing terv és a projekt a társadalom felé megformált üzenetének létrehozása.
A disszeminációs feladatok jelentése ez esetben a kezdetektől minőségi információt eljuttatni  a célközönséghez, különösen a szociális média terén.
Emellett a pécsi zárókonferencia és a nemzetközi színdarab szervezése és bemutatása szintén a People First feladatát képezi, csakúgy mint a résztvevők számára tréning szervezése.
A hálózatépítés, a partnerség, amely összeköti a művészeti és kulturális ágazat résztvevőit, a fogyatékossággal élőket, az emberi jogi szervezeteket és a szociális/kreatív gazdaságot szintén a mi vezetésünkkel valósul meg.
Több helyi, a művészetben tevékeny civil szervezettel fogunk együtt dolgozni a projekt megvalósításán. 

A projekt hírei itt követhetőek:
WEB: https://artcoworkers.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/Artcoworkers-104689898685507

A nemzetközi együttműködési Platform itt elérhető:
https://artcoworkers-platform.eu/

Beszámoló a projekt nemzetközi záró konferenciájáról, melyet 2023. márciusban Pécsen rendeztünk:
PécsTV Híradó

 

 

 

5 thoughts on “ARTcoWORKers Erasmus+ nemzetközi projekt

 1. Hágen Zsuzsa

  Nagyon örülök ennek a lehetőségnek! Az integrált tánc keretében foglalkoztam fogyatékkal élőkkel (mozgás-, és látássérült emberek) több ízben, több különböző projekttel.
  Szerintem nagyon fontos, hogy ez a művészeti, előadòi szférában (is), az épekkel együtt történjen.
  Felemelő, sok új tapasztalati forrás az integrált munka sérülteknek és épeknek egyaránt, művészeti, mentális, szellemi és fizikai síkon egyaránt!

  Válasz
  1. Pataki Veronika Szerző

   Örülünk, hogy egy véleményen vagyunk, köszönjük a hozzászólást és várjuk az együttműködést ebben a projektben! 🙂 A művészet az egyik legközérthetőbb nyelv, sok szempontból fontos, ha ebben is részt vesznek a fogyatékossággal élők, különösen inkluzívan (együtt az épekkel). Sok közöttük a remek művész, kiváló tehetség.

   Válasz
 2. Pámpillás Szabó Zsuzsa

  Nagy élmény volt már a tavalyi inkluzív színdarab létrehozása is. Idén már nem “ALIBI” lesz, tudatosan készülünk az új darabra. Úgy tervezem, hogy árnyjáték és a filmes animáció is lesz a Kínzó oltalom munkacímű, Szekeres Heni írásain alapuló új előadásban.

  Válasz
  1. Pataki Veronika Szerző

   Izgatottan várjuk! Remekül illeszkedik majd az ARTcoWORKers projektbe is.

   Válasz
 3. Molnár Gyöngyi

  Hágen Zsuzsához csatlakozva volt már több ízben lehetőségem mozgáskorlátozottként integrált táncos projektekben részt vennem. Nem kell messzire mennem, mert a PTE dolgozójaként részese voltam egy ún. Bennünk a Létre c. művészeti projektnek, aminek volt festészeti és táncos vonulata is. A táncos részét pont Hágen Zsuzsa vezette a festői részét pedig Katona Krisztina, a Mural Morál Egyesület vezetője. Ebben a projektben a fogyatékossággal élő hallgatók és nem fogyatékossággal élő társaik vehettek részt. Mondhatom nagy “kaland utazásokon” vettünk részt. Elkalandoztunk gondolatban minden hová, akár mindenkinek a lelki-testi bugyraiba. Továbbá Pesten van több példa arra, hogy a fogyatékossággal élők műveszetétet gyakorolhassuk inklúzív szinten. Pl. ilyen szervezetek: A Gördülő Táncegyüttes, az integráltan működő Roll Dance Táncegyüttes, a ParaDance Együttes. A Somogy Megyei Vakok és Gyengénlátók Szövetségénél található VakonDance Táncegyüttes. Itt Pécsett a Fogd A Kezem Alapítvány alkalmaz egy speciális ritmus fejlesztő terápiát is! Sőt, vannak külföldi integrált művészeti ágak, szervezetek, amelyekről Hágen Zsuzsa és Katona Krisztina többet tudna mondani. Summázva a gondolataimat, szerintem jó lenne egy olyan projektet szervezni, ahol ötvözhetnénk ezeket a lehetőségeket és irányzatokat. Nem utolsósorban pedig itt szeretném jelezni, hogy szeretnék részt venni a fent említett művészeti programban!!! Üdvözlettel: Molnár Gyöngyi PTE RK OIG Támogató Szolgálat és People First Egyesület tagja

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük