Egy kis balatoni kiruccanás…avagy nekünk a Balaton a Riviera!

Sokaknak elkepzelhetetlen a nyaralás, főleg, ha kisgyermekes édesanya, édesapa, vagy fogyatékossággal élő sorstárs az illető. Jelentem, igenis vannak jó gyakorlatok az ilyen típusú szállókra vagy vendégházakra.

Például ilyen Balatonmáriafürdőn az a vendégház ahol jártam, amely anno egy lepukkant úttörőtábor volt. Ebből pár év alatt rittyentettek egy csodaszép Paradicsomba illő vendégházat, amely még egy nagyon nemes célt is szolgál: mentális és halmozottan sérült sorstársak támogatott lakhatását is megoldották, ahol az életük minden szegmense megoldott. Ott dolgoznak keményen és serényen, a hatalmas területet is  – segítséggel ugyan – de ők művelik meg, és kézműves portékájukat is láthatják az ide betérők.

A balatonmáriai vendégház 30 szobával rendelkezik ebbol 12 teljesen akadálymentes, a fürdőszobák is. Eszméletlen nagy precizitást, tisztaságot tapasztaltam és olyan akadálymentesítési jó gyakorlatot, hogy csak na!

Itt jegyzem meg, hogy most aztán nagyon büszke vagyok arra, hogy a People First Egyesület tagja lehetek, mert ezáltal jobban megtanultam az akadálymentesség szemüvegén keresztül szemlélni kis hazánkat.

De lássuk miért is kuriózum ez a hely:
kültéri-beltéri játszótér van, pótágyazható szobák kisággyal, nagy közösségi terek, felszerelt tornaterem, szabadstrand, pazar panoráma, udvarias kiszolgálás, maximális segítőkészség. A precizitás abban nyilvánul meg, hogy mindennek meg van helye, mérnöki pontossággal.  Balatoni körülményekhez képest nem nagyok az áraik.  Ha már az áraknál tartunk a sajtó orgánumokkal ellentétben én azt tudom mondani, hogy egyáltalán nem nagy a drágaság maximum az nem mindegy, hol fogyaszt az ember. Ahogy láttam inkább a turisztikai látványt és a helyszínt kell megfizetni és nem a gusztusosabbnál gusztusosabb étkeket, itókákat. Pl. egy sima lángos Balatonmáriafürdőn 500 Ft, Badacsonyban már 700-800 Ft, csak a töltött lángosok kezdődnek 1000 Ft-tól. Bár tudom, hogy az ember fizetőképessége a pénztárcájának a vastagságától függ. Embere és a keresete válogatja, hogy mennyit tud kiadni.

Az egyik barátnőmmel, Sétáló Orsolyával azért próbáltuk meghódítani kétszer hajó fedélzetét is, elmerészkedtünk a magyar tenger habjaira. Az első megmérettetésünk az volt, hogy a szállásunk és a kikötő között kb. 1-1,5 km volt, és mivel időre mentünk és még ráadásul hol hőség, hol nyári zápor is akadályozta a közlekedésünket, ezért úgy határoztunk, hogy segítségül hívjuk a lila színben pompázó 4 kerekű kevésbé “jó barátomat”, a manuális aktív kerekesszékemet, aminek a tolásába sokszor segített Orsi. Ezt ezúton is köszönöm Neked Orsi. Anyait, apait beleadtunk a nagyobbnál nagyobb kihívások láttán.
Joggal kérdezhetitek, hogyha a szállásunk és a környéke akadálymentes, akkor miért voltak nehézségek? Egyszerű a válasz, mert hál’ Istennek nem használom életvitelszerűen a kerekesszéket csak hasonló helyzetekben, mint ez a nyaralás vagy nagyobb kirándulásokkor, hogy ne tartsam fel a környezetemben lévő emberek tempóját. Az egyik szembeötlő probléma az volt, hogy hiába volt szépen lekövezve az útvonal, akkor is hol jobbra, hol balra húzott a kocsim kereke, így mindig ellen kellett tartanunk, de ez nem egy akadálymentesítési hiányosság, hanem az adott a helyszín adottsága. Ennek kapcsán felmerült bennem, hogy lehet, hogy el kellene végeznem egy kerekesszékeseknek szóló önálló életvitel tanfolyamot, ahol megtanítják zökkenőmentesebben kezelni ezt a járgányt? Mindezt azért, hogy ne legyek kiszolgáltatva más emberek segítségének. Bár tudom, hogy segítséget kérni nem ciki, de azt is tudom, hogy egy egész álló héten szkanderozni a kerekesszék és az útburkolat okozta akadályokkal….háááát…. embert próbáló. Jövőre már tudom a megfelelő megoldást a tanfolyam elvégzése mellett.

Mindezek ellenére én biza’ lefoglaltam jó előre a nyaralást annyira tetszett, és azon is gondolkodtam, hogy ha lehet önkénteskedem majd szabadidőmben a vendégháznál. Ez is egy élettapasztalat lesz.

A másik, amit elhatároztam, hogy elkezdem bejárni hazánk összes akadálymentes szállását, csak hogy tapasztalhassak, lássak, halljak, jól érezzem magam és még eközben ismeretségekre tehessek szert.

(A szállás neve elérhető Gyöngyinél, érdeklődj a pfpecs@gmail.com-on, vagy itt kommentben. )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük