Pécs Városi Civil Keret 2023

Projekt címe:
Pécs Városi Civil Keret 2023-2

Projekt időtartama:
2023.10.16.2023.12.31

Támogató:
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Projekt összefoglaló:
Az Akadálymentes Pécs Adatbázisunk bővítése további helyszínekkel.
Fontos célunk Pécs példaértékűvé tétele. Kevés olyan társadalmi problématerület létezik, mely olyan számos célcsoportot képes összekapcsolni, mint az akadálymentesség.

A hozzáférhető helyszínek, programok a fogyatékossággal élők számára alapszükséglet, enélkül nem tudnak kimozdulni, tanulni, dolgozni, sportolni, utazni, szórakozni, ügyeket intézni, vagyis egyenrangú polgárként élni a társadalomban. Az idősek és babakocsis szülők számára hasonlóan fontosak az akadálymentes helyszínek. Az átmeneti sérülteknek, a bőröndöt, bevásárlótáskát húzóknak nagy segítség. És mindenkinek sokkal kényelmesebb az akadálymentes környezet! 

Az akadálymentes helyszínekről nem létezik lista vagy térkép Magyarországon. A fogyatékossággal élőknek azonban nélkülözhetetlen a tervezhetőség.
Egyesületünk ezért 2018-ban az országban egyedüliként létrehozott egy ingyenes Pécs városi adatbázist a pécsi és Pécs környéki akadálymentes helyszínekről, melyet az elmúlt években kis összegű támogatások mellett, nagyobbrészt önerőből professzionálissá fejlesztettünk.
Ennek célja a városi lakosság részletes és megbízható információkkal ellátása az akadálymentes helyszínekről. 12 kategóriában, ingyenesen, magyarul és angolul elérhetőek az információk, sok saját fotóval illusztrálva, térképes megjelenítéssel, elérhetőségi adatokkal.
Célja továbbá az akadálymentes turizmus hazai fejlesztése, az ide látogató turisták Pécsre bevonzása és tájékoztatása (ezért érhető el angol nyelven is). Azóta sincs hasonló városi akadálymentes adatbázis az országban.
Az Akadálymentes Pécs Adatbázis weboldalunkon ingyenesen elérhető magyar és angol nyelven: https://peoplefirst.hu/akadalymentes-pecs/

Cél:
Az Akadálymentes Pécs Adatbázis az országban egyedülálló, példaértékűvé tette Pécs városát. Számtalan szervezet keres minket az országban ez ügyben szakmai támogatás, partnerség végett. E meglévő eredmény folyamatosan erősödik az adatbázis bővülésével. 

Az adatbázis fenntartása a városmarketing része, Pécset az akadálymentes turizmus egyik hazai fellegvárává teszi, turisztikai marketing ereje jelentős. 

A már meglévő együttműködés erősödése a városházával..  

Méréseink, és a hazai, nemzetközi visszajelzések alapján Pécs polgárai és az ide látogatók komoly szükségét érzik az Akadálymentes Pécs Adatbázisnak, használják azt. 

Rendkívül fontos az adatbázis társadalmi érzékenyítő hatása a fogyatékos és ép társadalomra nézve egyaránt! Ezért az Akadálymentes Pécs Adatbázis és a Rejtett város Tor-Tour-ánk egymást szorosan kiegészítő tevékenységek.

Célcsoportok:
Alapvető célcsoportunk a fogyatékossággal élők. Nem fókuszálunk egy csoportra, hiszen egyesületünk tagságát is minden típusú fogyatékossággal élők alkotják. Ennek köszönhetően kellő szakmai tapasztalattal rendelkezünk a tevékenységhez.  

Bővebb célcsoportunk a teljes városi lakosság, és az ide látogatók. Mindenki akinek az akadálymentességre szüksége van, vagy kényelmesebb.

Hogyan zajlik a projekt?:
2023. október közepétől a feltáró team felállítása fogyatékossággal élő, szakmailag felkészült résztvevőkből. Felkészítő tréning tartása az egyesület közösségi terében (BeFogadó-Pepita). Részletes ütemterv és feladatterv létrehozása. 
2023. október-november során  IT fejlesztés, tesztelés
2023. október közepétől december elejéig újabb akadálymentes pécsi helyszínek feltárása és párhuzamosan a meglévő helyszínek update-je. 3 fős team-ekben (mozgássérült, látássérült, segítő) szakmai feltárások, majd azok feldolgozása, és magyar illetve angol nyelven az adatbázisba illesztése (leírás, adatok, fotódokumentáció, térképes megjelenítés, kommentelési lehetőség. Kiegészítő online marketing tevékenység). 
2023. december közepén kiértékelő teammegbeszélés. Jövőbeni feladatok és tovább finanszírozási lehetőségek meghatározása. 

A projekt eredményei, hatása:
A szakmai team képzése. Fogyatékossággal élők végzik e tevékenységet, akik saját területük legjobb ismerői. Folyamatosan szakmai tréningekben részesülnek. Számukra ez egy jelentős társadalmi beilleszkedési lehetőség: új ismeretek, hasznos tevékenység, pénzkereset, tanulás, inklúzió, érzékenyítés, közösségépítés.

Újabb helyszínek feltárása és az Akadálymentes Pécs Adatbázisba illesztése. A nagyon rövid támogatott projektidőszak alatt a támogatásból 4 új helyszín teljes körű feltárását, és az adatbázisba magyar és angol nyelven történő feltöltését végezzük.  

IT (számítástechnikai) fejlesztés. A teljes adatbázis és weboldal újabb és megbízhatóbb rendszerre konvertálása és a hozzá tartozó kódok frissítése. Szoftverfejlesztés, és annak tesztelése. 

 Az adatbázis meglévő információinak aktualizálása. Egy akadálymentes adatbázis semmit nem ér, ha nem naprakészek az információi! Ezt a kapott támogatás nem fedezi, ezért igyekszünk önerőből, ingyenesen megoldani, mert folyamatosan zajlania kell.  

A projekt fenntarthatósága:
A várossal együttműködve adatbázisunk a https://pecs.hu/ weboldal része.
Az adatbázis fenntartása a városmarketing részét kell képezze, ezért a már létrejött együttműködést bővíteni és erősíteni kell a pécsi városházával. Ez állandó anyagi részvételt is igényelne a város részéről, melyben igyekszünk együttműködést elérni. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük