Soul Mate Erasmus+ nemzetközi projekt

Projekt címe:
Soul Mate
Munkahelyi mentális gondozás fogyatékossággal élők számára 

Projekt időtartama:
2022. 11.01. – 2025. 10.31.

Támogató:
Erasmus+
KA220-ADU – Cooperation partnerships in adult education 

Partner szervezetek:
KOPF, HAND und FUSS gemeinnützige Gesellschaft für Bildung mbH,
NÉMETORSZÁG

People First Közhasznú Egyesület, MAGYARORSZÁG
SATIS, OLASZORSZÁG
Уърк Уит Ийз EOOD, BULGÁRIA
VSBI Verein zur sozialen und beruflichen Integration e.V., NÉMETORSZÁG 

Projekt összefoglaló dióhéjban:
A fogyatékossággal élők továbbra is az egyik leghátrányosabb helyzetű csoport a foglalkoztatás és a mentális egészség szempontjából. 
A Soul Mate mindkét kérdéssel együtt foglalkozik azáltal, hogy a fogyatékossággal élő személyek mentális egészségének javítására, és a munka- vagy vállalkozói képességük megerősítésére nyújt lehetőséget. Ezáltal megteremti az önrendelkező élet előfeltételét. 
Mivel nem létezik kifejezetten az ő igényeikre szabott szolgáltatás, szeretnénk megszüntetni ezt a szakadékot a célcsoport számára elérhető mentális egészségügyi szolgáltatással.  

A Soul Mate új ismereteket és konkrét támogatást nyújt a munkahelyi mentális egészség témában a fogyatékossággal élők számára. Ez az ingyenes és könnyen hozzáférhető támogató szolgáltatás hozzá fog járulni mind az élet-, mind a munkakörülményeik javításához.    

Az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival összhangban a Soul Mate elősegíti az inklúziót/ befogadást és a sokszínűséget az oktatásban és a munkában. 

Egymás szakértelmének és készségeinek kombinálásával a partnerek a következőket hozzák létre a projektben:
útmutató az e-learninghez, a hálózati szoftverekhez és tartalmakhoz 
– akadálymentes e-learning mentálhigiénés képzési programok fogyatékossággal élő munkavállalók, egyéni vállalkozók,  munkáltatók számára
– nemzetközi virtuális hálózat tapasztalatok és tudás megszerzéséhez 

 Kicsit részletesebben a projektről:
A Soul Mate lehetővé teszi az inklúziót/befogadást és a sokszínűséget az oktatásban egyrészt azáltal, hogy akadálymentes tanulási környezetet biztosít, másrészt  a munkahelyi mentális egészség kérdésével foglalkozik, kifejezetten a speciális igényekkel rendelkező emberekre fókuszálva. 

Egyértelmű, hogy a fogyatékossággal élő személyek jobbára ki vannak zárva a digitális világból, ami óriási hatással van a fogyatékossággal élő személyek társadalmi és gazdasági befogadására. 

A mentális betegségek – amelyek magukban foglalják a pszichológiai problémákat és a stresszt is – valamennyi uniós tagállamban fontos kérdéssé váltak, mivel jelentős terhet jelentenek az egyének, a társadalom és a gazdaság számára. A depresszió és a kiégés diagnózissal rendelkezők száma az elmúlt években meredeken emelkedett. Az EU teljes lakosságának több mint egyharmada szenved mentális zavarokban. 

Projektünk ötvözi e két problémát, és igyekszik előmozdítani a mentális egészség javításának lehetőségeit, illetve erősíti a fogyatékossággal élők munka- vagy vállalkozói képességeit. 

Természetesen a fogyatékossággal élőket ugyanúgy, ha nem jobban érintik a mentális betegségek. Mivel két, a társadalom által még mindig megbélyegzett tulajdonságot testesítenek meg – a fogyatékosságot és a mentális betegséget -, még inkább ki vannak téve a megkülönböztetés kockázatának. Ez visszatarthatja őket attól is, hogy segítséget, támogatást kérjenek. 

Mivel az emberek életük legalább egyharmadát a munkahelyen töltik, ez ideális környezet lehet a mentális egészség támogatásához és preventív intézkedésekhez. Jelenleg nincsenek azonban olyan szolgáltatások, amelyek kifejezetten a megváltozott munkaképességű munkavállalók igényeihez igazodnának. A projekt célja, hogy pótolja ezt a hiányosságot azáltal, hogy munkahelyi mentálhigiénés tréningprogramot biztosít a fogyatékossággal élő munkavállalók, egyéni vállalkozók vagy munkáltatók számára. 

A projekt hosszútávú célkitűzései:
– a célcsoportok munkában való részvételének megerősítése, az állapotromlás vagy betegség kialakulás kockázatának csökkentése, ezáltal a társadalmi inklúzió/befogadás elősegítése és az önrendelkezéshez való jog védelme
– a mentális egészséget veszélyeztető munkahelyi tényezők kiküszöbölése a témával kapcsolatos tudatosság és folyamatos eszmecsere biztosításával

Célcsoport:
Dolgozó fogyatékossággal élő emberek, akik mentális betegséggel küzdenek. Különösen azokat az embereket szeretnénk megcélozni, akik nem férnek hozzá bizonyos mentális egészségügyi szolgáltatásokhoz, mert azok nem elérhetőek  könnyen érthető nyelven, jelnyelven, felirattal vagy hangos leírással. Célcsoportunknak nem szükséges a mentális betegséget igazoló orvosi diagnózissal rendelkeznie. 
– Fogyatékossággal élő, mentális beteg egyéni vállalkozók
– Fogyatékossággal élő személyeket foglalkoztató munkáltatók
– Az egészségügyi környezet
– Multiplikátorok, például a fogyatékossággal élők képviselői, vállalkozói szövetségek stb., 

A People First Egyesület, mint magyarországi partner fő feladata a projektben:
A People First Egyesület vállalja azt a feladatot, hogy a kezdetektől fogva megjeleníti a projektben a fogyatékossággal élők szempontjait. Ez azért fontos, mert a “Semmit rólunk nélkülünk” követelés a kulcsfontosságú elv ahhoz, hogy valóban inkluzív eredményeket érjünk el.

A sorstársi szemléletmód szintén alapvető, melyet az útmutatóban és az oktatóanyagokban is részletezünk majd. A People First Egyesület lesz felelős a digitális oktatóanyagok létrehozásáért, együttműködést létrehozva a partnerekkel a különböző részfeladatok közös kidolgozásában.

1 thought on “Soul Mate Erasmus+ nemzetközi projekt

  1. Makay Péter

    Szívesen csatlakoztam a csoportba. Remélem segítségére lehetek a SOUL Mate projektnek. Megváltozott munkaképességű dolgozóként a munkáltatóm alapítványi környezetben működik, védettséget, inklúziót biztosítva számos ott lévő munkatársamnak és jómagamnak. Tudja e előmozdítani a megváltozott munkaképességű munkavállalók rehabilitációját, a nyílt munkaerőpiacra való kijutását. Tapasztalat azt mutatja, hogy sajnos nem. Ehhez tréningeket , fejlesztő programokat, csoportos beszélgetéseket kellene rendszeresen tartania.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük