A liget dús, színes fákkal, az árnyas sétánnyal, mellette a tóval látszik a képen.

Balokány-liget

A Balokány városrész Pécs délkeleti részén található, a belváros peremén. A városrész 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében már egyszer lendületes átalakulásban volt, 2022. júniusban pedig példás városi összefogással a Balokány-liget újult meg, és lett akadálymentes!

Nézzünk először egy kis történetet, hiszen a Balokány-liget emblematikus pécsi helyszín:

A kicsit talán furcsán hangzó Balokány név eredetileg mocsaras rétet jelentett, a horvát (bosnyák) lakosságtól származik. Később a terület egy nagy agyaggödör volt, mely a város téglaégetőjét szolgálta ki. Amikor ez megszűnt, a gödör fenekén alulról források fakadtak.
Hát így indult itt a sokáig híres városi fürdőélet!
1933-ban a kor legmodernebb városi strandja nyitott itt meg és volt a pécsiek legkedveltebb nyári tartózkodóhelye a ‘80-as évekig. Akkor viszont a pécsiek bánatára bezárták és hagytak teljesen tönkremenni mindent ami ott volt, a mellette lévő ligetes parkot is. 2010-től helyi civilek kezdeményezésére indult a liget fejlesztése, melynek mostani eredményeiről tudunk végre örömmel beszámolni. Tipikus városi park lett ismét a Balokány-liget, ahol kellemes sétát, kis kirándulást tehetünk, szórakozhatunk, ihatunk egy kávét, kulturális programokat élvezhetünk -  akadálymentesen.
 

A liget a Balokány-ligetért Egyesület, a pécsi önkormányzat és a Biokom Városüzemeltetési Kft. példás együttműködése nyomán gyakorlatilag teljes egészében megújult. A pécsi lakosok is benyújtották javaslataikat, legtöbben játszóteret és parkosítást szerettek volna. Mindkettő megvalósult. Emellett megtörtént a tószínpad melletti nézőtér rekonstrukciója, új díszburkolatot kapott a tó körüli sétány – meg lehet közelíteni a ligetet babakocsival illetve kerekesszékkel is –, felújították a szökőkutakat, új utcabútorok, szemetesek, sőt még madáretetők is kikerültek.  A jövőben a legendás Pepita bárban állandó büfét is beindítanak terasszal, nyáron  csónakázási lehetőséget biztosítanak az ide látogatóknak és újraindulnak a színes kulturális programok is. 

Szakértő teamünk feltárása szerint a Balokány-liget az alábbiak szerint élvezhető akadálymentesen:

A ligetet két útvonalról lehet akadálymentesen megközelíteni: a PTE Művészeti kar felől, a Basamalom utcából. Ez a sétány végigvisz a Kodály Központig, de vigyázat, a végén egy 5-7 centiméteres padka okozhat nehézséget.
A Kodály Központ irányából is indulhatunk a liget irányába, ekkor közvetlen az akadálymentes színpad nézőteréhez érünk. A gépkocsival érkező kerekesszékesek csak ezt a bejáratot tudják használni, az autót akadálymentes parkolókban tudják hagyni. Négy akadálymentes parkoló van a Kodály központnál, egy pedig a Liget nyugati oldalán. 

A kulturális eseményeknek otthont adó színpadra két rámpa is felvezet, egy keskenyebb a technika mozgatásához ez körülbelül 85 centiméter széles, egy szélesebb rámpa pedig a kerekesszékes előadóknak ez körülbelül 1 méter széles. A nézőtér szintén bejárható kerekesszékkel. 

A liget sétányai is akadálymentesek. A hosszabb sétány végén a Művészeti Kar felől egy hosszú, S-kanyarú, jó minőségű, kis dőlésszögű rámpa található, mely 40 m hosszú és egy helyen kiszélesedik hogy a szembejövők elférjenek egymás mellett.

A Kodály Központ felőli részen található lejárat azonban nem akadálymentes, a vége 2-3 cm-es padkával végződik, ráadásul a talaj murvával lett felszórva. Kerekesszékkel ez nem használható, jeleztük hogy ennek átalakítása szükséges.

Az épületbe akadálymentesen be lehet jutni, küszöb nincs, tágas közösségi tér fogadja a látogatókat. 

Akadálymentes WC is található itt, pelenkázóval, vészcsengővel. 

Látássérült barátainknak taktilis sávok nem találhatóak a liget területén, sem az épületben. 

Megközelítés:
Busszal:  2, 2A, 4, 4Y, 14, 15, 20, 60, 60A autóbuszokkal akadálymentesen elérhető, a “Zsolnay negyed” megállóban kell leszállni. Mindkét buszmegállótól süllyesztett padkával ellátott járdán lehet közlekedni. A zebra is akadálymentes.
Autóval a legegyszerűbb a Balokány-liget közvetlen szomszédságában lévő Kodály Központ parkolóját választani. Négy akadálymentes parkoló található a Kodály Központnál, egy pedig a liget nyugati oldalán.

Helyszín

Helység
Pécs
Cím
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 44
Városrész
Belváros
Akadálymentes WC
igen

0 Vélemények

Vélemény írása / Leave a Review

Saját értékelés / Your Rating:

Megszakítás