A liget dús, színes fákkal, az árnyas sétánnyal, mellette a tóval látszik a képen.

Balokány-liget

A Balokány városrész Pécs délkeleti részén található, a belváros peremén. A városrész 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében már egyszer lendületes átalakulásban volt, 2022. júniusban pedig példás városi összefogással a Balokány-liget újult meg, és lett akadálymentes!

Nézzünk először egy kis történetet, hiszen a Balokány-liget emblematikus pécsi helyszín:

A kicsit talán furcsán hangzó Balokány név eredetileg mocsaras rétet jelentett, a horvát (bosnyák) lakosságtól származik. Később a terület egy nagy agyaggödör volt, mely a város téglaégetőjét szolgálta ki. Amikor ez megszűnt, a gödör fenekén alulról források fakadtak.
Hát így indult itt a sokáig híres városi fürdőélet!
1933-ban a kor legmodernebb városi strandja nyitott itt meg és volt a pécsiek legkedveltebb nyári tartózkodóhelye a ‘80-as évekig. Akkor viszont a pécsiek bánatára bezárták és hagytak teljesen tönkremenni mindent ami ott volt, a mellette lévő ligetes parkot is. 2010-től helyi civilek kezdeményezésére indult a liget fejlesztése, melynek mostani eredményeiről tudunk végre örömmel beszámolni. Tipikus városi park lett ismét a Balokány-liget, ahol kellemes sétát, kis kirándulást tehetünk, szórakozhatunk, ihatunk egy kávét, kulturális programokat élvezhetünk -  akadálymentesen.
 

A liget a Balokány-ligetért Egyesület, a pécsi önkormányzat és a Biokom Városüzemeltetési Kft. példás együttműködése nyomán gyakorlatilag teljes egészében megújult. A pécsi lakosok is benyújtották javaslataikat, legtöbben játszóteret és parkosítást szerettek volna. Mindkettő megvalósult. Emellett megtörtént a tószínpad melletti nézőtér rekonstrukciója, új díszburkolatot kapott a tó körüli sétány – meg lehet közelíteni a ligetet babakocsival illetve kerekesszékkel is –, felújították a szökőkutakat, új utcabútorok, szemetesek, sőt még madáretetők is kikerültek.
A legendás Pepita bárban állandó büfé működik, nyáron árnyas fák alatti terasszal is (a terasz egy akadálymentes hellyel rendelkezik, de rajta vagyunk a bővítésen), fesztiválok idején csónakázási lehetőséggel a kis tavon, és újraindultak a színes kulturális programok.
2023. szeptemberben megérkezett a Balokány-liget parkjába a régi pécsi villamos vagon is, melynek okos használatáról a Pepita közösségi térben dolgozó civil szervezetek  - így a People First Egyesület is - együtt döntenek. 

Szakértő teamünk feltárása szerint a Balokány-liget az alábbiak szerint élvezhető akadálymentesen:

A ligetet két útvonalról lehet akadálymentesen megközelíteni: a PTE Művészeti kar felől, a Basamalom utcából. Ez a sétány végigvisz a Kodály Központig, de vigyázat, a végén egy 5-7 centiméteres padka okozhat nehézséget.
A Kodály Központ irányából is indulhatunk a liget irányába, ekkor közvetlen az akadálymentes színpad nézőteréhez érünk. A gépkocsival érkező kerekesszékesek csak ezt a bejáratot tudják használni, az autót akadálymentes parkolókban tudják hagyni. Négy akadálymentes parkoló van a Kodály központnál, egy pedig a Liget nyugati oldalán. 

A kulturális eseményeknek otthont adó színpadra két rámpa is felvezet, egy keskenyebb a technika mozgatásához ez körülbelül 85 centiméter széles, egy szélesebb rámpa pedig a kerekesszékes előadóknak ez körülbelül 1 méter széles. A nézőtér szintén bejárható kerekesszékkel. 

A liget sétányai is akadálymentesek. A hosszabb sétány végén a Művészeti Kar felől egy hosszú, S-kanyarú, jó minőségű, kis dőlésszögű rámpa található, mely 40 m hosszú és egy helyen kiszélesedik hogy a szembejövők elférjenek egymás mellett.

A Kodály Központ felőli részen található lejárat azonban nem akadálymentes, a vége 2-3 cm-es padkával végződik, ráadásul a talaj murvával lett felszórva. Kerekesszékkel ez nem használható, jeleztük hogy ennek átalakítása szükséges.

A büfé terasz egy kis része akadálymentes burkolattal rendelkezik.

Az épületbe akadálymentesen be lehet jutni, küszöb nincs, tágas közösségi tér fogadja a látogatókat. 

Akadálymentes WC is található itt, pelenkázóval, vészcsengővel. 

Látássérült barátainknak taktilis sávok nem találhatóak a liget területén, sem az épületben. 

Megközelítés:
Busszal:  2, 2A, 4, 4Y, 14, 15, 20, 60, 60A autóbuszokkal akadálymentesen elérhető, a “Zsolnay negyed” megállóban kell leszállni. Mindkét buszmegállótól süllyesztett padkával ellátott járdán lehet közlekedni. A zebra is akadálymentes.
Autóval a legegyszerűbb a Balokány-liget közvetlen szomszédságában lévő Kodály Központ parkolóját választani. Négy akadálymentes parkoló található a Kodály Központnál, egy pedig a liget nyugati oldalán.

Helyszín

Helység
Pécs
Cím
7630 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 44
Városrész
Belváros
Akadálymentes WC
igen

Balokány-liget 1 hozzászólás

Írj véleményt
5
1 hozzászólás
  • Pataki Veronika

    Tipikus példája az olyan jellegű akadálymentesítésnek, ami több társadalmi csoport számára egyszerre jó. Ebben a parkban és a parkon át sokan közlekednek biciklivel. A játszótér miatt nagyon sok kisgyerekes, babakocsis család látogatja. A People First Egyesület rendezvényei miatt sok fogyatékossággal élő érkezik. A Kodály Központ koncertjei utáni sétára, vagy az egykori pécsi villamos a parkban kiállított darabjának megnézésére egyre több idősebb ember érkezik ide. Mindannyiuknak fontos az akadálymentesség.
    /It is a typical example of accessibility that is good for several social groups at once. Many people ride bicycles in and through this park. Because of the playground, many families with small children and strollers visit it. Because of the People First Association events, many people with disabilities arrive. More and more older people come here for a walk after the concerts of the Kodály Center or to see the piece of the former Pécs tram exhibited in the park. Accessibility is important to all of them.

Írj véleményt

Az email címét nem jelentetjük meg. A csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni. *

Megszakítás