A Pepita épülete kívülről. Sokszögletű, aranyos kis épület, kétszintes, a teteje Zsolnay cserepekből készült. Körben mindenhol ablakokból állnak a falak.

BeFogadó közösségi tér

A People First Egyesület saját inkluzív közösségi tere a BeFogadó, mely a Pécs egyik legszebb városi parkjában, a Balokány-ligetben, gyönyörű környezetben kapott helyet.
A “Pécs zöld szíve”-ként is emlegetett park közepén álló sokszögletű épület a Pepita, itt találtunk nagy és kényelmes helyet BeFogadó közösségi terünknek. A People First Egyesület mellett több civil szervezetnek ad otthont a helyszín, remek partnerségeket létrehozva ezzel.

A Pepita épületbe a bejutás akadálymentes, küszöb csak minimális a bejáratnál, ami kerekesszékkel is könnyen áthidalható.
A benti alsó szint tágas, kényelmesen lehet gurulni, fordulni, az asztalokhoz odaférni kerekesszékkel is. A lenti területen mintegy 50 ember fér el kényelmesen.
Itt található egy büfé is, melynek pultja elérhető kerekesszékből.
Egy elkülönített kis térben külön megbeszéléseket lehet folytatni, ez a terület is akadálymentes.
A Pepita érdekes architektúrájú épület, sokszögletű, magasra vezető csúcsos belső kialakítással. Fenti terében galéria található, ahol két irodát találunk, illetve több kellemes kis kuckót. A fenti térben további 20-30 fő tud elhelyezkedni. A galériára azonban csak lépcsőn lehet feljutni.

Az alsó szinten található egy férfi, egy női, és külön egy igen nagyméretű, kényelmesen használható akadálymentes WC. Ajtaja mellett a kiírás Braille írással ellátott. A WC szabályosan kialakított, ülésmagasító is rendelkezésre áll, mindkét oldalán kapaszkodóval ellátott. A mosdókagyló ívesen kialakított. A WC-ben vészcsengő található. Szintén találunk itt egy lehajtható pelenkázót.

Vakvezető sáv az épületben nincsen, indukciós hurokkal sem rendelkezik (még) a helyiség.

A Pepita épület tetején terasz található, ahova csak lépcsőn lehet feljutni. 2023 tavaszán azonban az épület mellett akadálymentes büfé-teraszt alakítunk ki az épületben dolgozó partnerszervezeteinkkel.

A Balokány-liget mint említettük, egy népszerű városi park, mely teljesen akadálymentes. A Pepita épület előtt található egy a tó vízére épített színpad, melyre állandó rámpán  akadálymentesen lehet feljutni. A színpad körül nézőtéri padok találhatóak.
A liget közepén egy szép tó hívogatja a látogatókat, ennek közepén nyaranta szökőkút üzemel. A tervek szerint 2023 nyarától csónakázási lehetőség is indul a kis tavon.
A liget egyik sarkában újonnan épült játszótér örvendezteti meg a kisgyerekes családokat. Ebben speciálisan akadálymentes játékeszközök nincsenek.
A Balokány-ligetben kap helyet 2023 tavaszától az egykori pécsi villamosközlekedésnek emléket állító régi villamoskocsi, melyet szintén integrálunk a programokba. És hogy miért ide kerül a villamos? Mert a Balokány-liget a régi pécsi villamosközlekedés egyik végállomása volt.

A teljes épületet és a parkot akadálymentesen és önállóan lehet használni mozgássérülteknek is. A parkban vakvezető sáv nem található.

A BeFogadó közösségi terünkről mindent leírtunk itt: https://peoplefirst.hu/befogado/
Szeretettel várunk programjainkra nemcsak fogyatékossággal élőket, hanem mindenkit! Programjainkat a BeFogadó Facebook oldalán lehet követni: BeFogadó

Megközelítés:
Busszal, közvetlen a Balokány-liget előtt áll meg sok-sok busz, a Zsolnay Negyed buszmegállóban kell leszállni. Az ide érkező buszok: 2,2a,102,60,60y,60a,4,4y, 104, 13,14,15, 20,21,121, 913
A buszok majdnem mindegyike akadálymentes Pécsen.
A buszmegálló mellett rögtön lépcsőn lehet lejönni a Balokány-liget parkba. Kerekesszékkel a buszmegállóból vagy a Kodály Központ felé, vagy a másik irányba, a PTE Művészeti Kar felé (az út fölött átívelő híd felé) elindulva lehet legurulni a parkba a járda szélén. A parkon átvágva szemben látható a Pepita épülete, ott várunk. Ez a buszmegállótól 2 perc.

Gyalog a belvárosból a 48-as téren át, végig a Tudásközpont és a Kodály központ mellett teljesen akadálymentes a terep, vakvezető sávokkal is ellátott. Az Árkád bevásárlóközponttól indulva kerekesszékkel, babakocsival az egyetemmel átellenes oldalt javasoljuk, ez akadálymentes.

Autóval közvetlen a Pepita mellett található egy akadálymentes parkoló, és további 4db 20 méterre, a Kodály Központ hátsó parkolójában. További számos nem akadálymentes parkoló található még a Kodály Központ első és hátsó parkolóiban.

Helyszín

Helység
Pécs
Cím
Pécs, Zsolnay Vilmos utca 12
Városrész
Belváros
Akadálymentes WC
Igen

4 Vélemények

Vélemény írása / Leave a Review

Saját értékelés / Your Rating:

Megszakítás