Gyönyörű kép a Mária kertből és a tótól a Mecsekre. Hatalmas hegyek mindenfelé, alatta a falu látszik a templommal. Sötétkék az ég, mert épp elkerült minket egy nagy eső, de süt a nap. Lenyűgöző és nagyon kellemes látvány.

Cserkút

Cserkút a Jakab-hegy lábánál fekvő gyönyörű kis falu, Pécs közvetlen közelében. Már csak a látványért is érdemes itt egy sétát tenni, hiszen bármerre járunk körbeölel minket a Mecsek hegység, csodaszép hátteret nyújtva a kirándulásnak. A faluban is bőven akad látványosság, és akadálymentesen bejárható. A saját egyesületi túránkat ott lakó tagunk vezette, így ajánljuk ezt a útvonalat bejárásra. De nyugodtan el is lehet veszni a kis faluban, meg fogunk kerülni. :)

Kis csapatunk a Malom és Műhelyház Cserkúton, röviden MaCsekból indult, melynek leírása szintén megtalálható itt az adatbázisunkban a “Pécsen kívül” kategóriában. A MaCsekben mi egy remek bábelőadást néztünk meg Pámpillás Szabó Zsuzsától, megvártuk míg eláll az eső, majd útnak indultunk.
A faluban végig kényelmes, széles, lyukaktól és emelkedőktől mentes betonúton gurulhatunk, sétálhatunk. A járdák is újak, de néhol a kapubejáróknál lépcsők okozhatnak meglepetést. Útközben szépséges házikókat láthatunk, játszótér mellett haladunk el, majd megérkezünk a falu legnagyobb látványosságához, az Árpád-kori Keresztelő Szent János templomhoz.
Ritkán látható ilyen réges-régi templom hazánkban, melyet itt szépen felújítottak és mai is működik, miséket is tartanak benne. A bent található freskók különlegesek, leginkább az ábrázolásmódjuk, például Szent Györgyöt sárkány nélkül láthatjuk. A templom körbejárható kerekesszékkel is, a bejutáskor azonban sajnos egy régi és szép, de igen magas lépcső utunkat állja. Szerencsére a templomgondnokok gondoltak erre a problémára és a templomban található egy mobil rámpa, melyet kérésre látogatási időben a liturgikus eseményekre és a szervezett templomlátogatásra is kihelyeznek.  ( a templom látogatható naponta 9.00-11.00 és 14.00-16.00, pénteken 14.00-16.00, szombaton és vasárnap 9.00-11.00 óra között. Szervezett templomlátogatáshoz Németh Istvánt kell keresni a 30/471 2517 telefonszámon, szentmisékhez, liturgiákhoz Kávé József 30/373 5739). 

A templom melletti temetőbe akadálymentes hosszú rámpán lehet bejutni, és a temetőben is akadálymentesen lehet közlekedni. 

Innen érdemes végigsétálni a falun a kis tóhoz, szintén betonos úton vagy térkövezett járdán, ami a végén a tóhoz vezetve egy murvás útba torkollik. Ha üldöz az eső - mint minket is - lehet rövidíteni a tóhoz buckás átjárón, de ezt csak bátrabb elektromos kerekesszékesek ajánljuk. 

A tóhoz közeledve a Mária kertre csodálkozhatunk rá, az odavezető út keményre döngölt murvás, így számunkra elektromos kerekesszékkel nem okozott gondot. A Mária kert teljesen akadálymentes, csekély emelkedő található benne. Érdemes itt elidőzni, mert gyönyörű látvány tárul innen elénk a hegyre és a kis tóra. A Mária kert a Mária zarándokút egy mellékágán fekszik, innen az elnevezése. A Mária kertben ivókút található.

Innen a tóhoz már göröngyösebb kavicsos út vezet, amit ki lehet védeni az út mellett a kemény füves terepen való haladással. Elektromos székkel nem okozott nehézséget, manuális székkel a füves terepet ajánljuk és segítséggel járható.
A kis horgásztó nagyon kellemes pihenőhely, kis csapattal sütögetni is lehet itt, ha eső jön, vagy nagy meleg, fedett beálló rendelkezésre áll. Horgászni is lehet napidíjjal. Fürödni nem lehet a tóban. A halőr háznál szintén található ivókút.

Vissza a faluba érdemes a Mária kerten keresztül áthaladni, melynek bejáratánál akadálymentes parkoló található, így aki autóval érkezik itt is parkolhat. Sajnos a falu újra kényelmes betonútja és a parkoló között valamiért kimaradt egy 20 méteres szakasz, ami nagyon göröngyös, kavicsos, még elektromos kerekesszékkel is döcögtünk. A betonútra érve azonban néhány perc alatt ismét a MaCseknál találtuk magunkat, ahol be is pótoltuk az energiaveszteséget.
Ha Ti is betérnétek ide, érdemes előre tájékozódni, bejelentkezni:
cserkutimacsek.hu

Megközelítés:
Autóval: Cserkút Pécstől 5 km, a 6-os úton Szigetvár irányába a 204-205 km között jobbra a hegy felé az aszfaltos útra kanyarodva. Az önkormányzat előtt lehet parkolni, itt egy jelzett akadálymentes parkoló is van. További akadálymentes parkoló a Mária kertnél található.
Busszal  helyi járattal a 26, 28 és 29-es buszokkal Cserkút-tetőig, onnan gyalog betonos úton kb. másfél km. Távolsági busszal viszont egész a faluba lehet érkezni a játszótér környékére. Cserkútat érintő távolsági buszok nagyjából két óránként indulnak a pécsi távolsági buszpályaudvarról.

Helyszín

Helység
Cserkút
Cím
Cserkút, Pécsi járás, Baranya megye, Dél-Dunántúl, Dunántúl, Magyarország
Városrész
Pécsen kívül
Akadálymentes WC
igen

Cserkút 0 hozzászólás

Írj véleményt

Még nincsen hozzászólás

Írj véleményt

Az email címét nem jelentetjük meg. A csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni. *

Megszakítás