Dectahlon_13

Decathlon Pécs sportáruház

A Decathlon Pécs sportáruház matricás projektünk felfedezése során egyik fő kedvencünkké lépett elő!
Nemcsak fizikailag példásan akadálymentes, de a francia érdekeltségű multinacionális áruházlánc szemléletmódját is tanítani lehetne. Mi személy szerint is maximális odafigyelést kaptunk Rácz Benjámin Álmos üzemeltetési vezetőtől a pécsi áruház akadálymentes áttekintésekor.

Az áruházban minden hozzáférhető, a sorok között extra széles távolságokat hagytak, a termékismertető cédulákat középmagasságban helyezték el, hogy kerekesszékből is olvashatóak legyenek, az ár és termék lekérdező konzolok hasonló okból szintén ebben a magasságban találhatóak.
Külön kerekesszékesek számára alkalmas bevásárlókocsijuk is van, igaz jelenleg csak 1db. Akadálymentes próbafülke található itt, ahol külön odafigyelnek arra, hogy az lehetőleg szabad legyen mindig kerekesszékkel érkezők számára.

A tökéletes kialakítású akadálymentes WC a női toalettben kapott helyet, de tervezik ezt külön költöztetni.

Vezetősávok látássérülteknek nincsenek az áruházban, de mint e fogyatékossággal rendelkező társunk mondta, ide úgysem érkezne egyedül vásárolni. A segítő kutya pedig szívesen látott vendég itt.
Hallássérülteknek minden olvasható a részletes termékismertetőkön, lekérdezhető a konzolon, a kasszáknál egyértelmű számok jelzik piros és zöld színnel melyik működik.
Az 1-es számú kasszánál pedig nagy tábla jelzi, hogy ide elsősorban a kerekesszékkel és babakocsival érkező vásárlóikat várják, így is van kialakítva a kasszapult.

Mint mind a 24 magyarországi áruházban, így Pécsen is van "csendes nyitvatartás" minden hónap első hétfőjén 16-18 óra között az autista vásárlók számára. Ilyenkor minden zavaró fény és hanghatást kikapcsolnak, nincs zene, kevés fény van, a hangosbemondó nem beszél és külön odafigyelnek a vásárlókra.

A Decathlonnak országszerte több fogyatékossággal élő munkatársa van, illetve olyan is, aki jelnyelven ért. Pécsett jelenleg nincs ilyen kollégájuk, ám semmiféle megkülönböztetést nem tesznek a munkaerő felvételkor. A különböző sportrészlegeken az ahhoz a sporthoz szakértő kollégák dolgoznak, akik szintén külön figyelnek a fogyatékossággal élő vásárlók igényeire. Érzékenyítő tréninget minden kollégájuk kapott és kap a pécsi áruházban( (is). Külön forgatókönyvük van még arra is, hogy bármiféle vész esetén a fogyatékossággal élő kijutását külön és elsőként segítsék. Szóval itt mindenre gondoltak - fejben is tökéletesen akadálymentesek!

Újdonságok 2021. februártól:
a pénztárakhoz vezető utat még szélesebbé tették, már két kerekesszékes is elfér egymás mellett.
A hangosbemondás már angol nyelven is elhangzik, illetve az áruház zárásával és nyitásával kapcsolatos információkat is hangosan megosztják a látássérülteknek.
A sorok végén kiálló vasakat leszedték, nehogy bármi sérülés történjen.
A Covid járvány miatt maszkok feliratozására nyílt lehetőség hallássérülteknek, amivel jelezhetik, hogy ők a maszk viselésekor nem értik a hozzájuk beszélőket, mert nem látják a szájukat. Maguk a Decathlon munkatársai is leveszik a maszkot ha hallássérülttel beszélnek (kellő távolságot tartva).
Tavaszra várható digitális csomagátvevő pont kialakítása, ha valaki kerülné a személyes kontaktot, illetve a padló felújítása az esetleges rések miatt. 2021. márciustól előzetes bejelentkezéssel bevezették minden áruházukban a látássérült vendégek vásárlásának segítését a bejárattól egészen a pénztárig.

Weboldal: Van néhány címkézetlen menüpont, de a termékkategóriák jól böngészhetőek, a keresés is akadálymentesen működik, az adott termék részletei elolvashatóak képernyőolvasóval.

Megközelítés: a város szélén található áruházat elsősorban autóval érdemes megközelíteni a 6-os úton Szigetvár irányába. A bejárat előtt két mozgássérült parkoló található, a bejárat teljesen akadálymentes, az ajtók fotocellásak.

Busszal a 26, 27-es buszokkal a Bolgár köz megállóban kell leszállni és egy kis utcán legurulni, majd akadálymentesen átkelni 3 zebrán és szintén akadálymentes járdákon meg lehet közelíteni az áruházat. Ez mintegy 5-7 percet vesz igénybe. Látássérülteknek vezetősávok is találhatóak az áruház körül. Lehet a 21, 121, 4, 4Y buszokkal is érkezni, ekkor azonban az Uránvárosi buszpályaudvaron kell leszállni, ahonnan szintén akadálymentes zebrákon és járdán lehet elérni az áruházat. Ez kicsit hosszabb út, 10-12 percbe telhet. .

Helyszín

Helység
Pécs
Cím
Decathlon, 7, Makay István út, Bolgárkert, Pécs, Pécsi járás, Baranya, Southern Transdanubia, Transdanubia, 7634, Hungary
Városrész
Uránváros
Akadálymentes WC
igen

Decathlon Pécs sportáruház 1 hozzászólás

Írj véleményt
5
1 hozzászólás
  • Berkes Gergő

    Nekem nagyon bejön. Rögtön a bejáratnál van a mozgássérült parkoló, van akadálymentes mosdó és próbafülke is. Akár egyedül is tudok ott vásárolni. Szimpatikus, hogy van csendes nyitvatartás.

Írj véleményt

Az email címét nem jelentetjük meg. A csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni. *

Megszakítás