A Kisdzsámi elölről, látszik mennyire beékelődik a Megyei Kórház épületei közé.

Jakováli Hasszán pasa dzsámija/Kisdzsámi

A pécsiek körében Kisdzsáminak nevezett, az 1630-as években épült török kori templom az ország egyetlen olyan dzsámija, ahol minaret is áll!
Sőt, ha betekintünk az épületbe, annyi eredeti török falfestést találunk a kupolában, ami még Isztambulban is ritkaságszámba megy
.
A Kisdzsámi 2023 óta ismét látogatható, a török állam is segítette a korhű megjelenést 16. századi enteriőrszerű berendezéssel.
Mivel Pécs is 150 évig török megszállás alatt volt, számos dzsámi működött itt egykor. Ám mindegyik korábbi keresztény templomok átépítésével jött létre. A Kisdzsámi azonban eredetileg is dzsáminak épült. 

Kicsit keresni kell turistaként, mivel a Megyei Kórház épületei szorosan körbeölelik. A kórházépületek egykor a derviskolostor falai voltak, melyben imaret (szegénykonyha), és egy medresze (vallási főiskola) is működött.
Megéri azonban keresgélni és megtalálni, mert különlegességeket találunk kívül-belül.  A kívülről már beszéltünk, belül pedig elmondhatjuk például, hogy Pécsen már az 1630-as évek elején is figyeltek az tér akusztikájára. A kupola lyukasnak látszik belülről, ám azok fordított korsók, melyeket azért vájtak a kupolába, hogy erősítsék az imahely hangzását. A korsók száját bevakolták, ezek a hártyák pedig – mint a membrán – az akusztika javítását szolgálták.

Akadálymentesség szempontjából a Kisdzsámi látogatható, de kerekesszékkel inkább segítséggel.
A gyalogosan érkező látássérültek számára vakvezetősávok találhatóak a járdákon. Sajnos ezek a műemléképületen belül már nincsenek, és Braille feliratokat, audioguide-ot sem találunk.
Az indukciós hurkot is nélkülözniük kell a hallássérülteknek.
A bejárat akadálymentes, megfelelő szélességű egy kerekesszéknek is és nincs küszöb.

A látogató a recepcióhoz érkezik, ahonnan az idegenvezetés is indul.
A recepciós terem mellett két nagyobb helyiséget és egy kiállításként is funkcionáló folyosót találunk.
Az egyik nagy helyiség maga az imahely, a másik egy tükrös kiállítóterem, mely bemutatja az UNESCO világörökségként jegyzett Mevlevi dervis kultúrát.
Érdekesség, hogy az „Érzékek Termében” minden érzékszervünkre hatóan, a látás, hallás, ízlelés, tapintás során olyan különleges kapcsolatba kerülhetünk a 16-17. századi hódoltságkori élettel, mintha magunk is ott lennénk. Az egzotikus fűszerekből álló szaglásos történelmi utazást látássérült vendégeknek is ajánljuk élményként. 
A két termet köti össze a folyosó.
Kerekesszékkel elfértünk, de a műemlék épületet összességében részben akadálymentesnek ítéljük. A fent említett hiányosságok mellett egy nem teljesen szabályos, elég meredek rámpán és egy magasabb küszöbön átjutáshoz mindenképpen segítség szükséges kerekesszékkel. Ezek mobil rámpákkal megoldhatóak lennének, a fenntartó azonban a pénzhiányra hivatkozott (nota bene: a szakértők szerint Magyarországon a műemlék épületeket is akadálymentesíteni kell, hiszen az a cél, hogy látogassák azokat!). 

A dzsámi hátsó kertjében - mely egyben sírkert is - a magasba törő, 30 méter magas minaretet csodálhatjuk meg. A kertbe a kérésre kinyitott oldalajtón jutunk ki, mely akadálymentes.  

Weboldal:
A Kisdzsámit működtető nemzeti Örökségvédelmi fejlesztési Nonprofit Kft. oldalán található leírás látássérültként jól olvasható, mozgássérültként is használható.

Megközelítés:
busszal a “Kórház tér” megállóban kell leszállni. A járda akadálymentes, taktilis jelek segítenek a látássérülteknek. A zebra szintén akadálymentes, süllyesztett járdaszéllel, taktilis jelekkel. 

autóval közvetlen a kórház sarkán, a Garai utcában 2 db mozgássérült parkoló található. Illetve mozgássérült kártyával rendelkező látogatók a bejárat elé parkolhatnak a járdán, itt 4 autó fér el. 

Helyszín

Helység
Pécs
Cím
7623 Pécs, Rákóczi út 2.
Városrész
Belváros
Akadálymentes WC
nem

Jakováli Hasszán pasa dzsámija/Kisdzsámi 0 hozzászólás

Írj véleményt

Még nincsen hozzászólás

Írj véleményt

Az email címét nem jelentetjük meg. A csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni. *

Megszakítás