Almamellék vonatindulásra és beszállási lehetőségre várva, amit a vasutasok hirtelen teremtettek meg nekünk. A csapat addig egy fából készült kellemes beállóban pihen az árnyékban. Háttérben a vonat, rajta már várnak az utasok.

Kisvasút Almamellék

Almamellékről a Zselici Csühőgővel (kisvasút) lehet Sasrétre utazni, ott betonos úton sétálni, a Biedermann vadászkastélyban ebédelni.

Túránk egyben érzékenyítő tréning is volt 2021. júniusban, mert megint jó iskolapéldáit láttuk a "majdnem akadálymentes" szemléletnek.

A Zselici csühögő az Almamellék vasútállomásról indul. A kisvasút elvileg akadálymentes, a vonaton erre vonatkozó piktogram is szerepel, ám a pénztárhoz és a vonathoz odajutás nagykavicsos úton és síneken átkelve lehetséges.
A vonatra felszállni épített betonrámpán lehet, ez azonban elég szűk és nincs rajta korlát.
Az egyik kocsi akadálymentesített, vagyis szélesebb az ajtaja, ezt kerekesszékes piktogram is jelzi. Ám a vonatba beszállásra nem gondoltak. Nincs ugyanis rámpa a betonrámpa és a vonat kocsija közötti fél méteres hézag megoldására.

Mindezt ellensúlyozza, hogy a vonatvezetők mindenben mérhetetlenül kedvesen, türelmesen, megoldást keresve segítenek. Nekünk fadeszkát fektettek a sínekre, és farostlemez pallót kerítettek a vonatba beszállásra. Izgultunk, de elbírták az elektromos kerekesszékeket. A kocsiban 4 kerekesszékkel egymás mögött elfértünk, még kettő, talán három is befér.

A kisvasút több világrekorder jelzőt megérdemel: a leghangosabb kisvasút, a legrázósabb kisvasút, és a leggirbegurbább sínek címek mind dobogós helyezést hoznának neki.

Sasréten a kiszállás hasonló módon zajlik, itt azonban a síneken könnyű átkelni.

Innentől minden gyönyörű, remekül lehet sétálni a betonúton, csodaszép hely és nagyon jó árnyékos. A vadászkastélyba akadálymentesen be lehet jutni a teraszra és a belső étterembe is.

Akadálymentes WC sajnos nincs, ami nagyon hiányzik egy kiránduláson.

Ettől függetlenül a kirándulást elkönyveltük a "bátrabbaknak nagy élmény" kategóriába, és sokat fogjuk emlegetni. Jószívvel. 

Megközelítés:
Autóval Szigetvár felől a 67-es úton Szentlászlóig, majd jobbra fordulni Almamellék felé. A kisvasút állomása a falu legvégén található.
Ha Sasrétre mennénk, akkor a 67-es út terecsenyi elágazásánál az erdészeti útra kell kanyarodni és kb. 5 km múlva a vadászkastélyhoz érünk.

Busszal Szigetvárról napi 5 busz érkezik Almamellékre, "Almamellék felső"-nél kell leszállni.
A vasútállomáson akadálymentes parkoló nincsen, akadálymentes WC sem található. 

Helyszín

Helység
Almamellék
Cím
Almamellék, Szigetvári járás, Baranya megye, Dél-Dunántúl, Dunántúl, 7934, Magyarország
Városrész
Pécsen kívül
Akadálymentes WC
nem

Kisvasút Almamellék 0 hozzászólás

Írj véleményt

Még nincsen hozzászólás

Írj véleményt

Az email címét nem jelentetjük meg. A csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni. *

Megszakítás