kodaly_1

Kodály Központ

A Kodály Központ 2010-ben a Pécs Európa Kulturális Fővárosa év alatt épült a Balokány városrészben. Az intézmény világhíres szintű hangversenyterem és egyben konferenciaközpont, otthont ad a Pannon Filharmonikusoknak és a Pécsi Kulturális Központnak.

A központ több szempontból és példásan akadálymentes.

Bejutni kétféleképpen lehet: a főbejárat felől ahol információs pult, a jegypénztár, és a ruhatár található, vagy az épület nyugati részén egy rámpa segítségével, ami az első szintre visz föl. Mindkét bejárattól taktilis jelek vezetik tovább a látássérülteket, az első szinten a liftig, a főbejárat felől pedig a jegypénztárig, hangversenyteremig, és az akadálymentes mellékhelyiségig. A ruhatárhoz azonban valamiért nem vezet ilyen jelzés. A kőburkolatba vágott mélyedések egyes helyeken nehezen érzékelhetők az azóta keletkezett felületi kopások miatt.

A hangversenyteremben minden üléssor szélén kerekesszékeseknek kialakított helyek találhatók.
Hallássérültek számára a terem indukciós hurokkal felszerelt.
A páholyokhoz panorámalift visz föl, ami Braille írással ellátott, de sajnos egyik lift sem rendelkezik hangjelzéssel a szintek között.

Weboldal: Mozgássérült szempontból jól használható, a főmenü kezelése annyiból nehézkes, hogy nem fér a keretbe és görgetni kel, viszont jó pont, ha véletlen marad rajta hagyni az egérkurzort, nem áll alaphelyzetbe. Akadálymentes menü nincs.

A menük áttekinthetőek, a fő tartalom szépen címsorozott. A programok, a szabályzat, a szolgáltatások elolvashatóak, egy adott programhoz tartozó jegy(ek) vásárlása általában külsős oldalra visz, pl Jegymester.

Megközelíthetőség:
busszal a főpályaudvartól a 4,4Y,14, és 14Y-os buszokkal, az Árkádtól 2, 2Y, 60 és 60A járatokkal a Zsolnay negyed megállóig. Innen akadálymentesen 5 perc sétával jutunk el a Kodály központig.

autóval akadálymentes parkolóból 4 található a központ déli parkolójában, és egy a mozgásukban akadályoztatott művészek számára.

Helyszín

Helység
Pécs
Cím
Breuer Marcell sétány 4
Városrész
Belváros
Akadálymentes WC
igen

Kodály Központ 1 hozzászólás

Írj véleményt
5
1 hozzászólás
  • Hilda

    A Kodály Központ szemet gyönyörködtető építészeti és belsőépítészeti szempontból is. A különleges kialakítású hangversenyterem remek, megkockáztatom: egyedülálló akusztikus élményt biztosít, az előadásokat kényelemben élvezhettem. A Központ munkatársai segítőkészek, kedvesek. Mozgásomban enyhén akadályozottként a hagyományos mosdók többsége kellemetlen pillanatokat okoz, kihívást jelent, itt azonban gond nélkül tudtam használni.
    A helyszínt többek között egy lépcsősoron is meg lehet közelíteni, azonban fontos lehet tudni, hogy a lépcsőfokok nem egyforma hosszúak, nem árt a lábunk elé nézni illetve használni a fehér botot – néhány lépcsőfok tövében vízelvezető rács is van, amiben a tűsarkú illetve a fehér bot vége elakadhat.

Írj véleményt

Az email címét nem jelentetjük meg. A csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni. *

Megszakítás