Négy ember található a képen. Egy fa hídon mennek át. Közülük ketten kerekesszékesek. Tőlük jobbra van egy erdő, balra pedig egy parkoló.

Malomvölgy parkerdő

Igen kedvelt városi kiránduló- és horgászhely, mi is rendszeresen kirándulunk ide az egyesülettel.
Két tó és csodás parkerdő található itt, a tavakban nem lehet fürdeni. A tavak körül mintegy 6 km hosszú, időnkénti segítséggel bejárható sétaút található, mely mentén padok, tűzrakók, esőbeállók, futballpályák, ivókutak és játszóterek, időszakosan büfé található. Kisétálhatunk csak kicsit levegőzni, vagy megkerülhetjük teljesen az egyik tavat, de ha nagyobbat túráznánk, akkor mindkettőt is.
Kerekesszékesként, látássérültként érdemes segítővel menni, mert időnként kisebb emelkedők akadnak, de alapvetően minden bejárható akadálymentesen.
Pécs városa épp a parkerdő felújítását tervezi, így nemsokára újabb információink lesznek.

Update 2024. április:
2021-ben egy nagy parkfelújítási program során elkezdődött a Malomvölgyi parkerdő rendezése is. Ennek során a Malomvölgy sok fejlesztésen esett át az elmúlt években és további újítások is várnak a kedvelt városi kiránduló- és horgászhelyre. Sajnos a további akadálymentesítés eddig nem szerepelt a fókuszban.
Újabb bejárásunkon a parkolóból a büfé felé indultunk bejárni a tavat. A büfé és az út között van egy magasabb szintemelkedés, ez okozhat gondot kerekesszékeseknek, illetve időseknek a megközelítésében.
A parkolóból kiérve a tóhoz egyből találhatóak mobil WC-k, (tó másik oldalán is), de ezek túl szűkek a kerekesszékes használathoz.

A tó keleti oldalán kiépült egy napozóágyakkal felszerelt plázs és több új padot is telepítettek a tavak köré. A plázs megközelítése kerekesszékkel nem lehetséges. Két szelfipontot is találunk, egyet az északi és egyet a nyugati oldalon, mindkettőből gyönyörű látvány vetül a tóra és ezek mindenki számára könnyen megközelíthetőek.

A félszigeten lévő játszótér megújult és még további fejlesztés is várható. Elektromos kerekesszékkel megközelíthető, de manuálissal segítség szükséges, mivel a talaj göröngyös. A Kökény felőli kis tó játszótere is megújul, egy hatalmas vár és egy játszóhajó kialakítását is tervezik, de ezeket csak tavasszal kezdik el építeni.

Egy játékos, a tavakban élő halfajokat bemutató fából faragott tanösvény kialakítása folyamatban van, jelenleg faragott padokkal, madáretetővel. A legtöbbet úgy helyezték ki, hogy bárki számára könnyen hozzáférhető legyen.

A tavak köré több horgász helyet is kialakítottak a horgászok számára és tűzrakó helyekből is építettek többet, illetve a régieket felújították. A tűzrakók megközelíthetőek, az út mentén lévő tisztásokon helyezkednek el, de a horgászhelyeket nem lehet akadálymentesen elérni. Esőbeállót építettek a tó köré, de ezek se használhatóak kerekesszékesek számára az esőbeálló és az út közötti szintkülönbség miatt.

A két tó közötti gáthoz építettek ki egy kőutat, hogy könnyebb legyen a feljutás, de figyelni kell arra, hogy a domb alján van egy kis szinteltérés, ami megnehezíti a feljutást rá, valamint a domb tetején kerekesszékkel nem lehet egyből a gátra jutni, hanem csak egy kerülővel, mivel hagytak egy kis buckát az emelkedő és a gát között. A másik tó megkerüléséhez csak követni kell az utat. Biciklisek számára nem okoz gondot a dombon való feljutás, de nekik is kerülni kell, ha csak az egyik tavat szeretnék megkerülni. A tavak körüli turistautat apró kavicsokkal szórták le, amitől a lejtőkön csúszóssá vált, erre érdemes odafigyelni, bárkinek, aki arra jár.

Megközelítés:
autóval Pécs-Kertvárosból Málom felé, mindkét tónál földes parkoló van sok hellyel, akadálymentes parkoló nincs.

Tömegközlekedéssel az akadálymentes 7-es busszal, a Malomvölgyi út végállomásnál kell leszállni, onnan kb. 1,5 km-es betonos út vezet a tavakhoz. A sima betonút nagyon szép panorámával rendelkezik a városra, de az átkelőnél a végén figyelni kell, mert viszonylag forgalmas úton vezet át, illetve vakvezető sávval sem rendelkezik.

 

Helyszín

Helység
Pécs
Cím
Malomvölgy Parkerdő, Kökényi út, Péterpuszta, Málom, Pécs, Pécsi járás, Baranya, Southern Transdanubia, Transdanubia, 7639, Hungary
Városrész
Kertváros
Akadálymentes WC
nem

Malomvölgy parkerdő 1 hozzászólás

Írj véleményt
4
1 hozzászólás
  • Futó Anna

    A Malomvölgyi tó és környéke egy kedvelt pihenő hely, ami egyre több újdonsággal és fejlesztéssel várja a kirándulni vágyókat, kisgyerekes családokat. A tavakat körbe lehet járni egy békés környezetben. Kerekesszékesek, biciklisek, idősek, kisgyerekesek számára remek hétvégi program lehet egy kis kirándulás a tó körül, ha az ember egy kis mozgásra vágyik. A tavak körül több padot is kihelyeztek, ami kisgyerekesek és idősek számára szuper, ha egy kis pihenésre van szükség. Kisebb-nagyobb szintemelkedés van a tavak körül, de nem feltétlenül jelentenek akadályt. Probléma lehet, hogy a tavak körül vezető 6 km hosszú utat kaviccsal szórták le, ami már csak néhány helyen látszik, de ettől csak csúszóssá vált az út, főleg a lejtős részeken. Látássérültek esetében gondot okozhat egy-egy kiálló gyökér az úton. Összeségében egy nagyon klassz hely, de még lehetne fejlesztéseket tenni az akadálymentesítésére.

Írj véleményt

Az email címét nem jelentetjük meg. A csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni. *

Megszakítás