Misina Tetőpont kezdőkép2

Misina Tetőpont

Évtizedes pécsi probléma oldódott meg 2023-ban a város emblematikus pontja, a TV tornyot is magában foglaló Misina-tető megújításával.
Igazi sikertörténet, melybe a lakosságot is bevonták. Ez Pécsen örömünkre egyre inkább szokássá válik. A sikertörténet része, hogy a Misina Tetőpont Családi és Mozgástér néven megújult turisztikai látványosság tökéletesen akadálymentes. 

Nagyon fontos, hogy a létesítményt a nagyközönségnek szóló átadása ELŐTT bejárhattuk kerekesszékes és látássérült tagjainkkal, felmérve az esetleges javítanivalókat. 2023. decemberi ottjártunkkor ebben példaértékűen pozitív segítőkészséget tapasztaltunk a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatójától, projektvezetőjétől és a kivitelezést végző vállalkozó építésvezetőjétől. Komoly reménységünk van afelé, hogy egy jövőbeni együttműködés alapjait tettük le, és ezentúl lehetőségünk lesz a pécsi középületeket, beruházásokat átadás előtt hasonló módon, segítségünket felajánlva bejárni. 

A kicsit hosszasabb bevezető után egy kis Misina-tető történet. Mivel a pécsiek és a hozzánk látogató turisták számára több generáció óta nagyon fontos helyszínről van szó, így annak átalakulása is megér egy kis figyelmet.
1973-ban szenzációszámba ment, hogy itt épült meg az ország legmagasabb építménye, a 197 méter magas TV-torony. Mivel ez mágnesként vonzotta az országból és külföldről is a turistákat, mellé épült a Misina étterem, ahova divat volt járni, az egyik legjobb volt a városban, illetve a város felett. Az étterem azonban két évtized múlva bezárt, és innentől hanyatlásnak indult vele együtt a környék is. Olyannyira, hogy hosszú évekig inkább szégyenfoltja lett Pécsnek.
A pécsi önkormányzat 2020-ban írt ki ötletbörzét a Misina-tető megújítására, megkérdezve a lakosságot, mit szeretnének ott látni és használni. A három építészi verzióból a pécsiek az “aktív Misina” és a “családi Misina” lehetőségekre egyforma számú szavazatot adtak le. Így a város e két ötletet egybegyúrta, és lett belőle “családi és mozgástér”, vagyis egy kirándulós-turisztikai-családi központ.
A munkálatok 2023 márciusban kezdődtek. 2023 októberben lakossági bejárást szervezett a város, amin egyesületünk is részt vett. A kedves és készséges hangulatú lakossági bejárás már előrevetítette, hogy akadálymentességi szempontból is örülni fogunk, ha év végén készen lesz a beruházás.
2023 decemberében a Pécsi Városfejlesztési Zrt vezetősége kísért el bennünket egy átadás előtti bejárásra. A célunk az volt, hogy az elkészült, de még át nem adott épületet és környékét bejárva segíthessük annak valóban akadálymentes megvalósulását.
Az épületet és környékét várhatóan 2024 februárban vehetik birtokba a kirándulók, túrázók, biciklizők, piknikezők.
Már most mondjuk, hogy 2024. tavasszal visszamegyünk, és egy egyesületi kirándulás keretében a már működő épületről szóló információkkal és fotókkal egészítjük majd ki a beszámolót. 

Mi található a Misina Tetőponton és mennyire akadálymentes?
A négy szintes épületben a földszinten a tervek szerint 24 órában nyitva tartó öltöző a megfáradt vándorok, futók, biciklisek felfrissülésére. Bicikliszervíz, -tároló és -mosó, illetve értékmegőrző. A földszint másik oldalán büfé, információs pont, közösségi helyiség.
A földszinti helyiségek mindegyike akadálymentesen bejárható. Az ajtóknál nincsenek küszöbök, a padló sima, de kontrasztos színek nem találhatóak. A büfé részben található az információs pont is, ahova taktilis jelek vezetnek látássérülteknek. A büfé pultja magas, ám egy helyen kerekesszékből is elérhető magasságúvá alakították. A büfé rész előtt kerti bútorokkal kialakított terasz található, sima, akadálymentes talajjal.
A büféből nem lehet átgurulni az öltöző részbe és a liftekhez, ezeket kívülről kell megközelíteni. A liftek az épület oldalában elérhetőek, az öltöző, és biciklis bolt pedig az épület út felőli részéről.
Az információs részen indukciós hurok fog működni hallássérültek részére. 

Akadálymentes WC a földszinten található, a büfé mellett egy folyosón. A WC minden igényt kielégít. 2023 decemberében a WC csésze melletti kapaszkodókat nem találtuk teljesen helyesnek, ezt azonban az átadásig cserélni fogják szabvány szerintire. Az ajtóra behúzást segítő fogantyú kerül belülről. 

A lift minden szintre eljuttat, egészen a tetőtéri sky-barba is. Kint is bent is Braille írással és hangos bemondással ellátott. 

Az első emeleten, az egykori étterem helyén most konferenciaterem található, kint egy körpanorámás, hatalmas terasszal. A konferenciateremben szintén indukciós hurok működik majd hallássérültek segítésére.
A teraszról indul egy lombkorona-stég csodálatos panorámával, ez szintén akadálymentesen megközelíthető.
Alatta gyerek játszótér és felnőtt fitnesz park várja a látogatókat. Ez az egyetlen ami nem akadálymentes, mert mulccsal felszórt, és akadálymentes játékok sem kaptak itt helyet fogyatékossággal élő gyerekeknek. A vezérigazgató úr azonban már most emlékezetébe véste egy esetleges ez irányú továbbfejlesztés tervét. 

A tetőn egy sky-barban időzhetünk, miközben messzire ellátunk a Mecsek erdeiben és rálátunk a városra. Közvetlen mellettünk a monumentális TV-torony magasodik. Ide is eljutunk a lifttel akadálymentesen.

A Misina Tetőpont környéke is teljesen akadálymentes, látássérültek számára veszélyt jelző taktilis jelekkel. Az épületbe vezető rámpát a TV-torony felől találjuk, ez kellemes lejtésszögű, hosszú kivezetésű, manuális kerekesszékkel könnyedén feltekertünk rajta.
A lenti parkolóból érkezve, a TV torony mellett elhaladva is található rámpa, ez meredekre sikerült. Itt mindenképpen elkél a segítség manuális kerekesszékkel. 

Az épület körül 5 db akadálymentes parkolót alakítottak ki. Kettő a Misina tetőpont épülete mellett található egymás mögött, felfestéssel és táblával ellátva. Három a buszmegállóval egy szinten található parkolóban. 

A Misina Tetőpont nemcsak az épületről szól, a projekt a környéket is bevonja egy “mecseki élménylánc” kialakításába. Ebbe beletartozik a Mecseki kisvasút felújítása, az erdei kerékpárutak fejlesztése, a régi Vidámpark területének újragondolása, de akár egy mecseki libegő létrehozása is. Mindezekről a Misina Tetőpont weboldalán olvashatunk részletesen. 

Frissítés: a Misina Tetőpont első ízben egy nagyszabású családi nap rendezésével mutatkozott be a közönségnek. 2024. február 17-én egész napos nyílt nap keretében változatos programokon fedezhették fel az érdeklődők az épületet a benne rejlő lehetőségekkel, és vehették birtokba a gyönyörű környezetet.

Weboldal:
Az oldal technikailag jelenleg nem akadálymentes. A háttér- és előtérszínek nem rendelkeznek elegendő kontrasztaránnyal, gyengénlátóknak ez problémát okozhat. A címelemek nem követik egymást a lefelé haladó sorrendben, nehézséggel használható csak képernyőolvasó eszközökkel. Ennek ellenére tapasztalatunk szerint látássérültként a hírek menüben címsoros navigációval jól lehet mozogni, a cikkeket megnyitva azok szintén könnyen olvashatóak. A képelemek nem rendelkeznek [alt] attribútumokkal, vagyis feliratozással, ezért azok látáskorlátozottaknak nem használhatók. A linkeknek nincs felismerhető nevük ezért képernyőolvasókkal nehézkes a használatuk. 

Megközelítés:
busszal a 35-os járat érkezik a Misina-tetőre. A busz a Főpályaudvarról indul, de több megállója van a belvárosban is. A járat akadálymentes, a hangosbemondás sajnos időnként túl halk.
A buszmegálló az első lenti parkolóban található. A megállóból az akadálymentes lejárat jelenleg a járdán jóval távolabbi rámpán található. Ez azonban a jövőben állandó és jobb megoldást kíván, a buszmegállóból való közvetlen rámpával. A jelenlegi rámpa elé bizonyosan oda fognak parkolni az autósok, hiszen semmi nem jelzi annak funkcióját. Így azonnali megoldásként egy akadálymentes lejáratot jelző tábla és felfestés szükséges. A Városfejlesztési Zrt. partner abban, hogy közösen találjanak erre megoldást a közeljövőben a Biokommal. Előre is köszönjük.
Tipp: érdemes megkérni a buszsofőrt, hogy a mozgássérült utasokat tegye ki a Misina Tetőpont épületénél fönt, ne vigye le a buszmegállóba, ahonnan nehezebb az említett meredek rámpán feljutni az épülethez. 

autóval a belvárosból 15-20 perc alatt érhető el a Misina-tető, a Hunyadi úton a Pálos templom felé, a Da Vinci magánklinika mellett elhaladva az Állatkert felé, majd az Ángyán János úton. Akadálymentes parkoló rögtön az épületet az útról megpillantva, jobbra az épület mellett található 2db. Innen kényelmesen megközelíthető a Misina tetőpont és környéke, illetve a TV torony is. További három akadálymentes parkoló a buszmegálló szintjén a lenti parkolóban található. Az innen a Misina Tetőpont épületéhez vezető rámpa elég meredek, itt manuális kerekesszékkel segítség szükséges. 

Helyszín

Helység
Pécs
Cím
Misina-tető
Városrész
Pécs
Akadálymentes WC
igen

Misina Tetőpont 0 hozzászólás

Írj véleményt

Még nincsen hozzászólás

Írj véleményt

Az email címét nem jelentetjük meg. A csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni. *

Megszakítás