A hotel kívülről. Régi szép épület, középen boltíves nagy kapu. Két oldalán üzletek és irodák szintén nagy bejáratai.

Palatinus Boutique Hotel

Pécs szívében, a város mediterrán hangulatú sétálóutcájában, a Városháza és a Széchenyi tér közvetlen szomszédságában található a korszerűen felújított négycsillagos Palatinus Boutique Hotel.
A gyönyörű épület a város, sőt, minden bizonnyal az ország egyik legrégebbi hotele, 1802-ben már említik szállóként ősét, az Aranyhajót.
A műemlék épületet három év munkával, a minőségre, az ökotudatosságra, a modern megoldásokra komoly hangsúlyt fektetve újították fel. 2023 januárban nyitotta meg újra kapuit.

Amit lehetett, megőriztek a múltból, így a különleges fakazettás szobaajtókat, vagy a lépcsőház kovácsoltvas korlátját. A szobákban különleges élményt nyújtanak a régi gerendák és a kibontott boltívek a mennyezeteken.
A legfölső szintről gyönyörű kilátás nyílik a Mecsekre, a TV toronyra, az itt található szobák teraszáról pedig a nyüzsgő belvárosra.
Ezzel egyidőben a szomszédban álló patinás Palatinus Hotel bezárt, most ott zajlanak teljeskörű felújítási munkálatok, hogy szintén  négycsillagos szállóként kezdjen majd új életet. (Meg kell említenünk, hogy példaértékű módon a nagy hotel 100 szobájának komplett berendezését elajándékozták a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. Ágyak, bútorok, csillárok, fürdőszoba berendezések, hűtőszekrények, műanyag ablakkeretek okoztak minőségi változást sok rászoruló család életében).   

A boutique hotelben szakember segítségével figyeltek az akadálymentességre. Összességében kellemesen akadálymentes. A hotelt a Pécsi Turisztikai Kerekasztal szakembereivel és a vezetőséggel volt alkalmunk bejárni. 

A Király utcáról nyíló bejárat küszöb nélküli, ajtaja fotocellás. A recepciós pulthoz vezető szakasz kissé meredek, manuális kerekesszékkel elkelhet némi segítség. A recepciós pult előtt lévő padlózat lejtős, és maga a pult is túl magas kerekesszékből.
Látássérülteknek vezetősáv, Braille feliratok nincsenek. Hallássérülteknek indukciós hurok a recepción nincsen, az akadálymentes szobában igen.
A recepciótól nyílik a bejárat az épületbe. A belső tér finoman elegáns, igényes, és kényelmes. Mindenhol padlószőnyeg található, ami kerekesszékkel nem a legoptimálisabb a gurulásnál, navigálásnál.

A három szintre lépcső és lift visz fel. A liftben összesen négyen fértünk el, egyikünk kerekesszékben. A lift szintén gyönyörű, és végre hangosbeszélő jelzi melyik emeleten járunk. Braille felirat nincsen a számozásokon, azonban a számok jól tapinthatóan kiemelkednek. 

A hotel egyetlen kimondottan akadálymentes szobával rendelkezik. Ám jó hír, hogy majdnem minden szobába be lehet jutni kerekesszékkel, az ajtók ugyanis bár gyönyörűen régiek, kellően szélesek is. A küszöbök sem jelentenek akadályt, sehol sem magasabbak 2 cm-nél. Az ágyak mindenhol magasak, kerekesszékből kényelmesen át lehet ülni. A tágas  fürdőszobákba szintén be lehet gurulni. Azok a vendégek akiknek állapota engedi és meg tudnak tenni néhány lépést, mindegyik szoba fürdőjét tudják használni, mivel a tusolófülkék tálcája minimális magasságú (1-2 cm). A kádas fürdőszobákban is van tusolófülke.  

Az akadálymentes szoba a 3. emeleten található.
Itt egyáltalán nincs ajtóküszöb, viszont itt is padlószőnyegen gurulunk. A bejárati- és a fürdő ajtó is kapaszkodóval ellátott. A szobában két különálló, magas ágy található, középen íróasztal, és kényelmes felszereltség.

A fürdő tágas, kényelmes, a tusoló kabin és tálca nélküli, kivehető tusolószékkel felszerelt. A WC szabályos magasságú, megfelelő kapaszkodókkal ellátott. A mosdóhoz manuális székkel kényelmesen odafértünk. A tükör ugyan nem állítható, azonban nagy mérete miatt teljes mértékben használható. A vészjelzőt a fürdőben kicsit nehezebben találtuk meg, mert a design része. 

A hotel földszintjén található a reggeliző helyiség és a bár, mindkettő szintén rendkívül igényesen berendezve. Itt azonban éri hátrány a kerekesszékes, mozgássérült vendégeket, hiszen számukra mindkettő csak kívülről, az udvarból közelíthető meg, némi emelkedőn. Mivel az udvar nem fedett, ha esik, ez bizony probléma, melyet a hotel vezetősége ígéretük szerint igyekszik megoldani a jövőben.
A reggelizőbe és a bárba a bejáratok kívülről akadálymentesek, a bár ajtaja tolóajtós, a reggelizőé kilinccsel nyitható.
Itt a földszinten, az udvarból nyílóan is található egy teljeskörűen akadálymentes WC, melyet a bár vendégei is használhatnak. 

Weboldal:
Ezen még javítani kell a közeljövőben, most nem akadálymentes. A hotel weboldala sajnos nem tesz említést sem hotel, sem pedig a szobák akadálymentességéről.
A menürendszer látássérültként áttekinthetetlen, a képek és ikonok nem rendelkeznek feliratokkal, a szöveg és a háttér nem elég kontrasztos, a szövegméret nem állítható. A foglalás sem megoldható látássérültként. A képernyőolvasó szoftverekkel nem használható.

Megközelítés:
autóval a hotel vendégei számára saját mélygarázs parkolóval rendelkeznek. Ez a Mária u. 2. szám alatt közelíthető meg, a mélygarázsban akadálymentes beállók is találhatóak. A mélygarázsból a hotel nem érhető el közvetlen, a Széchenyi téren keresztül lehet a bejáratot elérni. A mélygarázsban parkolás a szálló vendégei számára 3200Ft/éj.
a legközelebbi mozgáskorlátozott parkolóhelyek az utcán: a Dzsámi mellett a bíróság épülete előtt 1 db, a Mária utca elején 2db, a Nagy Lajos Gimnázium mellett a Janus Pannonius utca elején 1 db.

busszal az Árkádnál érdemes leszállni és akadálymentesen 10 perc alatt el lehet ide jutni az Irgalmasok utcája, Széchenyi tér, Király utca útvonalon. Vakvezető sávok is segítik az eligazodást.

Helyszín

Helység
Pécs
Cím
7621 Pécs, Király u. 3.
Városrész
Belváros
Akadálymentes WC
igen

Palatinus Boutique Hotel 2 hozzászólás

Írj véleményt
5
2 hozzászólás
  • petmakayo4bkc

    Mindenre kiterjedő, alapos beszámoló! Köszönet érte! Várjuk a Szállodától a hiányok pótlását..mikorra várható? A People First Egyesület válasza: Köszönjük szépen! Pontos időpontot nem kaptunk, de ellenőrizni fogjuk. Ha bárki időközben ott száll meg, nagyon örülünk, ha híreket kapunk a változásokról itt, vagy az info@peoplefirst.hu email címre!

  • petmakayo4bkc

    Mindenre kiterjedő, alapos beszámoló! Köszönet érte! Várjuk a Szállodától a hiányok pótlását..mikorra várható? A People First Egyesület válasza: Köszönjük szépen! Pontos időpontot nem kaptunk, de ellenőrizni fogjuk. Ha bárki időközben ott száll meg, nagyon örülünk, ha híreket kapunk a változásokról itt, vagy az info@peoplefirst.hu email címre!

Írj véleményt

Az email címét nem jelentetjük meg. A csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni. *

Megszakítás