Vöröspanda pár néz ránk kíváncsian a fák közül.

Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium/Pécs Zoo

Az 1960-ban megnyitott népszerű Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium a Mecsek oldalában, gyönyörű környezetben épült. A Pécs felett található, 4 hektár alapterületű Zoo Magyarország legmagasabban fekvő állatkertje.
Több, mint 300 faj közel 1500 egyede lakik itt és várják gondozóikkal a vendégeket. Akvárium, terrárium és szabadtéri kifutók, betekintést nyújtó helyiségek mellett étterem, büfé is várja a nagyérdeműt. Látványetetések, igény szerint állatetetéssel egybekötött csoportvezetés, zoopedagógiai foglalkozás is elérhető.

Fogyatékossággal élők számára is látogatható a Pécsi Állatkert, nekik és egy fő kísérőjüknek – a megadott feltételek mellett, ezek az Állatkert honlapján megtalálhatóak – a helyszínen megvásárolható kedvezményes belépőt kínálnak.

A park és a hozzá tartozó épületek összességében kerekesszékkel bejárhatók, bár a kültéri részen elkél a segítség: a Mecsek adta terepviszonyok miatt ugyanis helyenként meredekek a lejtők-dombok. Jó hír, hogy a főépületben és a parkban is több helyen vannak padok, ám néhány kültéri pad ülőfelülete magasabb, mint 50 cm.

A főbejáratot a járda és a parkoló felől is mindkét oldalán korláttal ellátott rámpán közelíthetjük meg. Az ajtókon könnyűre beállított ajtófékek vannak, így ezek nyitása nem okoz nehézséget.

A pénztáraknál a pultok megfelelő magasságúak kerekesszékből is, viszont az első pénztárhoz vezető, látássérülteknek segítő sárga-fekete csík megkopott. Az emeletre lifttel és lépcsőn is fel lehet menni. A lépcsőfokok átlagos magasságúak, szélükön kontrasztos és taktilis jelzés, csúszásgátló sáv nincs.

Akadálymentes mosdó és külön helyiségben a pelenkázó a főépület mellett található. A mosdó kerekesszékkel kényelmes, tiszta. A WC ülőkén elcsúszásgátló nincs. A kapaszkodó stabil, könnyen felhajtható. 

A főépületben található étterem akadálymentes, manuális kerekesszékkel jól oda lehet férni az asztalokhoz. 

A főépületben kerekesszékkel is jól körbe lehet gurulni, a fókák medencéjébe betekintő ablakhoz viszont lépcsőfokok vezetnek. 

Látássérültek számára taktilis jelzések, audio guide jelenleg nem elérhető, ez utóbbi többnyelvű bevezetésére ígéretet kaptunk. Hallássérülteknek indukciós hurok nincsen. 

Az emeletre, a terráriumba lift vezet, mely a pénztárak után, a jobbra nyíló akvárium részleg elején található. A lift végre hangosan tájékoztat, ami számunkra mindig üdítő kivételt jelent az liftek amúgy gyakran elfelejtett akadálymentesítésekor. Gombjai Braille feliratokkal ellátottak, és a síkírású számok jól kitapinthatók azoknak a látássérülteknek is, akik a Braille-írást nem ismerik. A kezelőgombok kerekesszékből elérhetők, megfelelő nagyságúak, távolságúak. 

Az emeleten az izgalmas terrárium található, ez akadálymentesen elérhető. Az oktatóterembe lépcsősor visz fel, kerekesszékkel így az nem megközelíthető.

A park külső területén a legszűkebb ösvényen is el tudtunk férni manuális kerekesszékkel. Gondot a meredekebb ösvények, az Afrika teraszra vezető lejtő jelenthetnek.
A parkban található tigris-oroszlán-víziló házba széles lépcsősor és rámpa is vezet. Korlát csak a rámpa jobb oldalán van. Az ajtó könnyen nyílik, bent férfi/női mosdó (ezek nem akadálymentesek), padok, interaktív oktató falitáblák találhatóak. A park területén büfék üzemelnek, téli ottjártunkkor ezek zárva voltak. A Büfé terasz nem közelíthető meg akadálymentesen. 

Az Állatkert területét akadálymentesen a pénztárak felé, a bejáraton át lehet elhagyni.

Weboldal:
a weboldal rendkívül informatív, jól felépített. Látássérült felhasználók számára kissé átláthatatlan, ezt autista tagunk is megerősíti. Az állatok leírásai között nem igazán lehet eligazodni, mindegyiket nem lehet egyenként elolvasni. A főbb menüpontokra rákattintva (programok, szolgáltatások, stb.) zavaró, hogy az állatok leírásainak egy része jelenik meg, és a lényegi információk elvesznek, vagy meg sem jelennek. Sok a közbeékelt kép, ami megzavarja a folyamatos szövegolvasást, és ezek miatt a képernyőolvasó is  elveszíti a fókuszt. A képekhez nincsenek leírások, ami látássérülteknek élvezhetetlenné teszi azokat. Látássérültként egyedül a jegyárak menüpontot lehet teljes egészében látni.

Megközelítés:
busszal, a 34, 35, 35Y járatok az úttest túloldalán, az “Állatkert” nevű megállóban állnak meg. Akadálymentes, alacsonypadlós buszok közlekednek, LED-kijelzős vizuális tájékoztatással, a hangos tájékoztatás időnként halk lehet. Az érkezési megálló akadálymentes. A járda itt sima, felfestett zebra az úttestnél nincs, viszont a járdaszéleken veszélyt jelző taktilis jelek találhatók.
A város felé vezető oldalon lekerekített járdaszegély csak valamivel távolabb, a parkolóból átkelve található. A buszmegálló felé vezető járda szélessége itt nem egyforma, 120-95 cm között váltakozik. A megállóban kerekesszékkel nehezebb lehet a megfordulás, mert egy 2-6 cm magas szegély miatt keskenyebb a járda.
A buszmegállók és a bejárat között az érkezéskor 1-2 perc, vissza 2-4 perc séta az Állatkertig.

autóval megközelíthető a Málics Ottó utca felől, a Lapisi úton, illetve a Dömörkapui úton. Az állatkert előtt két akadálymentesített parkoló van közvetlenül egymás mellett a parkoló bejárathoz közelebb eső részen, bal oldalon, a rámpa előtt. Az ezeket jelző táblákat  véleményünk szerint kicsit magasra helyezték (170-180 cm). A főépületet az akadálymentesített parkolók felől megfelelően kialakított rámpán könnyen meg lehet közelíteni.

Helyszín

Helység
Pécs
Cím
7635 Pécs, Ángyán János utca 1.
Városrész
Pécs
Akadálymentes WC
igen

Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium/Pécs Zoo 1 hozzászólás

Írj véleményt
4
1 hozzászólás
  • Hilda

    Az Állatkert sok mindent megtesz, hogy felejthetetlen élményt nyújtson új és visszatérő látogatóinak, munkatársaik segítőkészek, kedvesek.
    A weboldal sok hasznos és érdekes információt tartalmaz – azonban nem mondhatom, hogy jól felépített lenne, már a leírásban is számos eltérés szerepel és én továbbiakat tapasztalok, amik nem csak a fogyatékossággal élő látogatók felhasználói élményére hat ki, hanem mindenkinek kihívást jelent.
    Hasznos lenne, ha a weblapot átnéznék az üzembentartók és változtatnának, amin kell.

Írj véleményt

Az email címét nem jelentetjük meg. A csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni. *

Megszakítás