Támogató Szolgálat kezdőkép

PTE Támogató Szolgálat

A Pécsi Tudományegyetem már 1999 óta kiemelten foglalkozik a speciális nevelési igényű hallgatókkal. 2005 nyarán pedig, az országban elsőként, Támogató Szolgálat alakult, a fogyatékossággal élő hallgatók és oktatók életvitelének megkönnyítésére. 

Magyarország talán legnagyobb egyetemi támogató szolgálata központi irodája a PTE TTK, BTK Ifjúság úti campusán az „A” épületrész földszintjén található.
Irodájukban internettel, térítésmentes nyomtatási és fénymásolási lehetőséggel ellátott számítógépterem segíti a hallgatók tanulását. Az órák között pihenésre a rehabilitációs szoba nyújt lehetőséget, amely elsősegélynyújtó helyként is funkcionál. Ami ugyanennyire fontos: 38 négyzetméteres közösségi térként, egyfajta szabadidőközpontként is működik a Támogató Szolgálat „főhadiszállása”, ahol a fogyatékossággal élő hallgatók találkozhatnak egymással, vagy érdeklődő, segíteni vágyó társaikkal.
Rendszeresen fogadnak külföldi önkénteseket is.

Szolgáltatásaik közé tartozik a személyszállítás akadálymentes kisbusszal hétfőtől-péntekig 6.00-22.00 óráig, munkaerőpiaci tanácsadás, mentálhigiénés és gyógypedagógiai tanácsadás, nemzetközi mobilitási programok a hallgatóknak, gyógytorna.

Mivel a Támogató Szolgálat helyiségeit a kezdetektől fogyatékossággal élők közösségi terének szánták, ezért az irodában jó akadálymentességi élmény fogad bennünket.

Az irodába bejutás:
A főbejárat lépcsős, rámpa itt nincsen. A főbejáratig a térkő burkolaton még ma is látható taktilis jelek vezettek egykor látássérültek számára, mára azonban használhatatlanná koptak.

Akadálymentesen az „A” épület, „C” porta felőli bejáratán lehet bejutni, a Pacsirta utca felől. Itt találunk megfelelő dőlésszögű rámpát, melyen manuális kerekesszékkel is teljesíthető a bejárati ajtó megközelítése. Az ajtó ugyan nem mondható akadálymentesnek, mivel nem fotocellás, és a tetején viszonylag nehéz ajtóbehúzó is található. Itt legtöbb esetben elkél a segítség a kerekesszékkel érkezőknek.

Amint átgurulunk a küszöb nélküli ajtón, az épületen belül már kerekesszékkel teljesen önállóan lehet közlekedni a szolgálat irodájáig. A bejárattól egészen a Támogató Szolgálat földszinti irodájáig vezet a jól kitapogatható taktilis vezetősáv látássérülteknek. Emellett vezetősáv visz még a liftekig, a portáig, szolgáltatói irodáig, illetve a Támogató Szolgálathoz vezető úton jelöli a ruhatárat is.

A szolgálat irodájának bejárati ajtaja egy méretes biztonsági, tűzzáró ajtó küszöb nélkül, ami befelé nyílik. A bejutás kerekesszékkel nem okoz problémát, hiszen csak be kell tolni az ajtót. Kifelé viszont nehéz húzni magunk felé, ezért itt szükség van segítségre. Ebben a szolgálat alkalmazottai készséggel állnak segítségünkre. 

Az ajtón belépve egy széles, egyenes folyosóra érünk.
Rögtön szemben található egy tágas akadálymentes WC, pelenkázóval, vészcsengővel. Továbbá itt elhelyeztek egy mosógépet is a hallgatók számára. 

A WC-ből kilépve, jobbra fordulva a következő helyiség egy kis konyha. Itt egy kicsit emelkedik a folyosó, de manuális kerekesszékkel is gond nélkül fel lehet tekerni. Tovább haladva a folyosón jobb kéz felől következik a rehabilitációs szoba, majd a Támogató Szolgálat vezetőjének irodája, a folyosó végén.
Szemben pedig az iroda központi része, ahol a szolgálat dolgozói várják a hallgatókat. Ez a helyiség szolgál közösségi térként is a hallgatók számára.

A helyiségek Braille-feliratú információs táblával vannak ellátva.

A folyosón a bejárattól, egészen a közösségi térig van felragasztva vezetősáv, ez azonban nem emelkedik ki a padlóból, ezért fehér bottal nem lesz segítségünkre. Gyengénlátóknak lehet hasznos az eltérő színe miatt. Vakoknak inkább a fal adhat támpontot.

A közösségi térben beépített és mobil indukciós hurok is található hallássérültek segítésére.

Weboldal:
Az oldal technikailag sajnos nem akadálymentes. A háttér- és előtérszínek nem rendelkeznek elegendő kontrasztaránnyal, gyengénlátóknak ez problémát okozhat. A képelemek nem rendelkeznek [alt] attribútumokkal, vagyis feliratozással, ezért azok látáskorlátozottaknak nem használhatók. A linkeknek nincs felismerhető nevük, valamint a szövegkeretek címe is hiányzik ezért képernyőolvasókkal nehézkes a használatuk. A nagyítás funkció le van tiltva.

Megközelítés:
busszal: 30, 30Y, 55, 103-as járatokkal az Ifjúság útja megállóig, innen 300 méter séta (4-5 perc) a Pacsirta utca felőli akadálymentes bejárat. Vagy 2, 25, 26, 27, 28, 29 és 102-es buszokkal az Egyetemváros buszmegállóig, innen 600 méter (8-10 perc) gyalog, de egy meredekebb utcán (Honvéd utca) kell felmenni. A buszok a legtöbb esetben alacsonypadlósak és hangos bemondással ellátottak.
Az Ifjúság úti járdák mindkét oldalt akadálymentesek, térkő és aszfalt burkolatúak. Ezen a szakaszon két gyalogos átkelő található, egy közvetlenül a buszmegállónál, egy pedig a Honvéd utcai kereszteződésnél. Mindkettő akadálymentes, lemélyített padkával és a látássérültek számára taktilis jelekkel. A Pacsirta utcában a járda nem akadálymentes, sok helyen töredezett a burkolat. Ezen a 30 méteres szakaszon érdemes inkább az úttesten közlekedni a kerekesszékeseknek. 

autóval az Árkádtól 8-10 perc alatt elérhető és az Ifjúság útján. A 400-ágyas klinika bejárata előtt található 5 mozgáskorlátozott parkoló. Innen 50 méter a PTE bejárata sík terepen.

Helyszín

Helység
Pécs
Cím
7624 Pécs, Ifjúság útja 6. A/130
Városrész
Uránváros
Akadálymentes WC
igen

PTE Támogató Szolgálat 0 hozzászólás

Írj véleményt

Még nincsen hozzászólás

Írj véleményt

Az email címét nem jelentetjük meg. A csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni. *

Megszakítás