A Rózsakert gyönyörű kertjéről egy részlet. Akadálymentes járdák, ápolt gyep, még kicsi rózsatövek mindenütt. Szemben egy régi ház látszik, előtte napernyők alatt asztalok, székek.

Rózsakert

Pécs emblematikus, gyönyörű rózsalugasa a város közepén, a Dóm tér sarkán.
Mindig is étteremként funkcionált, rendkívül népszerű volt a pécsiek és a turisták körében, generációk mulattak és táncoltak itt nyaranta. Majd 2010-ben bezárt és nagyon sokáig kellett várnunk, hogy újra megnyisson.

A hosszú várakozásnak oka volt, mert a kertben előkerült egy eddig nem ismert ókeresztény sírkamra, a Cella Trichora (háromkaréjos kápolna). Ennek sziluettjét láthatjuk is a parkban fekete színnel kiemelve a padlóburkolatban. A jelenlegi tulajdonos a Pécsi Egyházmegye, gondozásukban igazán szépen megújult a Rózsakert, és ami nekünk a legfontosabb, akadálymentes lett. 

Képzeljünk el egy nagy, nyitott közparkot, melyben már most is sok rózsa növekszik, de majd néhány év múlva fognak minket igazán elkápráztatni szépségükkel és illatukkal.
A parkba három helyen lehet bejutni:
a régi lépcsőn a Janus Pannonius utcából.
Mellette az egykori híres Papucs kocsma (valamikori káptalani borpince) helyén létrejött információs központ és szuvenír bolton keresztül egy csigalépcsőn. Lift itt nincs.

Az akadálymentes bejárat a Dóm tér felől található, itt a széles lépcső melletti rámpán lehetséges a kerekesszékes, babakocsis bejutás. A rámpát mi sajnos nagyon meredeknek ítéljük.

A kertben gyönyörű látvány fogad minket. A kacskaringós járdák teljesen simára tömörített kiskavicsosak, akadálymentesek. A fal mellett fedett részben találunk árnyékot vagy menedéket a hirtelen támadó zápor elől, de a többi asztal fölött is napernyők védik a vendégeket. Kiszolgálás a kis pavilonnál a sarokban, ennek pultja sajnos nem érhető el kerekesszékből. A kínálat street food-jellegű, kipróbáltuk, nagyon finom. 

A mosdó nagyon szép, modern, külön minden igényt kielégítő akadálymentes WC is található itt, bejáratánál kb. 2cm-es küszöbbel. De…….ottjártunkkor (2023. június) az akadálymentes WC személyzeti mosdóként funkcionált, akadálymentes ikon nem volt található az ajtón, sem a kinti bejáratnál. És sajnos nem meglepő módon a kerekesszékeseknek szánt illemhelyet raktárnak használják. Ezt a komoly problémát jeleztük az üzletvezetőnek, ígérete szerint 2023 júliusra szabaddá tudják tenni a mosdót a még az építkezéshez, átalakításhoz használt eszközöktől. Vissza fogjuk ellenőrizni amint kipakoltak. 

Weboldal:
akadálymentes ikon és külön akadálymentes felület nem található a weboldalon. Látássérültként a címlap és a menüpontok tökéletesen olvashatóak, a Termékeink menüpont azonban használhatatlan, mivel a képeket nem feliratozták vakok számára (jelezzük erre van egyszerű technikai lehetőség, amit javaslunk alkalmazni). 

Megközelítés:
autóval akadálymentes parkoló a Széchenyi téren a bíróság előtt és mellett 2db, a Nagy Lajos gimnázium mellett 1db található.

Busszal az Árkádnál érdemes leszállni és az Irgalmasok utcán feljönni a Széchenyi térre, majd a Dóm/Sétatér felé kanyarodni a Janus Pannonius utcán. Az Irgalmasok utca kicsit emelkedik. Az útvonal akadálymentes, vakvezető sávok is találhatóak. 

Helyszín

Helység
Pécs
Cím
Janus Pannonius utca 10., Pécs
Városrész
Belváros
Akadálymentes WC
igen

Rózsakert 0 hozzászólás

Írj véleményt

Még nincsen hozzászólás

Írj véleményt

Az email címét nem jelentetjük meg. A csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni. *

Megszakítás