A bejárat után sima, lejtő és emelkedő nélküli, kissé csúszós padlócsempe talaj fogad minket. Minden akadálymentesen elérhető, de sajnos vakvezetősáv sehol sincs belül.

Székesegyház

Pécs legismertebb nevezetessége felújítása 2020. decemberben lett kész, de  a Covid járvány miatt 2021. májusban volt lehetőségünk először bejárni a változásokat. A legfontosabb tudnivaló, hogy a főbejárat a nyugati oldalon található, nem a Szent István tér felé néző ajtón! Ez a nyugati bejárat állandó kő rámpával akadálymentes.

A jelenlegi felújítás festésből, a padlózat felcsiszolásából, a padok cseréjéből, freskók renoválásból, régészeti feltárásból, a kápolnák felújításából állt.

A templomtér sík, tágas, kényelmes. Az északi oldalon lévő két kápolna  közül a Jézus szíve kápolna akadálymentesen látogatható, a templomtérből nyílik. A mellette lévő Mária kápolna jelenleg raktárként funkcionál, nem látogatható. A déli oldalon található kápolnák közül a Corpus Christi áhítat céljából látogatható, szintén a templomtérből nyílik, az ajtaja azonban nem akadálymentes, csak segítséggel használható.

A templomtér felett a szentélybe, és lefelé az altemplomba már lépcsők vezetnek, ezek nem elérhetőek akadálymentesen.

Látássérülteknek sehol sincs vezetősáv, Braille irással készített idegenvezetési könyv sem. Hallássérülteknek néhány helyen találhatóak csak leírások.

Turisták számára a Székesegyház 17.00 órakor zár, ezért az esti szentmisére a bejutást már a sekrestyéssel kell megbeszélni. Ígéretet kaptunk, hogy a Dzsámihoz hasonlóan, a fogyatékossággal élő látogatók számára telefonszámot írnak ki.

Akadálymentes mosdó nincsen, legközelebbi akadálymentes WC a Magtárban érhető el a Székesegyház közvetlen szomszédságában.

Weboldal: A turisztikai látványosságok, épületek, egyéb objektumok akadálymentesen kiválaszthatóak, az információkat el lehet olvasni képernyőolvasóval.

Megközelítés:
gyalogosan a Sétatéren keresztül, akadálymentes, de kissé meredek.

Busszal a 30-as, 130-as járatokról a Kodály Zoltán utcai megállóban kell leszállni. A  járda akadálymentes, 50 méter a fölső bejárat sorompóig, amit gyalogosan csak ki kell kerülni.

Autóval az Aradi vértanúk útjáról bekanyarodva a sorompó melletti csengőt megnyomni és nyitják. A csengő elérhető magasságban van.  Akadálymentes parkoló nincs, de a Magtár és a Székesegyház közötti parkolóban kb. 30 autónak van hely.

Helyszín

Helység
Pécs
Cím
Szent István tér 23
Városrész
Belváros
Akadálymentes WC
nem

Székesegyház 0 hozzászólás

Írj véleményt

Még nincsen hozzászólás

Írj véleményt

Az email címét nem jelentetjük meg. A csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni. *

Megszakítás