A Tudásközpont impozáns épülete kívülről. Egy nagy szürke kockát képzeljünk el, amelyet mintha ívben kicsit meghajtottunk volna a közepén. Körülötte ápolt park.

Tudásközpont

2010-ben Pécs az "Európa Kulturális Fővárosa" címet viselhette, ami nagy hatással volt a város fejlődésére. Ekkor épült a 13.000 négyzetméteres, négyemeletes Tudásközpont is, teljes nevén Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, amely több, korábban különálló könyvtárat gyűjt egybe. A kellemes hangulatú épület nagyon hamar a pécsiek és az itt tanuló diákok kedvenc találkozó és olvasóhelye lett.
Mivel az épületbe több könyvtár költözött be, a könyvtári szolgáltatások is harmonizálódtak. Így egy beiratkozással vagy könyvtári kártyával több helyre látogathat, kölcsönözhet az olvasó.
A könyvtárakat állandó belépővel, vagy napijeggyel is lehet látogatni.

A könyvtárak mellett a Tudásközpont zeneműtárral, kiváló, önkiszolgáló típusú étteremmel (Teleky Bistro), 250 fős konferenciateremmel és rendezvényteremmel is rendelkezik, nemcsak olvasók használatára. 

A Tudásközpontot akadálymentesen két irányból közelíthetjük meg:
az északi főbejárat felől (ez 2023 őszig felújítási munkák miatt zárva van),
és déli oldalról a parkoló felől.

Mindkét oldalon küszöb nélküli bejárati ajtón lehet bejutni. Az érzékelős forgóajtók mellett “rendes” ajtókat is találunk, ezek mellett csengő található, jól látható akadálymentes piktogrammal, hogy szükség esetén a biztonsági őr további segítségre lehessen. Az északi oldali főbejárat előtt rámpán lehet feljutni az ajtóhoz, mely enyhén lejt. 

A parkoló felől érkezők a mínusz 1. szintre érkeznek, ahol portaszolgálat, az étterem, egy konferenciaterem, akadálymentes WC, lift és könyvesbolt találhatóak. Ez a közösségi funkciókat ellátó szint.

Az északi főbejárat felől érkezők a nagy hallba érkeznek, melynek előterében található a biztonsági szolgálat és a regisztráció. Mindkettő süllyesztett pult-résszel is rendelkezik a kerekesszékes látogatók számára. A közelben található két automata könyv visszaváltó mozgássérültek számára túl magasan van elhelyezve, csak segítséggel használhatók.
Ezen a szinten is található rendezvényterem. 

A két szintet összekötő lépcső fölött különleges érdekesség látható, a 60.000 színes Zsolnay kerámiával burkolt úgy nevezett Kaptár.  A burkolat a legnagyobb egyedi tervezésű, egybefüggő kerámiaburkolat a modern magyar építészetben

Az ingyenesen használható ruhatár a 0. szinten található. A ruhatár pultja elérhető, kerekesszékkel könnyen mellé lehet állni és átnyújtani fölötte a megőrzésre szánt ruhákat. Emellett két sorban helyezkednek el értékmegőrző szekrények, az alsó sorban lévők jól elérhetők kerekesszékből. A ruhatár mellett található egy akadálymentes WC is.

Az épület beosztása:
A szabadpolcos terek, az olvasóterek, a folyóirat olvasók, és a tanulóhelyek az épület 1-3. emeletein lettek kialakítva. A 4. emeleten került elhelyezésre a zenei könyvtár.
Akadálymentes WC minden szinten van.

Részletesen:
Mélyföldszint: étterem, nagy előadó, könyvesbolt, könyvkötészet, műszaki menedzsment.
Földszint: Kaptár, ruhatár, konferencia terem, műszaki menedzsment, informatikai központ.
1. emelet: Szépirodalmi és nyelvészeti könyvek, helytörténeti és nemzetiségi gyűjtemény.
2. emelet: Tudományos gyűjtemények.
3. emelet: Jogi és közgazdasági könyvtár.
4. emelet: Zenei és gyermekrészleg, tetőkert.

A benti terek padlóin vakvezetősávokat találunk.
Indukciós hurok hallássérültek számára nincsen.

Az olvasótérben nagy tér áll rendelkezésre, így a könyvespolcok között elektromos kerekesszékkel is kényelmesen lehet közlekedni. Hagyományos könyvespolcokat találunk, kerekesszékkel melléjük lehet gurulni, az alsó polcokról lehet könyveket levenni önállóan.
A könyvtárban közel 1200 hangoskönyv állomány van, irodalmi és zenei vegyesen. 

A szintek között lifttel is lehet közlekedni. A liftek elég nagyok kerekesszék számára (két manuális kerekesszékes fér el, elektromos kerekesszékből egy), minden gombon Braille felirat tapintható, és hangosan is bemondja az információkat.

Minden szinten található minden igényt kielégítő akadálymentes WC, melyek ajtajain állítható tábla segítségével jelezhető a foglaltság. 

Weboldal:
A weboldalon elérhető akadálymentes verzió, és a Szolgáltatások menüpont alatt tájékoztatást kapunk az akadálymentes lehetőségekről. Olvashatunk például az első emeleten található számos technikai segédeszközről, vagy az épületben való közlekedésről.
Mozgássérültként az oldal könnyen kezelhető, a menüpontok jó elosztásúak, egymás alatt helyezkednek el így kevés csuklómozgással kezelhetőek. Lehetőség van a betűméret állítására is.
Látássérültként már nem ilyen jó a helyzet, olvashatóak ugyan az információk, de a menüpontok és a fő tartalom nincs áttekinthetően elválasztva, a navigációs pontok, pl. címsorok, régiók hiányoznak, néhány menüpont, hivatkozás nem aktiválható. Az oldal struktúrája következetlen és nem felhasználóbarát. Az akadálymentességi szabványok nincsenek kielégítően alkalmazva.

Megközelítés:
busszal a “48-as tér” megállónál kell leszállni. Innen akadálymentesen 5-7 perc séta a Tudásközpont északi, főbejárata. A zebráknál süllyesztett padkák találhatóak, részben vakvezetősávok is segítenek az eligazodásban. 

autóval a Tudásközpont épülete mögött található sík, sima burkolatú, ingyenes parkoló 250 parkolóhellyel. Itt 4db, táblával,  piktogrammal jelzett mozgássérült parkolóhely található a bejárattól mintegy 30 méterre. 

Helyszín

Helység
Pécs
Cím
Pécs, Universitas u. 2/A, 7622
Városrész
Belváros
Akadálymentes WC
igen

Tudásközpont 0 hozzászólás

Írj véleményt

Még nincsen hozzászólás

Írj véleményt

Az email címét nem jelentetjük meg. A csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni. *

Megszakítás