Vásárcsarnok járda buszpályaudvar felől

Vásárcsarnok

Sokat vártak rá a pécsiek, és 2022 július elején végre megnyitott az új Pécsi Vásárcsarnok a belváros közelében, a régi vásárcsarnok és közvetlen a távolsági buszpályaudvar mellett. Nagy lett, szép lett, átlátható lett, világos lett…és akadálymentes lett. 

Szakértő csapatunk 2022 augusztusban járt a Pécsi Vásárcsarnokban. A Pécsi Vásárcsarnok vezetőségével közösen jártuk be az épületet, akik az akadálymentesítés fejlesztésére, a fogyatékossággal élők segítésére nagyon nyitottak voltak, amit ezúttal is köszönünk. 

Véleményünk az új Vásárcsarnokról a következő:
Bejáratok:
A kívülről rendkívül impozáns épület buszpályaudvar felőli, északi főbejárata mellett közvetlenül található az akadálymentes bejárat, mely automatikusan nyílik. Ez egyben a vészkijárat is.  Az akadálymentes bejáratot jól észrevehető piktogrammal jelzik. Az automata ajtót egy szabadon álló zöld gomb megnyomásával lehet nyitni, de türelemmel kell lenni pár másodpercig, mert meglehetősen lassan nyílik. Javaslatunkra ezt a vásárcsarnok vezetősége a közeljövőben egyértelműen jelezni fogja a gomb mellett. Az összes többi északi oldali bejárati ajtó is lépcső nélküli.
A  buszpályaudvar felőli főbejárat előtti szép kis téren a szökőkút körül macskaköves térkő található, ez a manuális kerekesszékkel érkezőknek nehézséget jelenthet, ám kikerülhető. Sokkal nagyobb probléma a látássérülteknek készült vakvezetősáv, mely jelenleg nem a főbejárathoz, hanem furcsamód az ablakba vezet bele egyenesen. Itt elmaradt a bejárathoz vezető szakasz, melyet szintén jeleztünk a vezetőségnek, és ígéretük szerint mielőbb pótolni fogják. 

A nyugati oldalon található bejárati ajtók előtt lépcső található, ezek tetején látássérülteknek jelzősávot alakítottak ki a szintkülönbség jelzésére. A lépcső alatt a járdán vakvezetősáv már nem vezet tovább, a hangostérkép használata azonban segíti a kijelölt akadálymentes bejárat megközelítését a csarnok környezetében lévő buszmegállók irányából. Kérésünkre hamarosan külön felirat is segíti majd a tájékozódást az északi, akadálymentes bejárathoz.

Belső tér:
A belső tér átlátható, tágas, a hagyományos piaci árusító pultok között kényelmesen el lehet férni kerekesszékkel. A belső térben árucikkek típusai szerint felosztva találhatóak a pultok és a kisebb üzletek, itt szintén kényelmes a közlekedés kerekesszékkel és ez a felosztás más fogyatékossággal élőknek is segítséget jelenthet. 

A keleti hátsó részben található az büfé részleg, ahol a két első asztalt kifejezetten a kerekesszékeseknek alacsonyabbra készítették, de úgy láttuk ez a gyerekek kedvence is. Elektromos kerekesszékkel nem fér be a lábunk az asztal alá, manuális székkel épp megfelelő. 

Bármi kérdés esetén az ügyfélszolgálat áll rendelkezésre, mely a csarnok keleti, hátsó részében található. Az ide bejutáshoz segítség szükséges, mivel az ajtaja nem automata. A csarnokban azonban minden helyszínen folyamatosan megtalálhatóak a biztonsági őrök és a piacfelügyelők, akik ebben is rendelkezésre állnak. Az ügyfélszolgálatra a további bejutás akadálymentes. 

Látássérülteknek a csarnok teljes területén minden felirat Braille írással ellátott. Vakvezető sávok a benti térben sehol sem találhatóak, ezt a Vásárcsarnok weboldalának “Akadálymentesítés” menüjében megtalálható 3 hangostérképpel igyekeztek kiváltani. A hangostérképek a megközelíthetőséget, a belső teret, és az áttekintő térképet mondják fel részletesen. A Vásárcsarnok területén ezek zavartalan használatához ingyenes wifi érhető el, de a hangostérképek letölthetőek mp3 file-ban.

A Vásárcsarnok középső hátsó területén akadálymentes WC található, melyet több helyen jeleznek. Az akadálymentes WC kulcsát az állandóan ott posztoló munkatárstól lehet elkérni. A WC-k használati díja 200Ft, beleértve az akadálymentes WC-t is. Maga a WC minden akadálymentesítési igény kielégít, pelenkázó is található benne. Kérésünkre a közeljövőben dönthető tükröt is elhelyeznek benne.

A Pécsi Vásárcsarnok weboldala akadálymentes, egyszerűen elérhető külön Akadálymentesítés menüvel ellátott. 

Megközelítés:
busszal, 3 buszmegálló is található közvetlen a Pécsi Vásárcsarnok közelében. A nyugati oldal felőli (a Fordan Hotel felől) teljesen akadálymentes, a buszmegállóban a buszok érkezését mutató kijelző található, mely gombnyomásra hangosan közli az érkező buszokat látássérültek számára. Néhány méterrel arrébb a régi vásárcsarnok előtt közvetlenül, illetve a buszpályaudvar másik oldalán a keleti oldalon található buszmegállók is használhatóak, de a járda göröngyös, nehezen járható, a járdákra vezető rámpák nagyon meredekek, a buszmegállókban kijelző nincsen. 

A Pécsi Vásárcsarnok mellett közvetlen található a távolsági buszpályaudvar. Ennek leírása is megtalálható adatbázisunkban a “Közintézmények” kategóriában Autóbuszpályaudvar néven.

Autóval a Pécsi Vásárcsarnok körül 4 akadálymentes parkoló található. Kettő közvetlenül az északi főbejárat előtt a buszpályaudvar felől, ezek használata ingyenes. Kettő a keleti oldalon, ezek egy órán keresztül vehetők igénybe ingyenesen, ezt követően fizetni kell. 

Helyszín

Helység
Pécs
Cím
7622 Pécs, Zólyom utca 4.
Városrész
Belváros
Akadálymentes WC
igen

Vásárcsarnok 0 hozzászólás

Írj véleményt

Még nincsen hozzászólás

Írj véleményt

Az email címét nem jelentetjük meg. A csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni. *

Megszakítás