A vasútállomás bejárata ugyan nagyon szép régi faajtó, de nem automata. Küszöb nincsen. Vakvezető sáv az ajtón belépve rögtön van a váróteremben. A váróterem padlózata sima padlócsempe. Az utcafronton vakvezetősáv nincsen, a burkolat macskakő.

Vasútállomás

A pécsi Vasútállomás összességében akadálymentes, de sajnos nem teljesen.

A látássérülteknek vezetősávokat használtak a lényeges helyeken, a bejárattól az első peronig, bent a jegypénztárakig. Minden peronnál végig fontos lenne a vezetősávok kialakítása. Sajnos az akadálymentes WC-ig már nem vezet a vezetősáv.

Az akadálymentes WC-t több helyen jól láthatóan feltüntetik, ennek bejárata a a peronok felől található, kétszárnyú ajtaján segítséggel lehet bejutni. A WC beltere szűkös, de használható, a mosdó könnyen megközelíthető.

A vasútállomás főbejárata problémás: az ajtók nyáron nyitva vannak, de hűvösebb időben csukva, és nyitásuk egy kerekesszékes számára nem megoldható, segítséget kell kérni. Alternatív megoldás: a bejárattól jobbra fordulva megkerülve az épületet ajtók és segítségkérés nélkül a peronokhoz lehet jutni.

A nehézségeket jeleztük a vasútállomás vezetőségének, melyre 2021. májusban az alábbi kedves választ kaptuk: a MÁV-csoport akadálymentesítési stratégia rövid távú céljainak megfelelően Pécs állomás akadálymentességére  vonatkozó felmérés elkészült, a tanulmányterv jelenleg véleményezés alatt van. A javaslat tartalmazza a főbejárat automatizálását, az akadálymentes WC bővítését illetve a peronburkolatokon a teljes taktilis és kontrasztos jelzésrendszer kialakítását. Továbbá folyamatban van egy „állomási segítségnyújtó hívópont” elhelyezése az utas csarnokban.
A változásokról értesíteni fognak bennünket.
A MÁV weboldalán Társadalmi felelősségvállalás alatt az esélyegyenlőségről az alábbi található: https://www.mavcsoport.hu/mav-csoport/eselyegyenloseg

Weboldal: Nagyon sok a címkézetlen ábra, a menüpontok olvashatóak, de a tényleges tartalmak, pl. vágányzárról szóló infók szinte sehogy sem találhatóak meg képernyőolvasóval.
Az akadálymentesítés menüben betűméret csökkentésére /növelésére és alaphelyzetre van lehetőség, gyengén látók számára nagy kontrasztos megjelenítés áll rendelkezésre. Jegyvásárlásra szolgáló oldal is használható mozgássérültek számára, bár akadálymentes menü itt nincs.

Megközelítés:
busszal a legtöbb járat érinti a Főpályaudvart, sok járat innen indul

autóval a vasútállomás főbejárata előtt található mozgássérült parkoló, az ezt jelző tábla jól látható. A parkoló felfestése sajnos már megkopott, a buszok közvetlen mellette közlekednek.

Helyszín

Helység
Pécs
Cím
Indóház tér 1
Városrész
Belváros
Akadálymentes WC
igen

Vasútállomás 0 hozzászólás

Írj véleményt

Még nincsen hozzászólás

Írj véleményt

Az email címét nem jelentetjük meg. A csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni. *

Megszakítás