Épületek a Zsolnay negyedben. Bal oldalt tégla épület ablakokkal, előtte ablakok és kis terasz sötét korláttal szegélyezve. Középen egy köves út, távolabb egy boltíven megy át az épület alatt. Jobb oldalán a képen egy másik épület, ablakokkal és egy zöld faajtóval. A távolban két kémény látható.

Zsolnay Kulturális Negyed

A Zsolnay Kulturális Negyed kihagyhatatlan turisztikai látnivaló Pécsen, 2014-ben hungarikummá nyilvánították és nem sok hasonlót lehet látni a világban!

A kulturális negyedet az egykori Zsolnay porcelángyár 5 hektáros területén alakították ki. A gyönyörű parkban műemlék épületek, különleges kiállítások, kávézók, étterem, boltocskák, integrált (!) játszótér, koncertterem, planetárium, bábszínház található. Mindez akadálymentesen látogatható, sok minden kifejezetten példaértékű, de néhány hiányosság sajnos van itt is.
Felmérésünk során azt tapasztaltuk, hogy a korábbi ottlétünk alatt tett észrevételeink többségét beépítették, amit nagyon köszönünk.

Mindhárom bejárat akadálymentes, és összesen 16 akadálymentes parkoló található a negyed teljes területén. Weboldalukon akadálymentes információkat is közölnek, a magyar nyelvű oldalon kicsit nehezen megtalálható helyen, az Információ menüpont Akadálymentes almenüjében legalul: https://www.zsolnaynegyed.hu/informacio/akadalymentes

Elektromos kerekesszékkel minden járhatónak bizonyult, kézi hajtású székkel a két külső szint közötti lejtők miatt ajánlott kísérővel érkezni.

Látássérültként vezetősávok találhatóak a negyed területén kültéren több helyen, de nem mindenütt. Beltéren sajnos ezek elmaradtak.
Különösen a központi Infoponthoz irányító vezetősávot hiányoljuk. Itt érdemes ugyanis kezdeni a látogatást ha fogyatékossággal élőként érkezünk, itt kapunk egy térképet a kerekesszékkel bejárható útvonalról és a kiállítások megközelíthetőségéről.

Hiányosság. hogy sajnos az infopontban hallássérültekre sem gondoltak. A látnivalók megtekintésénél azonban segít az ingyenesen letölthető VisitorGuide alkalmazás, mely több nyelven támogatja a  látás- és hallássérülteket. Külön kérésre szívesen szerveznek látássérülteknek vezetést, ahol néhány kiállítási tárgyat meg is lehet ilyenkor tapintani.

Meglepetés és nagy öröm, hogy kisebbekre is gondoltak itt, a játszótér legújabb részei ugyanis integráltak, vagyis ép és fogyatékossággal élő gyerekek által is használhatóak!

Akadálymentes WC minden helyszínen található, jól kialakítottak, és nincsen egyikben sem takarítóeszköz tároló.

A belépő fogyatékossággal élőknek 300 Ft/kiállítás, ami jelentős kedvezmény az amúgy 1500-1800 Ft-os árhoz képest. Hivatalosan kell fogyatékos egyesületi tagsági kártya felmutatása, a valóságban ha nincsen, nem okoz gondot a kedvezmény igénybevételénél.

Weboldal: A weboldal reakcióideje képernyőolvasóval igen lassú, erős processzor és jó internetkapcsolat mellett is. Az információk elolvashatóak, a menüpontok akadálymentesek, a programokról, ajánlatokról az információkat meg lehet találni.

Megközelítés:
busszal 2, 2/A, 60, 4, 104, 13, 15, 14, 102, 20, 21, 120, 30Y, 60-as buszokkal, a Zsolnay Negyed megállónál kell leszállni és a Major utcai bejáratnál érdemes bemenni. A buszok többsége akadálymentes, a buszmegálló, és a zebra is akadálymentes, látássérülteknek azonban nem ad hangjelzést a lámpa.

Autóval a 6-os úton érkezve a híd másik oldalán a parkolóházban lehet megállni, ahol akadálymentes parkolók találhatóak, vagy a negyed területén fellelhető számos akadálymentes parkolót lehet használni

Helyszín

Helység
Pécs
Cím
Felsővámház u. 52
Városrész
Belváros
Akadálymentes WC
igen

Zsolnay Kulturális Negyed 1 hozzászólás

Írj véleményt
5
1 hozzászólás
  • vorosbegy79

    A Zsolnay Negyed területén több helyen van kijelölt mozgássérült parkoló, mozgássérült igazolvánnyal be lehet hajtani.

Írj véleményt

Az email címét nem jelentetjük meg. A csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni. *

Megszakítás