Befejeződött a Peer-AcT projekt …..már akinek, mert mi folytatjuk!

A program adatai – a száraz tények:
Erasmus+
Együttműködés az innováció előmozdítása és a jó gyakorlatok cseréje érdekében
Stratégiai partnerségek
A projekt fő célja: innováció
Szerződésszám: 2018-1-DE02-KA204-005122
Projekt címe: European Peer Counselor Training in Accessible Tourism
Rövid név: Peer-AcT
Időtartam: 2018.11.01. – 2021.08.31.  34 hónap

Előzmények amiért elindultunk:
Az olyan előírások, mint az egész életen át tartó tanulás európai programjainak célkitűzései, az ENSZ-egyezmény a fogyatékossággal élő személyek jogainak védelméről, vagy az EU 2020.évi fogyatékosságügyi stratégiája teszik lehetővé a sajátos nevelési igényű személyek  egyenlőbb részvételét a felnőttoktatási tevékenységekben, melyekben maguk is akár oktatóként vehetnek részt. 

Az uniós fogyatékosságügyi stratégia megköveteli az idegenforgalmi kínálatok és úticélok akadálymentességét és általában az akadálymentes utazás lehetőségét is. Sajnos azonban a legtöbb turisztikai desztinációban alig néhány létesítmény akadálymentes, nincs akadálymentes teljes szolgáltatási lánc, és csak kevés turisztikai alkalmazott rendelkezik megfelelő tudatossággal és készségekkel az inkluzív turizmushoz. Ráadásul a meglévő képzési programokban kevés fogyatékossággal élő vesz részt. Némely európai országban és úticélnál előrelépés történt, de ez nem elegendő ahhoz, hogy az ENSZ-egyezmény és az európai akadálymentes turisztikai stratégiák követelményeinek megfeleljen.

A fent említett stratégiák végrehajtásának kulcsa a döntéshozók és a munkavállalók sokkal jobb minőségű KÉPZÉSE. A legfőbb elv a társadalmi inklúzióban az, hogy a fogyatékossággal élők saját érdekeik szakértőjeként vegyenek részt minden releváns témában, tevékenységben és folyamatban.

Ezért a projektnek két fő célcsoportja volt a képzési tevékenységekben:
1. egyrészt a fogyatékossággal élők mint sorstársi tanácsadók,
2. másrészt a központi döntéshozók, a magán- és közintézmények alkalmazottai, és a turizmus és a szabadidős ipar cégei.

Hat partner Németországból, Magyarországról, Olaszországból, Spanyolországból és Horvátországból dolgozott ki és valósított meg e projektben egy innovatív módszertant a fogyatékossággal élő emberek felnőttoktatóként való képzésére az akadálymentes turizmus témában. 

Fő tevékenységek voltak: 

  1. Módszertan kidolgozása a sorstársi tanácsadásra akadálymentes turizmusban. Angol nyelven, a rövidebb változat minden partnerország nyelvén elérhető.
  2. Tanácsadó és tréning módszertan, valamint tanterv kidolgozása sorstársi tanácsadók képzésére. Angol és az 5 partnerország nyelvén elérhető. Összesen 11 kurzust tartottunk a projekt idő alatt 59 résztvevővel. 
  3. 5 regionális tréningközpont létrehozása, ehhez módszertan kidolgozása angolul és az 5 partnerország nyelvén. 6 tréninget tartottak a Peer-AcT trénerek turizmus szakértőknek.
  4. Tréningkurzus kidolgozása az akadálymentes turizmus iránt érdeklődő szakembereknek. Angol és az 5 partnerország nyelvén elérhető. 5 pilot kurzust tartottunk meg. 
  5. E-learning kurzus kidolgozása oktatóanyagokkal és 10 saját gyártású videóval. Angol és az 5 partnerország nyelvén elérhető Moodle alkalmazáson keresztül. A Laya platformon keresztül feliratokkal, jelnyelven és könnyen érthető nyelven is hozzáférhető. Használatát angol és német nyelven olvasható kézikönyv segíti. 
  6. Marketing és projekt megvalósulási összefoglaló kézikönyv kidolgozása. Angol és az 5 partnerország nyelvén elérhető. 

Mit értünk el?
– az öt partnerországban összesen 63 fogyatékossággal élő embert képeztünk ki Peer-AcT tanácsadóvá.
– 46 Peer-AcT tréner és turizmus szakértő részesült képzésben a képzőközpontokban az akadálymentes turizmusból.
– az idegenforgalmi ágazat 41 szereplője vett részt inkluzív és akadálymentes turizmus Peer-AcT tanfolyamokon.
– 7 multiplikátor rendezvényt tartottunk fogyatékossággal élőknek 68 résztvevővel, 5 multiplikátor rendezvényt turizmus szakértőknek 85 résztvevővel,
– 6 nemzetközi találkozót és study tourt tartottunk
– egy közbeeső konferenciát tartottunk Magyarországon/Orfűn, és egy zárókonferenciát Olaszországban/Bossolascoban
– 6 hírlevelet küldtünk ki, és egy projekt brossúrát készítettünk angol és az 5 partnerország nyelvén

A projekt által kínált innováció (mert mindig ez a lényeg):
– Egyrészt fogyatékossággal élők mint szakértők bevonása a projekt minden szintjén abból a célból, hogy őket akadálymentes turizmus trénerekké képezzük. Ezzel igényt támasszunk arra, hogy ők a saját maguk képviseletében vegyenek részt az ENSZ egyezmény őket érintő ügyeiben
– A második újítás a fogyatékossággal élő szakértői és turisztikai szakértők vegyes csoportjainak kialakítása, akik együtt fednek le olyan szükséges tudást, melyeket az akadálymentes turizmus képzésben és fejlesztésében használni kell
– Ingyenes módszertant bocsátunk rendelkezésre az akadálymentes turizmusban sorstársi tanácsadáshoz és mentoráláshoz, és 3 inkluzív tréningkurzust biztosítunk kézikönyvekkel, E-learning lehetőséggel fogyatékossággal élőknek és épeknek egyaránt.

A projekt eredményeit folyamatosan széles körben tettük közzé: civil szervezetek, regionális és nemzeti hatóságok, európai ügynökségek és hálózatok számára, weboldalunkon, a közösségi médián, hírlevelekben és a sajtón keresztül.
A projektpartnerek helyszíneiken nyilvános workshopokat tartottak az érdekelt felek számára, valamint két konferenciát is szerveztünk a projekt eredményeiről és tevékenységeiről tájékoztatás céljából. 

A projekt legfontosabb hosszútávú hatásai:
– a fogyatékossággal élő emberek egyenrangú részvételének erősítése sorstársi szakértőként és felnőttoktatóként
– a döntéshozók, turizmus és szabadidős tevékenységek dolgozóinak nagyobb tudatossága, képességeik és tudásuk növelése, újfajta gondolkodásmódjuk erősítése
–  a sorstársi szakértők európai kooperációjának és tapasztalatcseréjének elősegítése
Indirekt:
– a turisztikai desztinációk akadálymentességének növelése
– úgy nevezett akadálymentes szolgáltatási láncok létrehozásának elindítása

Partnerek a projektben:
Verein zur sozialen und beruflichen Integration e.V. – Németország
KOPF, HAND und FUSS gemeinnützige Gesellschaft für Bildung mbH – Németország
Consorzio Turistico Langhe Monferrato Roero – Olaszország
Unione Montana Alta Langa – Olaszország
Udruga za kreativni razvoj Slap – Horvátország
Asociación para el Estudio y Promoción del Bienestar Social – Spanyolország
Zöld-Aktív Szociális Szövetkezet – Magyarország
Pécsi Tudományegyetem – Magyarország
People First Egyesület Pécs – Magyarország

A projekt fenntarthatósága:
63 kiképzett Peer-AcT tréner fogja a továbbiakban hasznosítani kompetenciáit felnőttoktatóként fő- vagy részmunkaidőben, saját személyiségük fejlődését is lehetővé téve mint fogyatékossággal élő személyek. Új foglalkozást is találhatnak, mint időközben pl. Erfurtban foglalkoztatás az inkluzív lakhatással vonatkozó tanácsadási projektben, Pécsen a Rejtett város akadálymentes városi túrában túravezetőként vagy a BeFogadó közösségi térben akadálymentes turizmus sorstársi tanácsadóként, vagy Bossolascoban foglalkoztatás a városi turisztikai irodában.
A Peer-AcT kézikönyvben közzétett iránymutatások és marketingtervek által a Peer-AcT partnerek és követők helyi tréningközpontokat hozhatnak létre, személyes és E-learning kurzusokat tarthatnak fogyatékossággal élőknek és turisztikai szakembereknek az akadálymentes turizmus témában.

Minket, a People First Egyesületet megtalálsz ezentúl a BeFogadó közösségi terünkben, ahol havonta rendszeresen tartanak tanácsadást képzett Peer-AcT tanácsadóink az akadálymentes turizmusról.
Itt olvashatsz a BeFogadóról többet: https://peoplefirst.hu/befogado/
Itt érhetsz el minket: pfpecs@gmail.com 

A Peer-AcT projekt weboldalán mindent megtalálsz magyarul is: http://peeract.eu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük