Erősödő Civil Közösségek (ECK) 2019

 

 

 

A projekt elnevezése:

Ha nincs akadálya, mi is jövünk! 🙂 projekt

Időtartama: 2019. március 1. – 2020. január 31.

A projektről röviden:

A projekt által kezelni kívánt probléma:

A fogyatékossággal élők számára alapvető probléma az akadálymentesítés, különösen ha az ép társadalom által akadálymentesnek nyilvánított területek az ő szempontjukból mégsem azok. A fogyatékossággal rendelkezőknek lehetősége és joga kell legyen az ugyanolyan életminőséghez, mint ép társaiknak, nem elfogadható, hogy bizonyos területekről kizáródnak sérülésük okán.

Ilyen életminőség javító, de elzárt terület a turizmus, mely számukra is nagy  jelentőséggel bír szabadidős, egészségügyi, közösségépítő szempontból. A téma kiemelésének hiánypótló jellegére utal, hogy a jelenlegi turizmus kutatásokban nem kap szerepet az akadálymentes turizmus.

Célunk e projekt keretében olyan kínálat teremtése, mely lehetőséget nyújt a turizmus szűkebb és tágabb értelmezésében a részvételre, olyan területek feltárására melyeket a fogyatékossággal élő amúgy nem, vagy igen ritkán tapasztalhat meg.

Lényeges a társadalom érzékenyítése és bevonása. Nem külön, együtt szeretnénk részt venni a turizmusban is ép társainkkal.

A projekt célja:

Pécsett és környékén a szabadidő hasznos eltöltésének támogatása az akadálymentesség jegyében, társadalmi inklúzió megteremtése.

  • A III. Akadálymentes Turizmus Napja megszervezése, nemzetközivé és egyre ismertebbé tétele, társadalmi érzékenyítés

  • Akadálymentes turistautak feltárása és népszerűsítése, a városmarketing és a helyi turizmus részévé tétele, a lakosság bevonása

  • Szakmailag felkészített, fogyatékossággal élő tagjaink révén tanácsadás nyújtása sport és turisztikai rendezvényszervezők, irodák, iskolák számára akadálymentes turizmus/sport témában illetve elsősorban Orfű és Cserkút szállásadói számára akadálymentesítési tanácsadás nyújtása.

  • Fontos a városmarketing a fogyatékossággal élők szempontjából történő befolyásolása, az innováció – erre szolgál az említett tevékenységek mellett “A rejtett város, belvárosi idegenvezetés akadálymentes szemmel” projektelemünk, melyben tagjaink nyújtanak újszerű élményt a turistáknak és helyi érdeklődőknek (iskolák, szervezetek, helyi lakosok)

Köszönjük ECK!

Félidős beszámolónk az Események/beszámolók menüpont alatt olvasható!