NFSZK FOF2019, “matricás projekt” 2.

FOF2019, „Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása”

A projekt elnevezése: Pécs akadálymentesen!

Támogató: Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (NFSZK)

Időtartama: 2019. szeptember 1. – 2020. június 30.
A koronavírus járvány miatt 2020. augusztus 31-ig meghosszabbítva.

A projektről röviden:

Pécs lakossági és turisztikai szempontból fontos helyszíneinek (éttermek, hotelek, turisztikai látványosságok, sport és kulturális intézmények) akadálymentes szemmel történő feltérképezése, megjelölése, melyet az e tevékenységben már tapasztalatot szerzett, fogyatékossággal élő tagok végeznek. Az objektumok adatbázisba rendezése és közkinccsé tétele az internet és a média útján, nemzetközi szinten is. Alapvető cél az inklúzió, a fogyatékossággal élők és épek összefogása, a helyi lakosság valamint a turisták bevonása, a helyi társadalom érzékenyítése, kapcsolatépítés a városi lakosok/turisták és a városi szolgáltatók között.

Mottó: az akadálymentesség nemcsak a fogyatékossággal élőknek jó!

Az egyesület tagságától indult a gondolat, hogy szeretnének minél több pécsi közösségi teret használni, szabadidejüket hasznosan eltölteni, ép társaikkal együtt, nem szegregáltan. Nem ismertek azonban előttük az akadálymentes helyek a városban. A Pécsi Közösségi Alapítvány által támogatva 2018 november végén pilot projektet kezdtünk e témában és több, mint 30 pécsi éttermet, kávézót, hotelt, boltot és közintézményt tártunk fel (e projektről: http://peoplefirst.hu/projects/pecs-jovoje-alap-2018-kozossegi-kreativitas-projektek/, a feltárt helyszínek az Akadálymentes Pécs menüpont alatt: http://peoplefirst.hu/akadalymentes-pecs/).

A pilot projektet folytatnunk kell, mivel a tevékenység hiánypótló, széles a társadalmi támogatottsága és az akadálymentes helyek iránt érdeklődők felénk erőteljesen jelzett igénye a folytatásra.

Fontos cél a társadalmi érzékenyítés: annak felismertetése az ép társadalomban, mit jelent a fogyatékossággal élők szemszögéből az akadálymentesítés (az, hogy nincs lépcső, nem elég). Másrészről annak megmutatása, hogyan élnek ők. A városkép részévé kívánjuk tenni őket is azáltal, hogy moziban, színházban, étteremben, fitnesz klubban, turista utakon találkozunk velük, közösen az épekkel. Szeretnénk a városi gondolkodást megfordítani: „nem akadálymentesítünk, hiszen ide úgysem járnak fogyatékossággal élők” helyett „akadálymentesítünk és akkor járnak ide fogyatékossággal élők is”. Fontos felismerés kell legyen, hogy ők is a fogyasztói társadalom részei, lehet és kell velük számolni hoteleknek, éttermeknek, moziknak, utazási irodáknak, szabadidős, kulturális, sport program szervezőinek.

A projekt a “matricás projektünk” továbbfejlesztése:

a kerekesszékeseken túl a látássérültek, hallássérültek számára is kibővítettük feltérképező és tanácsadói tevékenységünket. A feltérképezésbe bevonunk további helyszíneket: sport- és kulturális intézményeket, turisztikai látványosságokat, közeli turistautakat, fontosabb közintézményeket.

Szeretnénk, ha országosan követőkre találnánk, ehhez szívesen átadjuk módszereinket, tapasztalatainkat.