“Matricás projekt” 3. – a pécsiek támogatásával!

A projekt elnevezése: “Legyen Pécs akadálymentes mindenkinek!”

Támogató: pécsi lakosok, pécsi cégek, vagyis mi pécsiek. A Pécsi Közösségi Alapítvány “Élő Adás” közösségi adományozó rendezvényén gyűjtött támogatásból. 

Időtartama: 2021. január – 2021. december

A projektről röviden:

Projektünk a 2018 óta zajló, közkeletű nevén “matricás projekt” harmadik etapja. Időközben profivá érett csapat gyűjti össze ingyenes adatbázisba Pécs és közvetlen környéke akadálymentes helyszíneit. MINDENKINEK, vagyis fogyatékossággal élőknek, babakocsisoknak, időseknek, átmeneti sérülteknek, bőrönd húzogatóknak…..

A hosszú távú fő célunk és motivációnk a helyi inkluzív társadalom létrehozása, hogy Pécs egy olyan város legyen, ami mindenki számára egyaránt élhető, ahol mindenkire figyelünk, mindenki egyformán fontos. 

Ebből a szempontból nézve az akadálymentesítés mindenkinek jó, nemcsak a fogyatékossággal élőknek! 

A People First Egyesület – Pécs fogyatékossággal élő tagjai és segítői 2018-ban kezdték meg tevékenységüket, mely során feltárják Pécs valóban akadálymentes helyszíneit és egy kategóriánként kereshető, könnyen kezelhető, magyarul és angolul is elérhető, ingyenes adatbázisban közkinccsé teszik azt. 

Ez egy permanens, abbahagyhatatlan feladat!

Nemcsak hogy nagyon sok helyszín vár még feltárásra, de a régebben felfedezetteket is folyamatosan kontroll alatt kell tartanunk, mivel nem egyszer fordul elő, hogy a korábban akadálymentesnek nyilvánított nyilvános WC újból takarítószer raktárrá lépett vissza, vagy éppen ellenkezőleg, végre megvan a megígért rámpa egy étteremben. Ráadásul mivel az akadálymentesítéshez szakmai tanácsokat is nyújtunk, ezek megvalósulását is figyelemmel kell kísérnünk. 

Kiemelendő emellett számunkra, hogy felismerje a helyi lakosság, hogy az akadálymentesítés mindenkinek jó, hiszen a babakocsival közlekedők, az átmeneti sérültek, az idősebbek, a bőrönddel az Árkádon vagy a buszpályaudvaron, vasútállomáson magukat átverekedők ugyanúgy a rámpákat, az önműködő ajtókat keresik, az idősebbeknek ugyanúgy jó ha feliratokat is láthatnak liftben, ügyfélszolgálaton, színházban. 

Partnerünk mindebben több helyi fogyatékossággal foglalkozó szervezet, turisztikai irodák, a városháza, az akadálymentes turizmusban résztvevő különböző szervezetek, a média.

Az akadálymentes adatbázis akkor ér valamit, ha minél szélesebb körben ismert és mindig aktuális!

Az Akadálymentes Pécs adatbázis elérhető itt: Akadálymentes Pécs

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük