“Matricás projekt” 1.- Pécs jövője Alap 2018, Közösségi Kreativitás Projektek

A projekt elnevezése:
“Pécs akadálymentesen is élhető város” projekt

Támogató: Pécsi Közösségi Alapítvány

Társtámogató: “Pécs  City  for  wheelchair users  – Promoting Inclusion through  both Improved  Wheelchair Accessibility  and Community building” –  Funded by the C.S. Mott Foundation under the Global Challenges Local Solutions Program run by the Academy for the Development of Philanthrophy  Varsó, Lengyelország

Időtartama: 2018. november 22.-2019.augusztus 31.

A projektről röviden:

A People First Egyesület – Pécs tagjai több párban (mindig egy fogyatékossággal élő és egy ép tagunk) közösen végigjárják a Pécsett  található éttermeket, kávézókat, hoteleket, boltokat, akár közintézményeket is, és személyesen feltérképezik mely helyiség akadálymentes, majd elbeszélgetnek a tulajdonossal arról, hogy az általunk megterveztetett, elkészíttetett matricát a bejárati ajtó üvegére felragasszunk. 10×10-es méretű, belülről felragasztható matricáról van szó, hasonlóan, mint a Visa, Mastercard stb. matricák. Nem hivalkodó, nem túl színes, nem figyelemelvonó, viszont arra irányítja a figyelmet, hogy az adott üzlethelyiség akadálymentes, vagyis bátran betérhet ide fogyatékossággal élő személy és élvezheti az ott kínált termékeket/szolgáltatásokat, hasonlóan ép társaihoz.

Amennyiben az adott üzlethelyiség rendelkezik valóban (nemcsak az ép társadalomban élő kép szerinti “nincs lépcső, vagyis akadálymentes”) akadálymentes illemhelyiséggel – mely alapvető szükségletként ugyanolyan fontossággal bír, mint ép társaink esetében – egy WC felirat is megjelenik a matrica jobb alsó sarkában. Ha a toalett nem akadálymentes, a WC felirat nem jelenik meg a matricán.

Ha lehetséges az akadálymentesítés a közeljövőben és a tulajdonos hajlandóságot is mutat ezirányba, tanácsadással segítjük rámpák, kapaszkodók beszerzését és elhelyezését, a hatóságoknál esetlegesen szükséges ügyintézést.

Ezért cserébe az Egyesület semmilyen anyagi ellentételezést nem vár az éttermektől/kávézóktól/boltoktól/hotelektől, sőt mi fogjuk megjeleníteni azokat térképes módon a weboldalunkon, illetve a wheelmap.org hálózaton keresztül szerte a világban (!), illetve kívánjuk elérni ezt hasonlóképpen a városi média felületeken.

Mindez nagymértékben hozzájárul Pécs, mint akadálymentesen is élhető város megítéléshez, illetve turistacsalogató tényező, hiszen fogyatékossággal élő társaink ugyanolyan mértékben és kedvvel utazgatnak, mint mindenki. Különösen, ha egy város kifejezetten ösztönzi őket erre, és ha a nemzetközi wheelmap.org-on Pécset beütve számos általunk értékelt és megjelenített akadálymentes étterem/kávézó/bolt várja őket.

Az akadálymentesség nem csak a fogyatékossággal élőknek jó, gondoljunk csak a babakocsis anyukákra, idős emberekre, vagy az átmenetileg sérültekre.

Legyen Pécs akadálymentes város!

A projekt tevékenységi körének bővülését a C.S. Mott amerikai alapítvány támogatásával működő Academy for the Development of Philanthropy in Poland lengyel szervezet további segítsége tette lehetővé. Csakúgy, mint újabb partnerek részvételét a projektben: a Speckó szabadulószoba, a PTE NBTK Társadalmi Befogadás Szakkollégiuma is résztvevője a 2019. január 1. – június 30. között a Pécsi Közösségi Alapítvány “Pécs City for wheelchair users – Promoting Inclusion through both Improved Wheelchair Accessibility and Community building activities” hosszú címmel rendelkező  projektjének.

Időközi projekthaladási beszámoló (2019. április):

A 2018 novembere óta zajló projektben eddig több, mint 30 pécsi éttermet, kávézót, hotelt, boltot és közintézményt tártunk fel.  Ezek közül a legtöbb akadálymentesnek, vagy részben akadálymentesnek bizonyult, sajnos a WC-k többsége nem. Néhány helyszín akadálymentessége még eldöntésre vár: van, ahol még egyszer leellenőrizzük sikerült-e maradéktalanul elérhetővé tenni a helyet, van, ahol még a hivatalos központi válaszra várunk (bankok, posta, McDonalds…).

Az alapvető hozzáállás nagy örömünkre rendkívül pozitív, szívesen fogadnak bennünket és a projektet a tulajdonosok, örülnek, hogy segíthetnek. A matricák odaítélésénél a fizikai hozzáférhetőség mellett fontosnak találjuk  a tulajdonos, üzletvezető, a személyzet hozzáállását, ez is “akadálymentes” kitétel számunkra.

Facebook (People First HU) és Instagram (peoplefirstpecs) oldalainkon minden esetben részletes leírással és fotókkal posztoljuk a feltárt helyeket. A People First Egyesület weboldalának kezdőoldalán az alapvetően európai kerekesszékesek által látogatott, népszerű wheelmap.org honlap pécsi oldalát belinkeltük, ahol pontosan követhetőek az általunk értékelt, fotóval illusztrált akadálymentes helyszínek. Amely pécsi objektum nem szerepel a nemzetközi wheelmap.org térképén, azt feltöltjük.

A nemzetközi weboldalon mindenki számára láthatóvá tettük és tesszük Pécs akadálymentes helyszíneit, mely igen jelentős turistavonzó, orientáló tényező.