A vendégház főépülete a Boltok utcájában. Gyönyörű, régi, kétszintes épület az utca teljes hosszában. Alul boltocskák, a belső utcára napvitorlák borulnak a nyári napot kivédeni, az emeleten találhatóak a vendégszobák.

Zsolnay Vendégház

A hungarikumként elismert Zsolnay Kulturális Negyedben, az egykori világhírű porcelángyár műemlék épületei között, csodaszép parkban található a Zsolnay Vendégház. Maga a Zsolnay Kulturális Negyed különlegesség, számos érdekességet, látványosságot, izgalmas programot kínál, érdemes már itt mindent felfedezni, ha a vendégházban szállunk meg. Pécs történelmi belvárosa pedig innen gyalogosan 10 percnyire található, a járdák akadálymentesek, illetve bicikliút is vezet a Király utca elejéig.
A Zsolnay Kulturális Negyedről is olvashatsz többet adatbázisunkban itt: Zsolnay Kulturális Negyed | People First

A Vendégház a Zsolnay Negyed “Boltok utcáján” található, érdekesség, hogy ebben az épületben voltak valamikor a gyári dolgozók lakásai. A hangulatos épületben a szobák egyszerűen de mindent igény kielégítően felszereltek, részletes leírás a weboldalukon olvasható magyarul, angolul és németül.
A 11 szobás vendégházban egy akadálymentes apartman kapott helyet, amelyben 2 személy tud megszállni. Az apartman akadálymentesen a Major utcai bejárattól közelíthető meg gyalogosan és autóval is.
A konyha-nappali, hálószoba és fürdőszoba-WC felosztású  akadálymentes apartman a vendégház főépületétől némileg elkülönülve, az úgynevezett “Kaolin” udvar bejáratában található, földszinti, a járószintről kerekesszékkel közvetlen megközelíthető.
Az apartman előtt közvetlenül (kb. 15 méterre a bejárattól) található egy darab akadálymentes parkolóhely. Az ide vezető útszakasz elektromos kerekesszékkel probléma nélkül, manuális székkel némi segítséggel bejárható, mivel időnként kisebb emelkedők akadnak. A térkövezett terep a Zsolnay Negyed sétányainak nagy részén a látássérülteket segítő bordázott burkolattal rendelkezik, a taktilis jelzés azonban helyenként fölöslegesen kanyargós, vagy a semmibe vezet. Különösen problémás, hogy a központi információhoz nem vezet be a vakvezető sáv, hanem kacskaringós útvonalon elkerüli azt.
A vendégház területén nem található vakvezető sáv. 

A vendégház recepciója a Zsolnay Negyed múzeum részlegének 2. emeletén található, ide akadálymentesen csak a gyönyörű, mediterrán, szobrokkal, növényekkel teli Kaolin udvar végében található lifttel lehet feljutni. A liftben egy kerekesszéknek megfelelő hely áll rendelkezésre, hangosbeszélő látássérülteknek nincs, Braille felirat azonban igen. A liftig a Kaolin udvaron át hepehupásabbak a térkövek, közvetlen a lift előtt jelenleg töredezett, komoly akadályt képezve kerekesszékkel, babakocsival, látássérültként érkezőként, vagy idős embereknek. A javítás folyamatban van. A recepciós helyiségben kerekesszékkel szűk a hely, a pulthoz csak trükkösen lehet hozzáférni. Braille felirat, információs tábla, indukciós hurok nincs. A recepcióhoz a liften kívül máshogy akadálymentesen nem lehet eljutni, és 18.00 órakor nemcsak a recepció, de a lift is bezár, erre figyelni kell vendégként!

Az akadálymentes apartman kellemes, nagyméretű, belépve a konyha-nappali térbe jutunk. Kerekesszékkel kényelmesen el lehet férni, az étkezőasztalt azonban elektromos kerekesszékkel túl alacsonynak találtuk. A nappaliból a hálószobába és fürdőszobába vezető ajtók tolóajtók, fogantyúval ellátva.
A hálószobába és a fürdőszobába vezető ajtók szélesek, küszöbök nincsenek. A hálóban két különálló ágy található, az ágyak kerekesszékeseknek jelenleg kicsit alacsonyak. Vészcsengő nincsen a hálóban.
A fürdő minden igényt kielégít, a tálca nélküli tágas zuhanyzóban falra szerelt zuhanyzószék található. A mosdókagyló és a WC csésze magassága megfelelő. A WC körül a kapaszkodók szabályosak, vészcsengő található a fürdőben.

Az apartmanban a villanykapcsolók és fali dugaljak megfelelő magasságban helyezkednek el. Braille felirat, tájékoztató tábla, indukciós hurok nincs az apartmanban.

A Zsolnay Vendégház weboldala akadálymentesen olvasható, de hiányzik maga az akadálymentes menü vagy ikon, ami segíti a látássérülteket és más fogyatékossággal élőket az áttekintésben. Az akadálymentes apartmanról nincs a leírás a Szállásról menü Szobák almenüjében a szobák felsorolásánál, amit erősen hiányolunk. Az akadálymentes apartmanról mindössze egyetlen mondat található a Szállásról menü Vendégház almenüjében. Látássérültként jól követhetőek a menük, a leírások is jól olvashatóak, a képeket azonban nem feliratozták, ami szintén hiányosság.

Megközelítés:
busszal 2, 2/A, 60, 4, 104, 13, 15, 14, 102, 20, 21, 120, 30Y, 60-as járatokkal. A “Zsolnay Negyed” megállónál kell leszállni, és a Major utcai bejáratot megcélozni, ahova akadálymentes járda vezet vakvezetősávval. A buszok akadálymentesek, a buszmegálló, zebra akadálymentes, a lámpa azonban nem ad hangjelzést látássérülteknek. A busztól kb. 3 perc eljutni a Major utcai bejárathoz.

Autóval a parkolóházban érdemes parkolni, mely a 6-os út mellett közvetlenül, arról lekanyarodva található, több akadálymentes parkolóhellyel. A parkolóházból a híd lábában található lifttel lehet feljutni az út fölött átívelő hídra és azon átgurulva bejutni a negyedbe. Maga a híd látványosságnak sem utolsó!
Akadálymentes parkolók találhatóak a Zsolnay Negyedben is, összesen 16 db. Egy akadálymentes parkoló közvetlen az akadálymentes apartman előtt is rendelkezésre áll. 

Helyszín

Helység
Pécs
Cím
Pécs, Felsővámház u. 52, 7626
Városrész
Belváros
Akadálymentes WC
igen

Zsolnay Vendégház 0 hozzászólás

Írj véleményt

Még nincsen hozzászólás

Írj véleményt

Az email címét nem jelentetjük meg. A csillaggal jelölt mezőket kötelező kitölteni. *

Megszakítás