De jó év volt ez! Beszámoló 2018-ról

Április 14-17 között az “Önálló életvitel centrum” német-magyar pályázat előkészítése céljából a németországi Aktion Mensch Alapítvány által már támogatott szakaszként német delegáció érkezett hozzánk Erfurtból és környékéről. A főként fogyatékossággal élőkből álló csapat a Hotel Barbakánban lakott. Programjaink között szerepelt a pécsi vásárban való kutakodás, Tekeresen az első Akadálymentes Turizmus Napról történő beszámoló, az orfűi  Medvehagyma Fesztiválon való részvétel, előadás a világörökség részét képező pécsi Zsolnay Negyed akadálymentességéről, a Malomvölgyi Szociális Otthon meglátogatása (több tagunk itt lakik), a szintén világörökség Cella Septichora ókeresztény sírkamrák megtekintése kerekesszékkel. Az utolsó napon a Civil Közösségek Házában egy workshopot tartottunk a fogyatékossággal lehetséges magyarországi életről, az ebédet Bio Biától kaptuk, hogy megtapasztalhassák a vendégek mi az igazán jó, majd beugrottunk a Retextilbe is megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását megnézni.

Május 1-5 között viszonoztuk a látogatást, mi is elutaztunk egy mikrobusszal Németországba. Előadásokat hallhattunk: Jénában  a Türingeni Önálló élet érdekképviselete országos szervezetnél (Landesverband Thüringen „Interessenvertretung Selbstbestimmt Leben“) a németországi élet, lakhatás és munka asszisztenciával témában. Erfurtban információs beszélgetés során Erfurt városának fogyatékosügyi megbízottaival és az Erfurti Fogyatékosügyi Tanács elnökével (Erfurter Behindertenbeirat) ismerkedtünk meg. A Café B-ben pedig megnézhettük, hogyan zajlik egy szokásos megbeszélés a fogyatékossággal élők asszisztenseivel, majd itt is workshopoltunk az Aktion Mensch projekt fő témáit átbeszélve.

Fontos sarokpontok voltak tavaly a június 7-én, majd június 18-án tartott Közgyűlések, mivel ezek során teljesen megújult Egyesületünk, új elnökség, új alapszabály, új tervek, új lehetőségek indultak útjára. Berkes Gergő leköszönt, elnökünk Pataki Veronika, alelnökünk Balogh Roland, titkárunk Fazekas István lett és rögtön 10 új taggal bővültünk.

És azután igazán beindultunk!:

Intenzív, kétnyelvű Facebook posztok, megjelentünk az Instagramon, Oláh Balázs és Rauch Róbert tagjaink szakértelmének köszönhetően elindult kétnyelvű weboldalunk, szuper logot tervezett nekünk Lovescher Bálint designer. Könyvelő és jogász segítségével teljesen rendbe szedtük jogi és financiális ügyeinket, elkezdtünk intenzíven kapcsolatokat építeni itthon és külföldön.

Érzékenyítettünk itt is-ott is, sokszor találkoztunk, beszámoltunk egymásnak terveinkről, tetteinkről, élményeinkről.

A 2018. szeptember 8-i, orfűi II. Akadálymentes Turizmus Napja szervezésében igen aktívan részt vettünk, a szervező bizottságban tagok voltunk, feladatunk volt az önkéntesek érzékenyítése, önkéntesek regisztrációja, marketing, a Facebook oldal, sajtó, fogyatékossággal élők szállítása, szerepelt programjaival a Pintér Csaba tagunk által működtetett Speckó speciális szabadulószoba is.

2018 októberében nagy megtiszteltetésnek vettük, hogy részt vehettünk Pécs város 2018-2023-as Helyi Esélyegyenlőségi Programjának megírásában. Itt egy remek csapat jött létre a 7.fejezet (a fogyatékossággal élők helyzete téma) megírásában, élmény volt együtt a munka. A cél azonban, hogy ez ne csak egy professzionálisan megírt terv legyen, hanem közösen ezzel a csapattal meg is valósítsuk az ötleteket!

Dékán Alexa alapötlete többünknek megtetszett és elkezdtünk ötletelni egy projekten: mi lenne, ha a bejárati ajtóra ragasztható matricákkal jelölnénk meg a pécsi éttermeket/kávézókat/boltokat, azokat, ahova akadálymentesen be lehet jutni, tán még akadálymentes WC is van? A tervből a Pécsi Közösségi Alapítványhoz benyújtott pályázat lett, ahol 2018. 11.05-én 17 benyújtott pályázatból a 3 nyertes egyike lettünk! A projekt 2019. augusztus végéig tart, ezalatt bematricázzuk a fél világot és fel is tesszük az akadálymentesség szempontjából feltárt pécsi helyiségeket a nemzetközi wheelmap.org felületre.

Szintén szeptemberben szerződést kötöttünk a pécsi Leőwey Klára Gimnáziummal, közösségi szolgálatos diákok töltik nálunk 50 órás segítő munkájukat. Nagyon szeretjük a gyerekeket és nagy hasznunkra vannak:  segítenek a fordításban (angol tagozatos osztály), a szervezésben, animátorkodnak a Speckó foglalkozásain, segítenek a boccia tréningeken. És láthatólag egyre jobban értik a fogyatékosággal élők világát.

November 1-től bekerültünk egy nemzetközi projektbe. A Peer-Act Erasmus+ K2 projektben 2018.11.01. – 2021.04.30. között a pécsi Zöld-Aktív Szociális Szövetkezet társpartnereként az előkészítésben vettünk részt, majd 2019 elején két tagunk egyhetes németországi nemzetközi képzésen vesz részt, és a program megvalósulása során további 8 People First tagot képez ki Pécsett trénerré akadálymentes turizmus témában. Bővebben erről a weboldalon a projekteknél olvashattok: http://peoplefirst.hu/projects/peer-act-erasmus-ka2-nemzetkozi-project/

2018.11.19.-12.03. között nemzetközi kampányba kapcsolódtunk be, mely Németországól indult. Az inKLOsiv kampány az akadálymentes WC-k fontosságára hívta fel a figyelmet. A People First pécsi helyszíneket keresett meg és tárt jó példaként a világ elé (I Love Pécs Café, Janus Irodaház).

Decemberben a pécsi Kodály Zoltán Gimnázium is megkeresett bennünket, hogy közösségi szolgálatosaik dolgoznának velünk. Nagyon örülünk, hogy újabb fiatalokat vonhatunk be és egyben érzékenyíthetünk a fogyatékosság témában!

December 7-én lezártuk az évet egy újabb Közgyűléssel, átbeszéltük a 2019-es terveinket és újabb tagokkal bővültünk.

Ha lehet, még aktívabbak és még összetartóbbak leszünk 2019-ben, ugyanakkor alapvetőnek tartjuk, hogy a helyi civil szervezetek közösen, együttműködve érjenek el célokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük