Innovatív együttműködés az önálló életvitel magyarországi megteremtéséért

Igen fontos állomásához érkezett az az alapvető célunk, hogy létrehozzuk Magyarországon is a személyi asszisztencia rendszerét. 2019. február 14-én egy panelbeszélgetést szerveztünk aktivisták és szakemberek bevonásával, hogy közösen alakítsuk ki stratégiánkat.

A hosszú távú tervünk a fogyatékossággal élők önálló életvitelének megteremtése. Az önálló életvitel azt jelenti, hogy mi dönthetünk azokban a kérdésekben, melyek fogyatékossággal élőként befolyásolják életünket, valamint hogy hozzáférésünk van minden olyan támogató szolgáltatáshoz melyek képessé tesznek bennünket az önállóság elérésére. Az önálló élet az élet minden területére kiterjed, mely területek egymásra épülnek. Tapasztalatunk szerint az önrendelkezést nem lehet elérni az élet valamennyi területén (mint munka vagy szabadidő) ha a közösségi szemléletű élet és a személyes asszisztencia szolgálatok nincsenek megfelelően megszervezve.

A legutóbbi „Beszéljünk a személyes asszisztenciáról” elnevezésű rendezvényünkre meghívtunk fogyatékossággal élő embereket, szövetségeket és potenciális személyi asszisztenseket, hogy beszéljenek tapasztalataikról. Azóta lobby tevékenységünk keretében több különböző döntéshozót és érdekképviseleti csoportot tájékoztattunk céljainkról.

Ezúttal a panelbeszélgetés formájában különböző területekről érkező képviselőket szerettünk volna összehozni. Véleményünk szerint, a közös munkához nem szükséges, hogy minden szakértőnek fogyatékossággal kapcsolatos ismerete legyen, hiszen mindenki hozzáadhatja saját szakértelmét a közös cél eléréséhez. Meghívtunk továbbá fogyatékossággal élő aktivistákat, szakértőket a civil szektorból és tudományos területekről.

A fő kérdéseink az alábbiak voltak: Milyen együttműködési lehetőségeink vannak? A résztvevők hogyan tudják segíteni a folyamatot? A beszélgetés konklúziója szerint erősíteni kell a kapcsolatot a korábbi és a jelenlegi aktivisták között. Minden résztvevő egyetértett a jövőbeni együttműködés és aktivitás szükségességében, hiszen mindannyian hiszünk a projekt megvalósíthatóságában.

A stratégiánk következő lépése a fogyatékossággal élő emberek önérdekképviseletének támogatása, és hogy megszervezzük a közösségünket. Közösségi média kampányokat szervezünk olyan fogyatékossággal élőkkel kapcsolatos erős és pozitív üzenetekkel, akik már önállóan élnek a saját közösségeikben. Ezen kívül egy alapkutatást folytatunk, hogy megvizsgáljuk a nemzetközi teóriákat és gyakorlatokat, elemezzük a magyar kontextusba adaptálható modelleket.

Mivel nemzetközi hálózatban veszünk részt, rendezvényünket  a US Professional Fellow program támogatta.

Köszönet kerekasztal beszélgetésben való részvételért:

  • Földesi Erzsébet (elnök, Mozgássérültek Budapesti Egyesülete)
  • Mircea Cernov (Mozaik Hub)
  • Czafrangó János (Független CSR szaktanácsadó)
  • Sándor Anikó (kutató, az  ELTE előadója)
  • Sziklai István (kutató, FSZK  Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.)
  • Roger Schmidtchen (Verein zur sozialen und beruflichen Integration, LIGA Selbstvertretung von Menschen mit Behinderungen in Thüringen e.V.)
  • Cserti-Szauer Csilla (kutató, az ELTE Egyetem előadója)
  • Molnár Zóra (aktivista, Professional Fellow alumni,  Önállóan lakni, közösségben élni)
  • Csángó Dániel (participatív oktató, ELTE)

Csángó Dániel, Sándor Anikó

Mindez az ENIL oldalán:

https://enil.eu/news/working-with-allies-for-independent-living-in-hungary/?fbclid=IwAR20mj3cgsFwvMdZul6TpJ_eJ5CCFBiQ8hycJcMJGL5kRR-J3JswRtwRNU8

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük