Mi történt 2022-ben ha megnyomtad a gombot?

Létezik egy nagyon okos támogatási forma civil szervezeteknek, a NIOK által működtetett https://adjukossze.hu/. Itt különböző forrásszerző online kampányokat indíthatnak a regisztrált civi szervezetek, melyhez minden támogatást megkapnak a NIOK-tól.
Ha a szép rózsaszín ADOMÁNYOZOK gombra kattintok a weboldalunkon, Ti is ide kerültök.

A NIOK minden évben kéri, hogy számoljunk be a haladásról, eredményekről, melyet a gombon keresztül adományozók automatikusan megkapnak. Hiszen nemcsak az a fontos, hogy kapjunk, hanem az is, hogy adjunk – híreket, beszámolót arról hogyan, mire költöttük a nagylelkű segítséget.

Itt közreadjuk Nektek, mit értünk el 2022 évben az ADOMÁNYOZOK gomb, vagyis az Adjukössze segítségével, ahol az Akadálymentes Pécs és a Rejtett város Tor-Tour-a projektjeink támogatása zajlik. (https://peoplefirst.hu/projects/)

Köszönjük Nektek itt is, és számítunk Rátok a továbbiakban is!

Sima útra álltunk 

A sima út ugye nálunk elsősorban akadálymentes utat jelent 😊 

A 2022-es évünkben sok minden történt, ami bizakodásra ad okot számunkra. Továbbra is dolgozunk a társadalmi inklúzió megteremtésén, elsősorban az akadálymentesség kiszélesítésén, és megértetésén. Továbbra is úgy látjuk, hogy a magyar társadalom segítőkész, ám óriási információs hiány van jelen. Az a dolgunk, hogy ezt az információs lyukat betömjük.   

Nézzük mi mindent tudtunk elérni 2022-ben, köszönhetően az Adjukössze oldalnak és a Ti támogatásotoknak.  

Sok Rejtett város Tor-Tour-át tudtunk tartani Pécsen. (Mi az a Rejtett város Tor-Tour-a?)
Ezt az egyik legjobb érzékenyítésnek tartjuk, ugyanis győzködés, előadás helyett egyszerűen csak sétálunk, jókedvűen beszélgetünk, izgalmas pécsi storykat mesélünk, és lehetőséget adunk a kerekesszék, fehér bot kipróbálására, vagyis annak megértésére miről is szól a fogyatékos élet. 

A 2022-es Rejtett város séták közül kiemelkedik a Országos Turisztikai Tanácsadók pécsi látogatása, akik kifejezetten szerettek volna velünk egy Rejtett város sétát.  

Fontos nekünk, hogy a Rejtett város séták eredményét a Civil Díj rendezvényen is elismerték, hiszen annak döntőjébe kerültünk, és büszkén állhattunk a színpadon (igaz oda felgurulni kerekesszékkel Mount Everest-élmény volt). 

Szeptemberben a Turizmus Világnapján pedig Pécs városa rendelt meg tőlünk egy nyilvános Rejtett város túrát, amit nagy örömmel megtartottunk.  

Úgy gondoltuk, ha már van egy ilyen jól bejáratott, hasznos projektünk, akkor terjesztjük is. Életünkben először így nekilendültünk egy nemzetközi pályázat megírásának, ahol egyesületünk vállalja a koordinációs szerepet is. Elkezdtük hát szervezni a Visegrad Fund pályázatot, melyben a Rejtett város Tor-Tour-ánkat best practiseként kínáljuk szlovák és lengyel partnereknek. 

Hasonló izgalmakat éltünk át az országban továbbra is egyedülálló városi akadálymentes adatbázisunkkal, az Akadálymentes Pécs Adatbázissal. (Na és mi az az Akadálymentes Pécs Adatbázis?)
Itt is sok pozitívum történt, de bevalljuk, ennek fenntartása, bővítése, update-je kemény munka, állandó kihívás. Állandó támogatókra lenne szükségünk, hiszen egy ilyen adatbázis nem maradhat gondozás, bővülés nélkül! 

Jó hírek:
A teljes weboldalunkon, így az adatbázisban is feliratoztuk az összes, a képeket nem látó, vak barátainknak. Nem apróztuk el, mindjárt háromféle módon készítettünk leírásokat a képekhez, fotókhoz, illusztrációkhoz. Ebbe bevontuk egyetemista, középiskolás önkénteseinket is, nekik minden bizonnyal életre szóló érzékenyítés volt ez.  

A feltárásokat végző “matricás team”-ünket megújítottuk és a finanszírozást is átláthatóbbá tettük. Még mindig csak 3000Ft-ot tudunk fizetni fejenként egy-egy feltárásért, ami nagyon kevés, és bevalljuk, nem is igazán motiváló, ezért is szükségünk van a támogatásotokra. A feltárást végző emberek fogyatékossággal élők, ez számukra tanulás, munkalehetőség, pénzforrás.  

Ráerősítettünk az Adjukössze oldalon megtalálható támogatási lehetőségre a “Duplatét” elnevezésű kampánnyal. Ennek során egy nyertes pályázaton azt vállaltuk, hogy 250.000 Ft-ot összegyűjtünk az Akadálymentes Pécs Adatbázis fejlesztésére. Ha sikerül, a pályázatot kiíró megduplázza ezt az összeget. És Veletek ez SIKERÜLT! 🙂
Hálás köszönet érte még egyszer. Így újabb helyszíneket tudtunk felfedezni, néhány régebbit updatel-ni, az adatbázis IT oldalát frissíteni.
Bárcsak lenne minden évben egy ilyen nagy összegű segítségünk, nagyot lendülne előre az adatbázis! 

Jó és közepesen jó hírek vegyesen:
Egyeztetünk, tárgyalunk folyamatosan, hogy állandó segítségre leljünk az Akadálymentes Pécs Adatbázis fenntartásában, fejlesztésében. Mivel úgy véljük ez elsősorban Pécsnek hasznos, a Városházával felvettük a kapcsolatot, és 2022 februárban a városmarketing és a turisztikai osztályokkal Együttműködési Megállapodást kötöttünk. Nagyon nagy előrelépésnek tartottuk! 

Ennek eredményeként aktív részesei lettünk a Pécsi Turisztikai Kerekasztalnak, ahol az akadálymentes turizmus szószólói vagyunk.  

Pécs város hivatalos weboldalának (https://pecs.hu/) része lett az Akadálymentes Pécs Adatbázis.  

 …….tovább valahogy nem jutunk. Állandó pénzbeli támogatást nem remélhetünk, és az akadálymentességre vonatkozó jelzéseink is elsikkadnak.
? Szerintetek mit tegyünk, hogy halló fülekre találjunk a helyi önkormányzatnál és cégeknél? 

De nem szeretnék negatív hírrel befejezni. 😊 

Számunkra mindig a partnerség az egyik legfontosabb dolog, ezért nagy öröm volt, hogy az Akadályok nélkül az akadálymentes Józsefvárosért egyesület (Budapestről) megkeresett bennünket és egyeztettünk arról hogyan tudnának hasonló akadálymentes adatbázist létrehozni. Aktív, ügyes szervezet, drukkolunk nekik, hogy megvalósuljon! 

Nemzetközi People First hálózat létrehozását indítottuk útjára, ahol közös dolgainkról beszélhetünk, jó ötleteinket oszthatjuk meg. Számos People First szervezet csatlakozott hozzánk a világ minden tájáról! Az egyik jó ötlet a városi akadálymentes adatbázis, erről nemzetközi konferencián is beszélgetni fogunk. Velünk lesztek? 

Figyeljétek a Facebook oldalunkat (https://www.facebook.com/PeopleFirstHun) a friss történésekért, olvassátok Weboldalunkat (https://peoplefirst.hu/), hogy jobban megismerjetek bennünket.  

És ha tehetitek, nézzétek meg van-e egy kis pénz a számlátokon, amivel az akadálymentesítést segíthetitek 😊 

Köszönjük, hogy elolvastátok, köszönjük, hogy velünk vagytok!
A People First csapata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük