Önálló életvitel nemzetközi találkozó Pécsen

Indeed nemzetközi projektünk nemzetközi találkozója ezúttal nálunk, Pécsen volt. Október 15-16-án szlovák, olasz és német partnereink látogattak meg bennünket a Balokány-ligetben a BeFogadó közösségi terünkben.

Intenzív két napunk volt, sokféle aspektusból közelítettük meg az önálló életvitel kérdését. Elsősorban most a magyar helyzetet szerettük volna bemutatni, kapcsolódva kérdésekkel, észrevételekkel, saját tapasztalatokkal a többi országból.

Amire a legbüszkébbek vagyunk, hogy az első nap indításaként egyesületünk több tagja maga mesélt arról, milyen saját tapasztalatai vannak az önálló életvitelről. 
Oláh Balázs arról mesélt, miért döntött így, és milyen élmény volt nemrég a családból egy kis támogatott lakhatás közösségbe költözni. Rengeteg motivációt kapott az önálló élettől, hatalmas fejlődésen ment keresztül több hétköznapi tevékenységet illetően.
Molnár Gyöngyi saját lakásából költözik szép lassan egy kis támogatott lakhatás közösségbe. Egyelőre csak a hétvégéket tölti ott, de egyre többet szeretne a társakkal együtt lakni. Ő is új készségeket fedezett fel magában annak köszönhetően, hogy az önálló lakhatásban nincs ott a szülő, aki azonnal ugrik segíteni, elviszi az autóját szervizbe, vagy tankolni, mindent magának kell megoldani. Rájött, hogy képes rá, és nagyon élvezi.
Almádi Evelin arról mesélt, milyen saját lakásban élni egyedül, látássérültként. Ő teljes életet él nem látóként, dolgozik, sőt sportol, rendszeresen körbefutja segítséggel a Malomvölgyi-tavat, és a Balatont is körbebiciklizte tandem bicajon.
Kerekes Hildától arról hallottunk, hogyan éli meg azt, hogy korábban házasságban, saját lakásban élt, mostanra pedig visszaköltözött a szüleihez. Milyen nehézségek érik a munkakeresésben fogyatékossággal élőként, milyen tervei vannak, és mikkel kell szembenéznie.
Nagyon érdekes gondolatokat osztott meg velünk Makay Péter a másik oldalról. Péter olasztanárból lett személyi segítő. Úgy érzi, ő ugyanannyit kap, mint amennyit ad, feltölti energiával a munkája. Sok érdekes részletet megosztott a nemzetközi csapattal arról, hogyan működhet ma Magyarországon a személyi asszisztencia, kinek és hogyan tudnak segíteni. Jó sok kérdést kapott a többi ország képviselőitől.

Hallhattunk előadást a támogató szolgálatokról, ahol különösen az egyetem támogató szolgálata keltett érdeklődést.
Összefoglaltuk vendégeinknek milyen önérdekérvényesítő szervezetek működnek Magyarországon.
Beszéltünk a pécsi közösségi költségvetésről (“Dönts velünk!” ) mely szintén nagy lehetőség az önérdekérvényesítésre fogyatékossággal élők számára is, az úgy nevezett empowermentre.
Bemutattuk az Akadálymentes Turizmus Napja fesztivált, melyet már 2016 óta szervezünk hatalmas országos érdeklődés mellett Orfűn.

Majd átbeszéltük a még előttünk álló projektfeladatokat.

Vetítettünk kisfilmeket, játszottunk kvízeket, a végén pedig egy közös bográcsozás keretében együtt főztünk lecsót, hadd tudják meg vendégeink milyen az igazi magyar konyha. 🙂

A projekt haladásáról rendszeresen beszámolunk Nektek a Facebook oldalunkon.
Az Indeed projektről olvassatok itt többet: https://peoplefirst.hu/blog-post/ndeed-ersamus-nemzetkozi-projekt/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük