!ndeed Erasmus+ nemzetközi projekt

Projekt címe:
!ndeed
A fogyatékossággal élő emberek önálló életvitellel kapcsolatos megközelítéseinek összehasonlítása Magyarországon, Olaszországban, Szlovákiában és Németországban. 

Projekt időtartama:
2023. 09.01. – 2025.02.28. 

Támogató:
Erasmus+
KA210-ADU – Small-scale partnerships in adult education 

Partner szervezetek:
VSBI, Verein zur sozialen und beruflichen Integration e.V. – NÉMETORSZÁG
People First Közhasznú Egyesület, Pécs – MAGYARORSZÁG
Fondaziona Luigi Clerici – OLASZORSZÁG
Nadácia Krajina harmónie – SZLOVÁKIA 

Projekt összefoglaló:
Tudás- és tapasztalatcsere négy partnerszervezet között, melyek a fogyatékosság és az önálló életvitel témájában dolgoznak, illetve nyújtanak szolgáltatásokat Magyarországon, Olaszországban, Szlovákiában és Németországban.
A partnerszervezetek által a fogyatékossággal élők és a szakemberek megismerhetik e négy ország legjobb gyakorlatait, ismereteit a fogyatékosságról, a társadalmi inklúzióról (befogadásról), az önrendelkezésről és az önálló életvitelről. Maguk a fogyatékossággal élők a projekt aktív résztvevőiként saját tapasztalataikkal, szükségleteikkel, jó és rossz tapasztalataikkal, és a szerintük szükséges fejlesztési ötleteikkel egyenrangúként vesznek részt a projektben – hiszen ők saját területük legjobb ismerői.  

Ez a nemzetközi tapasztalatcsere lehetővé teszi a résztvevő partnerek számára, hogy egy európai hálózat létrehozását kezdeményezzék a fogyatékosság és az önálló életvitel témájában, amely lehetővé teszi európai szinten átfogó koncepciók kidolgozását a jövőben. 

A projekt a 2021–2030 közötti időszakra vonatkozó Európai Fogyatékosságügyi Stratégia három fő célkitűzésével foglalkozik: 

  • Az intézményi ellátásról a közösségi alapú ellátásra való áttérés előmozdítása  
  • A munkaerő-piaci részvétel előmozdítása  
  • Az oktatás és az egész életen át tartó tanulás előmozdítása   

Az eredményeket a projekt nyilvánosan elérhető online formában összegyűjti, mely magában foglalja a beazonosított megközelítéseket, a módszerekre vonatkozó információkat, valamint a fogyatékossággal élő emberek által elmesélt történeteket. 

A partnerek létrehoznak egy iránymutatást arról, hogyan lehet beszélgetéseket/vitákat kezdeményezni a fogyatékosságról és az önálló életvitelről, és hogyan lehet különböző résztvevőket egyenrangú félként kezelni. 

Célcsoportok:
fogyatékossággal élők,
önérvényesítők akik a téma iránt érdeklődnek,
szervezetek munkatársai, akik fogyatékossággal élőkkel foglalkoznak 

A People First Egyesület, mint magyarországi partner fő feladata a projektben:
A People First lesz felelős a disszeminációért (a projekt eredményeinek terjesztéséért). Ennek keretében kommunikációs stratégiát dolgoz ki, projektüzeneteket hoz létre, a résztvevő felek analízisét dolgozza ki, a projekt kommunikációjának módját tervezi meg.
Fontos feladata továbbá, hogy biztosítsa a projekt célcsoportjainak elérését és bevonását.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük