“Járj a mi cipőnkben”, nemzetközi V4 projekt

Projekt címe:
Járj a mi cipőnkben – inkluzív városi kaland
Társadalmi fejlődés, a befogadó gondolkodásmód előmozdítása a társadalomban, valamint a kisebbségek védelme és önálló szerepvállalása erősítése (empowerment) 

Projekt időtartama:
2023. 09.20. – 2025.02.10.  

Támogató:
The International Visegrad Fund: https://www.visegradfund.org/

Partner szervezetek:
People First Közhasznú Egyesület – Pécs, MAGYARORSZÁG (https://peoplefirst.hu/)
European Youth Centre Břeclav z. s. – CSEHORSZÁG (https://eycb.eu/en/)
SOWELO Foundation – LENGYELORSZÁG (https://sowelo.net.pl/

 

Projekt összefoglaló:
A társadalmi érzékenyítés terjesztése azokban az országokban, ahol a demokráciát és az emberi jogokat még tanulni kell. Jó gyakorlatként innovatív megoldást osztunk meg partnereinkkel, hogy terjesszük az akadálymentesítés fontosságát. 

A V4 országokban (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) erőteljesen támogatni kell az akadálymentesítést és az akadálymentes turizmust. A V4-es országokban azonban már megvan a fogadókészség, léteznek precedensek (akadálymentesítési törekvések, törvények, a társadalom befogadó), tehát van mire építeni.
Az akadálymentesség hiánya jelenleg számos társadalmi csoport életét nehezíti meg. Aligha van még egy olyan téma, ahol ennyire széles lenne a célcsoport: nemcsak a fogyatékossággal élőket érinti, hanem az időseket, a kisgyermekes családokat, az átmeneti fogyatékossággal élőket, és mindenkit, aki kényelmesebben, korlátok nélkül akar élni.
Az akadálymentesség ugyan európai szinten probléma, de a volt kelet-európai országokban (beleértve a V4-et is) határozott hiányosság. Sokkal hatékonyabbnak látjuk azt a fajta játékos, vidám, saját élményen alapuló szociális érzékenyítést, amit projektünk jó gyakorlatként kínál. A társadalom számára előnyös lehet, ha képes saját tapasztalatként megközelíteni egy társadalmi problémát. 

Olyan hálózatot szeretnénk létrehozni, ahol megoszthatjuk tapasztalatainkat. Van egy különleges, bevált, jó gyakorlatunk, szeretnénk terjeszteni. A People First Közhasznú Egyesület ezért a Rejtett Város TorTour-át ajánlja fel legjobb gyakorlatként ebben a projektben.
https://peoplefirst.hu/blog-post/rejtett-varos-tor-tour-a/
A partnerországokban történő megvalósítás mellett azt is láthatjuk, hogy milyen további fejlesztési lehetőségek rejlenek a Rejtett Város projektünkben. 

Az akadálymentességen belül az akadálymentes turizmus is fontos fejlesztendő terület a V4 országokban. Az idegenforgalmi szereplők ugyanis nem ismerték fel, hogy az akadálymentes turizmus önmagában kiváló üzleti lehetőség, amelyet ki kell használniuk. Ezért a projekt másik célja az akadálymentes turizmus népszerűsítése és fejlesztése, szintén innovatív és vidám módon. Nem az a célunk, hogy nyomást gyakoroljunk a turisztikai szereplőkre (sem a turistákra, sem a turisztikai szolgáltatókra), hanem az, hogy megmutassuk az akadálymentesség szükségességét és jó oldalát. 

Az emberek csak akkor érthetnek meg egy problémát, ha átérzik.
Ez azt jelenti, hogy éreztetnünk és megértetnünk kell az emberekkel, hogy a társadalmi befogadás mindannyiunk ügye. A társadalom minden aktív tagja által gazdagodik. Az akadálymentesség az önálló életvitel központi eleme.    

Úgy vettük észre, hogy az emberek szívesen segítenek. A társadalomban azonban elképesztő információhiány érzékelhető az akadálymentességről és a hátrányos helyzetű csoportok igényeiről. Az akadálymentesség szükségességére vonatkozó jogszabályok és rendeletek sokat jelentenek, ám mivel kötelezőek, és mivel nem ellenőrzik megfelelően végrehajtásukat, így nem hajtják végre azokat teljeskörűen. 

Magyarországon nincs hasonló kezdeményezés, ez egy különleges, egyedi projekt. Lengyelországban és Csehországban szintén teljesen egyedülálló lesz.  Ezeknek a Rejtett Város Tor-Tour sétáknak a résztvevői pedig minden bizonnyal akadálymentesítési aktivisták lesznek, igen erőteljes multiplikátor hatással!   

A projekt fontos hozzáadott értékei:
A sétákat fogyatékossággal élők vezetik, számukra ez munka és tanulási lehetőség! 
A sétákért fizetni kell, így ez egy bevételi lehetőség a civil szervezet számára. 
Kiváló lehetőség arra, hogy szakmai kapcsolatokat építsünk ki turisztikai szolgáltatókkal, más helyi szereplőkkel és résztvevőkkel. 

Célcsoportok:
a partnervárosok lakosai
a partnervárosokat látogató turisták
multiplikátorok 

Cél:
A fő cél az, hogy a Rejtett Város Tor-Tour-a projektünket a legjobb gyakorlatként átadjuk, és terjesszük. 

Hogyan zajlik a projekt? 
A People First Közhasznú Egyesület képzési anyagokat dolgoz ki a Rejtett Város Tor-Tour módszertanáról. Ezután a People First online képzést nyújt partnereinek arról, hogyan hozhatják létre saját Rejtett Város Tor-Tour-ájukat az országukban. Rajtuk múlik, hogy lemásolják a mi módszerünket, vagy saját ötleteiket teszik hozzá.
Miután a partnerek létrehozták saját projektjeiket Csehországban és Lengyelországban, következik a piloting, azaz együtt teszteljük a projekteket. 

A projekt fenntarthatósága: 
Partnerhálózatot hozunk létre, amelyet később más országokra is kiterjeszthetünk.  Online zárókonferenciát szervezünk olyan témákkal, mint: akadálymentes turizmus, eredmények és fenntarthatóság, szélesebb hálózat kiépítése, új partnerek bevonása, új innovációs lehetőségek, turisztikai szakemberek bevonása, nyilvánosság. 

Kövesd a projekt alakulását itt, vagy a partnerek Web és Facebook oldalain.

Nézz bele egy Rejtett Város Tor-Tour-ánkba a PécsTV segítségével:
Youtube People First

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük