Összefogásban! Beszámoló 2019-ről

Azt ígértük tavaly ilyenkor, hogy még aktívabbak ás összetartóbbak leszünk, illetve, hogy saját lehetőségeinkkel erősítjük a helyi civil szervezetek összefogását. Úgy érezzük, mindez sikerült 2019-ben. Új tagokkal, új partnerekkel, új projektekkel bővültünk, ott vagyunk minden találkozón, eseményen amin csak tudunk. Tagjaink közül egyre többen aktívak, ötleteket adnak, véleményeznek, blogbejegyzéseket írnak, szerveznek, részt vesznek, beszélnek nyilvánosság előtt, projekt teamekben dolgoznak, külföldre utaznak, tréningen vesznek részt, erősítik, formálják a közösséget.

Megpróbáljuk röviden összefoglalni a 2019-es év legfontosabb történéseit:

Sok-sok-sok pályázatot írtunk, és hol nyertünk, hol nem 🙂  Alapvetően a 2019-es tevékenységünket két projektünk határozta meg:

az Emberség Erejével Alapítványnál nyertes ECK pályázatunk. (http://peoplefirst.hu/projects/erosodo-civil-kozossegek-eck-2019/). Ennek során akadálymentes turistautakat fedeztünk fel és értékeltünk, társszervezői voltunk a III. Akadálymentes Turizmus Napjának szeptemberben, akadálymentes tanácsadási módszertant dolgoztunk ki és adtunk ilyen jellegű tanácsot szállásadóknak, és létrehoztuk a “Rejtett város” akadálymentes belvárosi idegenvezetést turisztikai partnerekkel. A projekt team tagok mindezen munkájukért díjazásban is részesültek.

Novemberben részese voltunk egy újabb ECK pályázatnak, mely nyert, így a IV. Akadálymentes Turizmus Napja is megrendezésre kerülhet 2020. szeptemberében.

A Pécsi Közösségi Alapítványnál nyert “matricás” projektünk a másik fontos tevékenységünk, mely során komolyabb ismertségre tettünk szert a médiában is. (http://peoplefirst.hu/projects/pecs-jovoje-alap-2018-kozossegi-kreativitas-projektek/) A hiánypótló tevékenység során Pécs akadálymentes helyszíneit tárjuk fel, jelöljük meg a bejáraton saját gyártású matricánkkal, és kategóriákba rendezve, saját értékelésünkkel és fotóinkkal ellátva adatbázisba rendezzük a weboldalunkon, melyet mindenki olvashat, akár angolul is. (http://peoplefirst.hu/akadalymentes-pecs/)  Itt a projekt team felbecsülhetetlenül fontos munkát végzett, szintén némi díjazásért.

Augusztusban a NFSZK által kiírt FOF2019-es pályázaton nyertünk, így a matricás projektet újabb szempontokkal kibővítve folytathatjuk 2020-ben is. (http://peoplefirst.hu/projects/nfszk-fof2019-matricas-projekt-2/ )

Nagyon fontosnak tartjuk a fiatalokkal való együttműködést, a középiskolás generáció érzékenyítését. Igen eredményesen dolgoztunk együtt két középiskola közösségi szolgálatos diákjaival. A középiskolai közösségi szolgálat végzésére továbbra lehetőség van egyesületünknél. 

A Helyi Esélyegyenlőségi Programban megfogalmazott, a városháza munkáját segítendő civil szerveződés megvalósításán sokat, sokféleképpen dolgoztunk együtt más civil szervezetekkel. Több workshopon vettünk részt, ezek szervezésében is nem egyszer közreműködtünk. A fogyatékosságügyi tanács valamilyen formában történő megvalósítása továbbra is egyik fő feladatunk. 

A civil összefogás példái: több megbeszélésünk a Kerek Világ Alapítvány teadélutánjain, májusban a Nyitott Udvarok Napján való részvétel, júniusban workshop a Civil Közösségek Házában a hazai és külföldi jó gyakorlatokról, illetve workshop a helyi szolgáltatókkal az akadálymentesítésről, kapcsolat a jövőbeni együttműködés érdekében a Kilátás Alapítvánnyal eszközök beszerzésével kapcsolatban, részt vettünk és a társadalmi kampányokról előadást is tartottunk helyi civileknek a Szomszédság Akadémián, a magyarországi önálló életvitel és asszisztencia kialakításában budapesti szervezetekkel működünk együtt.

Külföldi kapcsolataink is bővültek, nemzetközi projektekben veszünk részt, utazunk, tanulunk, dolgozunk külföldön is. A FairShares társadalmi vállalkozási modellt Magyarországon is megvalósító Erasmus+ projekt során fogyatékossággal élőknek szerveztünk több alkalommal workshopot  vállalkozás beindításának módjáról. Júniusban a Pécsett megszervezett nemzetközi, angol nyelvű zárókonferencián is szép számban részt vettünk. Érzékenyítő játékot dolgoztunk ki márciusban német partnerünkkel a VSBI-vel közösen  Pécsett, majd májusban a játékot 5 németországi városban teszteltük tagjaink részvételével. A Peer AcT Erasmus+ projekt keretében az akadálymentes turizmus témában sorstársi tanácsadók képzése a cél, melyben tagjaink vesznek részt. Májusban az eszéki nemzetközi találkozón vettünk részt, majd novemberben két tagunk egyhetes németországi angol nyelvű tréningen tanult, és adja majd tovább ezt a tudását 2020 elején további 5 tagunknak Magyarországon. 

A társadalmi kampányok erőteljes hatásait felismerve számos kampányt indítottunk, több kampányban vettünk részt itthon és nemzetközi viszonylatban is.  Néhány ezek közül:

Az áprilisban indult MIÉRT? kampányunkban röviden elmagyarázzuk a társadalomnak miért vannak dolgok a fogyatékossággal élők világában úgy, ahogy vannak. Miért szélesebb pl. az akadálymentes parkoló, mit jelentenek a látássérülteknek szánt taktilis jelek a járdákon és így tovább. Mindez olvasható weboldalunk “Miért?” menüpontjában is. (http://peoplefirst.hu/miert/

Az InKLOsiv nemzetközi kampányban valódi akadálymentes toaletteket mutattunk meg Pécsről.

Júniusban a TASZ “Szabad napot minden családnak!” az önálló életért, asszisztenciáért folyó kampányba a People First támogató szervezetként kapcsolódott be, és vett részt megbeszéléseken.

Októberben a Lépjünk, hogy léphessenek Alapítvány kampánya keretében megszerveztük a leendő polgármesterekkel a pécsi fórumot, ahol tagjaink beszéltek a pécsi támogató szolgálatokról, az egyetemről/továbbtanulásról, a fogyatékossággal élő gyerekét nevelő anyák helyzetéről, az otthonban élésről.

Elindult weboldalunkon az Akadálymentes Pécs menü, ahol több módon kereshetőek Pécs akadálymentes helyszínei azok számára, akik megterveznék bevásárlásukat, ügyintézésüket, sétájukat a városban, illetve turistaként látogatnának hozzánk. Mindez, mint mindig, angolul is olvasható.

Mindeközben túráztunk, kávéztunk, megbeszéltünk, véleményt cseréltünk, vitatkoztunk, meggyőztünk, dolgoztunk, elfáradtunk, fesztiválon, koncerten, konferencián voltunk, tréningeztünk, okosodtunk, sportoltunk… együtt voltunk. December 25-én lezártuk az évet egy vidám karácsonyi összejövetellel, melyre,  – csakúgy, mint minden rendezvényünkre -, barátokat, ismerősöket, pécsieket is vártunk.

Folytatjuk 2020-ban! 

Kapcsolódjatok hozzánk, kövessetek minket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük