Egyedül élni vagy nem, ez itt a kérdés

Immáron több mint 15 éve egyedül élek, ezért úgy gondoltam, hogy van annyi év a hátam mögött, hogy tanácsot adjak Nektek, sorstársaknak.

Ebben az elmúlt 15 évben voltak könnyebb és nehezebb időszakaim, amiket több-kevesebb sikerrel, de át tudtam hidalni. Volt, amikor valóban egyes-egyedül mentem a rögös úton, de pár éve elgondolkodtam azon, hogy mi lesz, ha már az édesapám sem lesz, és nekem kell majd magamról gondoskodni?Felmértem a lehetőségeimet, azt, hogy mire is lesz/ van szükségem ahhoz, hogy kialakítsam az önálló életvitelemet, ha már abszolút egy szál magam leszek?

Mindenképpen ki kell hangsúlyoznom, hogy igenis, van ÉLET azután is, ha már nincsenek szüleink.

Segítségül hívtam a tekervényes szürkeállományomat és átgondoltam, hogy nekem, mint fogyatékossággal élő középkorú embernek mire is lehet szüksége, ha segítségre szorul?

Pár hónapja elkezdtem egy sorozatot, amely alapvetően az önálló életvitel-tanácsadással foglalkozik. Meg kell jegyezzem én sem vagyok makulátlanul nagy „önálló életvitel-guru”, sőt vannak hiányosságaim, de még mennyi…!
Ebben a blogban írtam már az Integrált Nappali Szociális Intézmény és a Multi Alarm által kialakított szolgáltatásról, aminek a célja az, hogy a rászoruló embereket ha otthonukban valami baleset éri, netán elesnek, akkor csak egy gombnyomás és kimennek a helyszínre segítenek. Ennek a szolgáltatásnak a pontos neve jelzőrendszeres segítségnyújtás. Ezt minden 65 év feletti idős ember vagy fogyatékossággal élő ember igénybe veheti. Ha fogyatékossággal éltek, akkor értelemszerűen szükséges a fogyatékosságról szóló papír, amivel igazolja a diagnózist és a fogyatékosság fokozatát. A jelzőrendszeres segítségnyújtást INGYENESEN lehet igénybe venni.

A mostani fejezetben egy újabb segítséget adó szolgálatot szeretnék bemutatni, a Kolping Támogató Szolgálatot, amely az országban több helyen is jelen van és működik, mint ahogy Pécsett is. Hogyan is kerültem velük kapcsolatba?Elsőként megfogalmazódott bennem, hogy nem jó egyedül, és valakivel meg kell osztanom az ügyes-bajos testi-lelki problémáimat, amelyek egyre inkább felhőként tornyosultak a fejem felett. Nekem legfőképpen némi társaságra volt /van szükségem, annak ellenére, hogy a munkám során kialakultak különböző kapcsolataim. Ez utóbbi kapcsolatok legfőképpen munkakapcsolatok, természetesen közülük is kicsíráztak, kifejlődtek baráti szálak, de úgy éreztem, hogy kell egy olyan támpont, ami kellő biztonságot ad.Ez a támpont a Kolping Támogató Szolgálat-Pécs. A különböző szolgálatokhoz szociális alapon lehet hozzájutni, tehát nem ingyenes. Mit is jelent ez? A béretek összegétől függően, rászorultsági alapon kell fizetni. Hogyan néz ki a díjazásuk? 300 Ft/óra a személyi segítés és 100/km a szállítás költsége, ez a díjazás mennyisége természetesen változhat a kliens rászorultságától függően.A szolgálat fő profilja a fogyatékossággal élő és – ha kapacitásuk engedi – idős emberek segítése. A segítségnyújtás többrétű: személyi segítésnyújtás, szállítás, otthoni segítségnyújtás, mentálhigiénés beszélgetés.

Ha szükségetek van az ilyen típusú segítségre, akkor bátran hívjátok a Kolping Támogató Szolgálat-Pécs vezetőjét Császár Karolint, akinek az elérhetőségét ezen a linken találjátok meg: http://info.kezenfogva.hu/intezmenyek/20147-kolping-tamogato-szolgalat-pecs

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük