CSR

Három betű, melyet legtöbben nem ismernek. Ami ebben rossz számunkra, hogy azok sem, akiknek szól.
A CSR a Corporate Social Responsibility rövidítése, ami a Vállalati Társadalmi Felelősségvállalást jelenti. A Vállalati Társadalmi Felelősségvállalás pedig azt a tevékenységet jelenti, amit egy vállalat az őt körülvevő közösség jólétéért tesz.
Az az izgalmas benne, hogy egyszerre gazdasági és társadalmi kérdés, hiszen ha a körülötte élő közösséget segíti egy cég, azzal saját brandjét építi, mondhatni szimpatikus lesz, és ez bizony nagyban elősegíti az üzlet fellendülését. 

A CSR-ba beletartozik az esélyegyenlőség támogatása, az ezért tevékenykedő civil szervezetek támogatása is – és itt kerülünk mi is képbe. 

Sajnos Magyarországon még nem evidens, hogy egy vállalat elképzelhetetlen CSR tevékenység nélkül, de vannak biztató jelek. Egyelőre a nagyvállalatok részéről, és ott is leginkább a nemzetközi színtéren dolgozó vagy külföldi tulajdonú cégekről beszélhetünk. 

A People First Egyesület számára a 2021-es év meghozta a reményt, a bizakodást és a hitet a cégeket vezetők és a vállalatoknál dolgozók jóságában. Egyesületünk az alábbi CSR támogatásokban vehetett részt, melyekért  – már a lehetőségekért és a gondolkodásmódért is – nagyon hálásak vagyunk!

  • Júniusban a GE (General Electric) pályázatán vettünk részt, ahol pro bono támogatásra jelentkeztünk kommunikációhoz és marketinghez. Vagyis nem pénzt kaptunk volna, hanem szakmai segítséget. Sajnos nem nyertük el, de a lehetőség is már felvillanyozott minket.
  • Júliusban a pécsi székhelyű Körber Hungária Gépgyártó Kft. hirdetett pályázatot a közösség javát szolgáló civil szervezetek számára a Covid 19 járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek támogatását célzó tevékenységekre. Ezen a pályázaton sem voltunk befutók, ám váratlanul Karácsonyra 150.000 Ft támogatást kaptunk a Körber dolgozóitól, akik a saját karácsonyi ajándékukról mondtak le, hogy támogathassák a nyáron nem nyertes, de mégis szimpatikus civil szervezeteket! Ez igazán megható formája a CSR-nak, volt is nagy öröm nálunk. 
  • Szeptemberben a Sparnál nyílt lehetőség egy pályázat alapján történő támogatásra, ahonnan óriási örömünkre 50.000 Ft-ot kaptunk szép piros utalványok formájában. Óriási haszna lesz BeFogadó közösségi terünkben!
  • Októbertől a Pannon Filharmonikusok immár szokásos ingyenes főpróbáira kaptunk éves meghívást, melyet hátrányos helyzetűekkel, fogyatékossággal élőkkel foglalkozó civil szervezeteknek ajánlanak fel. Éltünk és élünk vele, imádjuk az ingyenes főpróbákat, melyek véleményünk szerint még izgalmasabbak, mint a valódi bemutatók.
  • Hogy mennyire különböző módokon valósulhat meg a CSR, azt mutatja a novemberben rendezett országos konferenciánk esete is. Erre a cateringet a társadalmi felelősségvállalásáról amúgy is jól ismert Reggelitől rendeltük meg. Az ő CSR filozófiájuk az, hogy a szabott árból nyújtanak bizonyos társadalmi célú civil szervezeteknek kedvezményt. Hatalmas segítség volt ez nekünk!
  • Decemberben pedig az OTP új programjába regisztráltunk, ahol a CSR keretében kiválasztható egy ügy, amit tetszőleges összeggel, akár néhány száz Forinttal támogathat bárki többféle banki tranzakciós módon, és a bank az adományt eljuttatja a kiválasztott szervezetnek. Fantasztikus kezdeményezés, reméljük bekerülünk, ez még a jövő kérdése. 

Köszönjük a vállalatoknak, cégeknek, hogy így gondolkodnak és ezzel jobbá teszik a világot!
Hajrá Pécs, legyen minél több kis és nagy cég, aki a közösségeket segítve kíván fejlődni. Legyünk ebben is példaértékűek! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük