Záró beszámoló: Legyen Pécs akadálymentes mindenkinek! – MATRICÁS projekt 3.

Matricás projektünket immár három éve végezzük rendületlenül, egyre professzionálisabban.  Jelenlegi szakaszát 2021. január 1. és 2021. november 30. között a Pécsi Közösségi Alapítvány “Élő Adás” közösségi adománygyűjtő projektje által MAGUK A PÉCSI POLGÁROK TÁMOGATTÁK. Ez egy különleges lendületet, hangulatot és szívet adott a projektnek.

A harmadik szakaszban azt vállaltuk, hogy
– a meglévő helyszíneket folyamatosan végigjárjuk és felülvizsgáljuk
– az összes pécsi akadálymentes szálláshelyet feltérképezzük
– országos konferenciát szervezünk az akadálymentesítésről és az országban hasonló tevékenységet végző szervezetek együttműködéséről

A Covid járvány most sem kímélte tevékenységünket, 2021. év elején a járvány harmadik hulláma alatti bezárások miatt csak nehézkesen tudtuk végezni munkánkat. Ezt az időszakot azonban szakmai képzésekre, a módszertan átdolgozására, felkészülésre és a meglévő helyszínek update-jére fordítottuk.
Szintén év elején eredményes megbeszélést folytattuk Pécs város önkormányzatával, Nyögéri Lajos alpolgármester úrral. Ennek eredménye folyamatos együttműködés lett, mely során a város turisztikai fejlesztésében, városmarketingjében tudtunk hatékonyan részt venni. Többek között a Turisztikai Kerekasztal akadálymentes turizmus felelőse lettünk, a város megújuló hivatalos honlapjának (https://pecs.hu/ ) akadálymentes felülvizsgálatát végeztük, egy extra menüpontban megjelent Akadálymentes Pécs adatbázisunk (https://pecs.hu/pecsi-vagyok/ ), megjelent a város támogatásával Akadálymentes Pécs adatbázisunk print kiadványa, és írásbeli Együttműködési Megállapodás jött létre egyesületünk és a város között.

Igyekeztünk minden formában tájékoztatni a nyilvánosságot tevékenységünkről: Hírleveleket küldtünk ki az adatbázist támogatóknak és abban szereplőknek a tevékenységünk haladásáról, rendszeres Facebook és Instagram posztokban és kampányokban számoltunk be az új helyszínekről, számos workshopon, konferencián beszéltünk az adatbázisról itthon és külföldön is, Best practiseként szerepeltünk több nemzetközi projektben, figyelemfelkeltő flashmob videókat forgattunk melyek saját Youtube csatornánkon most is láthatóak, a sajtóban szerepeltünk számos alkalommal, a team tagoknak névjegykártyát készíttettünk.

Óriási előrelépés volt, hogy IT fejlesztőinknek köszönhetően májusban professzionális megjelenést kapott a webdoldalunk és az adatbázis is. Ez jelentősen megkönnyíti és okosabbá teszi a kereshetőséget és megjelenést, illetve az interaktív lehetőségeket.

Szintén fontos lépés volt a pécsi Tourinform irodával való együttműködés, melynek eredményeként Pécs akadálymentes megtekinthetőségét bemutató, jókedvű Rejtett város Tor-Tour-ánk állandó tematikus turisztikai kínálattá vált (https://peoplefirst.hu/blog-post/rejtett-varos-tor-tour-a/)

2021. november 10-én a Covid árnyékában, de igen sikeresen megtartottuk országos konferenciánkat. Itt izgalmas szakmai beszélgetés alakult ki az akadálymentesítés szükségességéről, annak emberi alapjogi mivoltáról, illetve a Pécsen különösen aktuális témáról, a műemlék épületek akadálymentesítéséről. A hasonló akadálymentes listát vagy adatbázist működtető többi 3 szervezettel együttműködést építünk ki a jövőben.

Az Akadálymentes Pécs adatbázisban jelenleg 12 kategória vagy városrészenként (Belváros, Kertváros, Uránváros, Pécsen kívül) kereshetően 74 helyszín található. A helyszínek feltárását 10 fő végezte rendszeresen. IT fejlesztésünket Oláh Balázs és Borsodi Zoltán végezte. 10 szállást/hotelt tudtunk az adatbázisban akadálymentesként feltüntetni, de ennek mintegy háromszorosát jártuk be Pécsen. A meglévő egyéb helyszínek közül mintegy 20-at kellett változtatásra ösztönöznünk.

Most is nagyon pozitív hozzáállást tapasztaltunk mind a helyszínek tulajdonosai, működtetői, mind a város lakossága, mind a sajtó, mind a városvezetés részéről. Hajrá Pécs, legyen a baranyai megyeszékhely példaadóan akadálymentes!

Teamünk elfáradt a harmadik év végére, és anyagilag sem tudjuk őket kellőképpen megbecsülni. Így ebben a formában nem folytatjuk a feltárásokat. Ez azonban nem jelenti, hogy az Akadálymentes Pécs adatbázist ne fejlesztenénk, bővítenénk tovább! Készenléti teamet hozunk létre, és keressük az újabb akadálymentes helyszíneket Pécsen és környékén, ugyanúgy, ahogy keressük nagyon a további támogatási lehetőségeket!

Ha támogatná tevékenységünket, megteheti a weboldalunk kezdőlapján található ADOMÁNYOZOK gomb segítségével is banki átutalás formájában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük