Fórum a pécsi polgármester-jelöltekkel

A fogyatékossággal élőkkel, a szociális ellátásokkal kapcsolatos jövőbeni terveikről beszélgettünk tegnap a pécsi polgármester-jelöltekkel, képviselő-jelöltekkel a Civil közösségek Házában.

Az eseményt az ország több városában szervezte meg a budapesti TASZ, a Lépjünk, hogy léphessenek Egyesület, az Önállóan lakni – közösségekben élni szervezet és Pécsett a People First Egyesület Pécs. A megjelenteknek a People First Egyesület tagjai adtak átfogó tájékoztatást a fogyatékossággal élők helyzetéről, véleményéről Pécsett.

Berkes Gergő a Pécsi Tudományegyetemen való tanulásról, a Támogató Szolgálat különleges segítségéről beszélt, arról, hogy enélkül ő kerekesszékesként nem tanulhatna tovább. Elmesélte továbbá, hogy Pécs egyetlen akadálymentes önkormányzati lakásában lakik, mely óriási lökést ad neki afelé, hogy nemsokára megkezdhesse valóban önálló életét.

Hedegűs Szandra fogyatékossággal élő gyermekét nevelő édesanyaként arról mesélt, hogyan készítette fel jelenleg 26 éves sérült fiát, Krisztofert a minél önállóbb életre, és hogyan teremtik meg neki a jövőben az “együtt, mégis külön” élet lehetőségét egy saját lakásban.

Szekeres Henriett kerekesszékesként az intézményi élet nehézségéről és lehetőségeiről mesélt. Mint elmondta, a Malomvölgyi szociális otthonban az élet ugyan nem rossz, az ellátás jó, de  túlterhelt a személyzet, és a rendszer egy ekkora közösségben óhatatlanul bedarálja az embert, az önállóság, szuverenitás erősen sérül, sokan szinte apatikussá válnak.

Az eseményen a jövőbeni pécsi politikai szereplők közül Kővári János (ÖPE), dr. Szabó András és dr. Kóbor József (LMP),  és Pap András (független) jelentek meg és adtak tájékoztatást jövőbeni céljaikról, terveikről a szociális ellátások terén. Sok témát érintettek, többek között elhangzott, hogy Pécsett viszonylag sok lehetőség van a fogyatékossággal élő gyerekek fejlesztésére, az autonómia-szülők támogatása-támogató szolgálatok összhangjára van szükség, az egyetemisták részvétele szükséges az önkéntes munkában. Kővári János elmondta, hogy a Krisztina tér környékén 8-10 lakásos lakóközösséget hoznak létre fogyatékossággal élők számára, a nagy intézményi ellátást kiváltandó.

Az önálló életvitel segítésében mindannyian egyetértettek.  Az eltérő igényekhez differenciált segítséget kívánnak nyújtani a jövőben Pécsett. Ehhez önkormányzati lakásgazdálkodásra is szükség van, mely jelenleg hiányzik. Ide tartozik az akadálymentesítés kérdése is, melyet a fizikai megoldásokon túl elsősorban a fejekben kell véghez vinni, a lakosság gondolkodását, szemléletét kell megváltoztatni. Az otthonápolás mint munka elismertetésében szintén tevékenyen részt kívánnak venni.

Az idősek ellátása témában egyetértés alakult ki a megjelentek között, miszerint ez a fogyatékossággal élők segítésével együtt elsősorban a családok feladata, ehhez azonban állami segítséget kell nyújtani.

A helyi civil szerveződés alapján formálódó Fogyatékosságügyi Tanács létrejövetelét mindannyian üdvözölték, várják megalakulását és együtt kívánnak vele működni  a jövőben.  Kővári János szerint ennek az önkormányzati rendszerben való operatív működését egy fogyatékosságügyi referens megválasztása teremtheti meg, aki képviseli az önkormányzat felé a Tanács véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük